Αποστρατευτικός βαθμός Αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Αποστρατευτικός βαθμός Αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ με πτυχίο ΑΕΙ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ερώτηση (5709/06-04-21) στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Σιμόπουλος Ευστράτιος (Στράτος) προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Αποστρατευτικός βαθμός Αξιωματικών με προέλευση από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με πτυχίο ΑΕΙ»

Ειδικότερα:

Η ισότητα που προβλέπει το Σύνταγμα επεκτείνεται τόσο στις υποχρεώσεις όσο και στα δικαιώματα των στρατιωτικών. Κάθε άνιση μεταχείριση αποτελεί δυνητική πηγή δημιουργίας προστριβών και άλλων προβλημάτων.

Στο πλαίσιο της επιβράβευσης, της ενθάρρυνσης και της ισονομίας, η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίζει και να τιμά τη συνεισφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, όλων εκείνων των αξιωματικών που με το μορφωτικό επίπεδό τους, ενισχύουν θέσεις ευθύνης.

Αναλυτικά σημειώνεται ότι:

1. Σύμφωνα με το Ν. 3883/2010, οι Αξιωματικοί που προέρχονται από τον κλάδο των Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ, αποστρατεύονται με έναν επιπλέον βαθμό.

2. Σύμφωνα με το Ν. 4609/2019, αναθεωρήθηκε προς το βέλτιστο ο αποστρατευτικός βαθμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), χωρίς όμως να κάνει διάκριση σε πτυχιούχους ΑΕΙ και μη, με αποτέλεσμα οι κατέχοντες πτυχίο ΑΕΙ να εντάσσονται ως μη πτυχιούχοι ΑΕΙ σε κατώτερη βαθμολογική αποστρατευτική κατηγορία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε οι Αξιωματικοί που προέρχονται από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ, σύμφωνα με τους κανόνες της ισότητας και της ισονομίας, να τιμηθούν μετά το πέρας της σταδιοδρομίας τους με έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό.

Το σχετικό έγγραφο:

Το σχετικό έγγραφο της ΕΣΠΕΕΘ:

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Αυτοί οι βουλευτές της ΝΔ, έχουν σερί στις αποτυχημένες επερωτήσεις. Να ψάχνουν το θέμα καλύτερα να ρωτούν και το ΥΠΕΘΑ και μετά να πράττουν αναλόγως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα.Μην κάνετε τέτοιες επερωτήσεις γιατί θα σας φάνε οι άλλοι (εννοώ οι ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ). Στο στράτευμα μόνο αυτοί είναι μορφωμένοι και έχουν δικαιώματα.Οι άλλοι είναι αμόρφωτοι.Χαμαληδες και μόνο δουλειά. Οι ΑΣΣΥ ένα και δύο χρόνια εκπαίδευση και οι εθελοντριες, συνταγματάρχες.Οι ΕΜΘ ας έχουν τελειώσει πανεπιστήμια, δεν δικαιούνται να πάρουν ένα βαθμό παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑ. ΟΙ ΑΣΣΥ ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΓΙΝΑΝΕ ΤΡΙΕΤΕΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ 1 ΧΡΟΝΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΕΙ. ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

      Διαγραφή
    2. Ένα και δύο και τρία χρόνια μετράνε περισσότερο από ένα τηλέφωνο στο βύσμα για να μας διορίσει ως ΕΠΥ.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος 12:19:00 π.μ.δεν λέμε για τους ΑΣΣΥ τους τωρινους ,λέμε για τους παλαιότερους.Και ΕΜΘ τώρα δεν προσλαμβάνονται.Οσο για την αξιοκρατία των πανελλαδικών συμφωνώ, όπως και όλες οι σχολές αστυνομίας κλπ.Αλλα και ΕΠΟΠ, ειδικοί φρουροί κλπ.που τώρα εισάγονται αξιοκρατικά με μόρια.Πρωτα βγαίνουν οι επιτυχόντες με τα μόρια δίπλα και μετά οι εισακτεοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τους ΕΠΟΠ τι να πούμε τότε;;;; Εχουν πολλαπλάσια πτυχία σχολών ΑΕΙ κ' ΤΕΙ μαζί, (,10 χρόνων στελέχη μόνο να πάρουμε) απ' όλες οι σειρές ΕΜΘ μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν οι ΕΠΟΠ έχουν πτυχία να κάνουν μετάταξη για μόνιμοι υπαξιωματικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το'πα το'κανα, σε έψαξα σε βρήκα, σε πλήρωσα χρυσάφι, και ας μην είχες προίκα!!!
    Αφιερωμένο εξαιρετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΝΩΝΥΜΟΣ 04:13:00 μ.μ. ρε ασχετε λες ότι οι ΕΠΥ με βύσμα διορίζονταν.Συμφωνω.Οι ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ πριν μπουν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων πως διορίζονταν; Βασικά όχι όλοι, αλλά πολλοί από αυτούς.Αν δεν ξέρεις έλα να με βρεις να σε πω περιπτώσεις που μου τα είπαν οι ίδιοι.Οι εθελοντές, εθελοντριες, εθελοντές μουσικού σώματος που όλοι αυτοί τώρα είναι ανώτεροι αξιωματικοί πως διορίζονταν; Αξιωματικοί μακράς ανακατάταξης, ειδικής μονιμότητας,πως διορίζονταν που είναι ανώτεροι αξιωματικοί τώρα, πως διορίζονταν; Για να μην σου πω και άλλες περιπτώσεις Αξιωματικών που μπήκαν με μέσον.Αλλα εσείς οι κακοπροαιρετοι έχετε φαγωθεί με τους ΕΜΘ.Τους ΕΜΘ δεν μπορεί να τους φτάσει κανείς ούτε στην εργατικότητα, ούτε στις γνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αύριο είναι Παρασκευή, μέρα συντήρησης.Ελπίζω να πάει ΕΝΑΣ( 1 ) τουλάχιστον για συντήρηση σε όρχο.

      Διαγραφή
    2. Αύριο είναι Παρασκευή, μέρα συντήρησης.Ελπίζω να πάει ΕΝΑΣ( 1 ) τουλάχιστον για συντήρηση σε όρχο.

      Διαγραφή
    3. Απολύτως σωστός και δίκαιος. Κατά τα αλλά, όπως έγραψε και ένας συνάδελφος πιο πάνω τους ΜΑ τους πληρώσαμε χρυσάφι, χωρίς να έχουν προίκα (μόρφωση κλπ).

      Διαγραφή
    4. Εσύ τώρα ανακάλυψες την Αμερική ! Μας άνοιξες τα μάτια για το πώς διορίζονταν οι παλαιότεροι σε όλες τις σχολές !Όλοι αυτοί ειναι ξεπερασμένοι πλέον "θεσμοί" με την ανάλογη φυσικά αξία και εκτίμηση που τους αναλογεί,όπως και οι ΕΜΘ που σε λίγα χρόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν, σαν τους δεινόσαυρους.

      Διαγραφή
    5. Τελικά είμαι άσχετος ή έχω δίκιο, πως διορίστηκαν οι ΕΠΥ?

      Διαγραφή
  8. Εγώ ο ταπεινός πλήν τίμιος να σας υπενθυμίσω αγαπητοί ¨συνάδελφοι¨ ότι ο τελευταίος ΕΜΘ αποστρατεύεται σε 14 χρόνια απο τώρα. Μετά θέλω να δώ με ποιούς θα τρώγεστε και με ποιούς θα ασχολείστε. Αγαπητοί ¨συνάδελφοι¨...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετά θα τρώγονται μεταξύ τους,οι ΑΣΕΙ με τους ΑΣΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απάντηση στον ανώνυμο 07:37:00 Κοίτα φίλε επειδή αυτή η συζήτηση είναι χαζή έχω να σου πω το εξεις: Εγώ ούτε ανακάλυψα την Αμερική, ούτε θα σου πω πως διορίζονταν παλιά.Εγω απαντώ με επιχειρήματα στον τύπο που λέει ότι μόνο οι ΕΠΥ διορίζονταν με βύσμα.Οσο για τώρα σίγουρα οι παλαιοί διορισμοί αποτελούν παρελθόν.Αλλα θα σου πω και το άλλο.Αυτοι τότε που εισάγονταν με τα παλιά συστήματα δηλ. με βύσμα ανταποκρινόταν πλήρως στα καθήκοντά τους.Για τον άλλον παραπάνω που κοροϊδεύει τους μακράς ανακατάταξης, έτυχε να έχω διοικητή Επιλαρχίας ΜΑ και δεν διέφερε στη διοίκηση καθόλου από τους ΣΣΕ.Και έχω και άλλα πολλά παραδείγματα.Τωρα για να περάσει κάποιος στη σχολή πυροσβεστών η αστυφυλάκων η στη ΣΜΥ θέλει 18000 μόρια.Οσο και η ιατρική.Και αναρωτησου αν αυτά τα επαγγέλματα χρειάζονται τόσο υψηλές γραμματικές γνώσεις; Απλώς θα σου πω ότι στο στρατό επειδή κάποιοι τελείωσαν μια σχολή και επειδή μπορεί να είχαν φιλοδοξίες για παραπάνω και δεν μπορούσαν, έχουν πάρα πολύ σοβαρό κόμπλεξ με σπουδές, με γράμματα κλπ.Αυτο κατάλαβα 30 χρόνια που ήμουν σε αυτό το επάγγελμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απάντηση στον ανώνυμο 3 03 00 μμ κοίτα φίλε επειδή έχεις κολλήσει με τους ΕΠΥ, ναι οι ΕΠΥ διορίζονταν με βύσμα.Αλλα όπως σε γράφω παραπάνω εκείνα τα χρόνια με βύσμα διορίζονταν και άλλοι θεσμοί.Και στις παραγωγικές σχολές κάποιοι περνούσαν με βύσμα.Αλλα εσύ έχεις κολλήσει με τους ΕΠΥ.Και μην σου φαίνεται παράξενο ότι από τις ηγεσίες κάποιοι και κάποτε στις σχολές είχαν εισαχθεί με βύσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή