Έγγραφο ΥΕΘΑ για Ηλικιακά Όρια Αποστρατείας-ΕΟΘ-Πλασματικά στελεχών ΕΔ

Έγγραφο ΥΕΘΑ για Ηλικιακά Όρια Αποστρατείας-ΕΟΘ-Πλασματικά στελεχών ΕΔ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Μανωλάκος με θέμα «Κατάργηση ηλικιακών ορίων αποστρατείας αξιωματικών», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Τα ζητήματα αποστρατείας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ρυθμίζονται πρωτίστως στους ν.2439/1996 (Α'219) και ν. 3883/2010 (Α΄167), όπως σήμερα ισχύουν, το πεδίο εφαρμογής των οποίων καθορίζεται από το άρθρο 91 παρ.2 του ν.3883/2010. Παράλληλα, το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών διέπεται κυρίως από τις ισχύουσες διατάξεις του ν.3865/2010 (Α'120) και του π.δ. 169/2007 (Α' 210).

Περαιτέρω, κατά τη συνδυαστική ανάγνωση τόσο των σταδιοδρομικών, όσο και των συνταξιοδοτικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, καθίσταται δυνατή η συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου υπηρεσίας για την απολαβή πλήρους σύνταξης, μέσω του καθεστώτος των αξιωματικών που τίθενται Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ), αλλά και της δυνατότητας προσμέτρησης πλασματικών χρόνων υπηρεσίας.

Ειδικότερα, οι υπαγόμενοι αξιωματικοί στο νομικό πλαίσιο του ν.2439/1996 (Α'219) αποστρατεύονται λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας, που ορίζει το άρθρο 21 του σχετικού νόμου, κατόπιν τακτικής ετήσιας κρίσης τους. Εφόσον, όμως, οι αποστρατευθέντες δεν είναι δικαιούχοι πλήρους σύνταξης, ήτοι δεν έχουν συμπληρώσει την τριακονταπενταετή (35) πραγματική υπηρεσία ή το εξηκοστό (60) έτος της ηλικίας τους, κατά το άρθρο 20 παρ.5 του ν.3865/2010 (Α'120), δύνανται με αίτησή τους να τεθούν ΕΟΘ, εωσότου καταστούν δικαιούχοι πλήρους σύνταξης.

Αντιθέτως, οι υπαγόμενοι αξιωματικοί στο νομικό πλαίσιο του ν.3883/2010 (Α΄167), δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αποστρατείας λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας στον κατεχόμενο βαθμό, καθόσον δεν υφίσταται στο εν λόγω νομικό πλαίσιο ρύθμιση αντίστοιχη του άρθρου 21 παρ.8 του ν.2439/1996 (Α'219).

Εντούτοις, όμως, παρέχεται και σε αυτούς η δυνατότητα υπαγωγής τους στο καθεστώς των ΕΟΘ μέχρι τη συμπλήρωση της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας 35 ετών, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Επιπλέον, κατ’ εφαρμογή του προεκτεθέντος νομικού πλαισίου, η συντάξιμη υπηρεσία πέρα από πραγματική διακρίνεται και σε πλασματική, και ως τέτοια λογίζεται υπό τον όρο καταβολής προβλεπόμενης εισφοράς όταν απαιτείται:

(1) Χρόνος αυξημένος στο διπλάσιο έως 5 έτη που διανύθηκε σε συγκεκριμένες μονάδες - υπηρεσίες του άρθρου 40 παρ.5α του π.δ. 169/2007 (Α'210), σύμφωνα με τις διατάξεις του αυτού άρθρου.

(2) Χρόνος αυξημένος έως 3 έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ.4 του ν.3865/2010 (Α'120).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ως πάγια βούληση τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την αποκατάσταση τυχόν αδικιών, εφόσον υπηρετούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ικανοποιούν το αίσθημα δικαίου, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη αποστείλει προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα για την ακολουθούμενη πολιτική σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα, σχετικό έγγραφο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), και τελούμε εν αναμονή περαιτέρω ενεργειών του, επί των τεκμηριωμένων προτάσεων μας για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχετικό έγγραφο:


Το έγγραφο του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ από 05 Μαρ 2020 προς το Υπουργείο Εργασίας (Φ.846/9/16570/Σ.4925/05 Μαρ 20/ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ):

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Η παραμονη των στελεχων ΕΟΘ εχει θετικο οτι εκμεταλλευεται το κρατος το εφαπαξ αλλα εχει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ με ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ ηλικιες 35 ετων και ανω στην συντριπτικη πλειοψηφια.Οτι ειχαν να προσφερουν το εδωσαν.
    Εαν ηταν ικανοι ολοι θα πηγαιναν στον ιδιωτικο τομεα που εχει πολυ χρημα και δεν εννοω παρατρεχαμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ βρε υπουργέ μου, είσαι και δικηγόρος είσαι και έξυπνος και καλός άνθρωπος, δεν μπορείς να καταλάβεις τις σαχλαμάρες που σου γράφουν για τις απαντήσεις; Εκτιθεσαι, διαβασε και λίγο μόνο σου και ρώτα τα σωστά άτομα, ποιους και πως αποστρατευουν με λιστες προγραφών, ποιους και πως στέλνουν σε θέσεις εξωτερικού και επίσης με τι μεροληπτικό και αισχρό τρόπο "διαλέγουν" τους και καλά ΕΟΘ. Μια έρευνα, πάντα μόνος σου, για το ποιόν και τα προσόντα αρκετών στελεχων από τα παραπάνω και ειδικά των ΕΟΘ θα σε πείσει. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, χιλιοειπωμενο και πάντα επίκαιρο γιαυτους που μοστραρουν το υπερεγώ τους για αυθεντίες και περισπούδαστους, ενώ είναι κοινές ορντινάτσες και σου πρήζουν τα ....... Καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς μόνο θλίψη προκαλεί τόσο η ερώτηση όσο και η απάντηση. Ο ερωτών ως απόστρατος όφειλε να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους τέθηκαν τα ηλικιακά όρια αποστρατείας. Σύμφωνα με την απάντηση ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3865/10 ΚΑΙ ΤΟΥ Π.Δ. 169/2007. Δηλαδή Κύριε Υπουργέ ο ν 4387/16,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα δεν εφαρμόζεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;;;;;;; Στο Π,Δ 169/2007 προεβλέπετο ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ με τη συμπλήρωση 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και με το ν.3865/10 με τη συμπλήρωση 40 ετών. Στο ν 4387/16 πλήρης σύνταξη θεωρείται το σύνολο των συνταξίμων αποδοχών καθόσον η ανταποδοτικη σύνταξη είναι ανάλογη των ετών υπηρεσίας και το σύνολο εθνικης και ανταποδοτικης δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των συνταξίμων αποδοχών. Τί εννοείτε λέγοντας ότι ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΟΘ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΒΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ;;;;; Και κάτι ακόμα σημαντικό: Σκεφθήκατε ότι με το καθεστώς των ΕΟΘ σε λίγο καιρό τα στελέχη εκτός οργανικών θέσεων θα είναι περισσότερα απο αυτά των οργανικών θέσεων;;;; Γιατί να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο που κοστίζει αφού υπάρχει το καθεστώς των ΕΟΘ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού έκανε ερώτημα η ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ εγώ για ένα πράγμα ανησυχώ εάν θα πετύχει το κοντοσούβλι, τα υπόλοιπα θα τα λύσει η ΓΔΟΣΥ. Σε λίγο καιρό Δχστής ΚΨΜ θα τοποθετείτε Σχης. Μια τρύπα στο νερό οι αναγνωρίσεις και οι ΕΟΘ. Καλή Ανάσταση σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή