Τροποποίηση διατάξεων και κατάργηση ηλικιακών ορίων αποστρατείας αξιωματικών-Ερώτηση στη ΒτΕ

Τροποποίηση διατάξεων και κατάργηση ηλικιακών ορίων αποστρατείας αξιωματικών-Ερώτηση στη ΒτΕ

Ερώτηση (5457/29-03-2021) για την τροποποίηση των διατάξεων σχετικά με τα όρια ηλικίας αποστρατείας λόγω βαθμού κατέθεσε ο Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Πνευματικός προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρεται στη διάταξη του ν. 2439/1996 (αρ. 21, παρ. 8) που ορίζει τα όρια για την αποστρατεία λόγω ηλικίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ανά βαθμό, τα οποία κυμαίνονται από τα 53 ως τα 65 έτη, τον νεότερο νόμο 3883/2010 που δεν ορίζει όριο ηλικίας για την αποστρατεία, καθώς και τον ν. 3865/2010 (αρ. 20 παρ. 4) που ορίζει ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

«Ο συνδυασμός των ανωτέρω διατάξεων έχει ως αποτέλεσμα να αποστρατεύονται αξιωματικοί, λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας του κατεχόμενου βαθμού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν για να συμπληρώσουν τον μέγιστο αριθμό ετών συντάξιμης υπηρεσίας, δημιουργώντας αίσθημα αδικίας στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει ο βουλευτής.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να εξετάσει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και την κατάργηση των ορίων ηλικίας λόγω βαθμού ώστε να μπορούν οι αξιωματικοί να εξαντλήσουν το μέγιστο χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η αδικία που υπάρχει για μεγάλο αριθμό αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση διατάξεων ηλικιακών ορίων αποστρατείας αξιωματικών

Ο ν. 2439/1996 (αρ. 21, παρ. 8) ορίζει τα όρια για την αποστρατεία λόγω ηλικίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ανά βαθμό.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι: «8. Οι αξιωματικοί που συμπληρώνουν τα παρακάτω όρια ηλικίας του βαθμού τους αποστρατεύονται μέσα σ` ένα (1) μήνα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

α. Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί: 53

β. Υπολοχαγοί, Ανθυποπλοίαρχοι, Υποσμηναγοί: 53

γ. Λοχαγοί, Υποπλοίαρχοι, Σμηναγοί: 54

δ. Ταγματάρχες, Πλωτάρχες, Επισμηναγοί: 55

ε. Αντισυνταγματάρχες, Αντιπλοίαρχοι, Αντισμήναρχοι: 56

στ. Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι, Σμήναρχοι: 58

ζ. Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι, Ταξίαρχοι Αεροπορίας: 59

η. Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι: 60

θ. Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι, Αντιπτέραρχοι: 62

ι. Στρατηγοί, Ναύαρχοι, Πτέραρχοι: 65

ια. Για τους αξιωματικούς Υγειονομικού Ιατρούς, Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές στους βαθμούς του Υποστρατήγου, Ταξιάρχου, Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων τα παραπάνω όρια αυξάνονται κατά πέντε έτη. Επίσης για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος τα παραπάνω όρια ηλικίας αυξάνονται κατά πέντε (5) έτη».

Ο νεότερος νόμος 3883/2010 δεν ορίζει όρια ηλικίας για την αποστρατεία.

Τέλος, ο ν. 3865/2010 (αρ. 20 παρ. 4) ορίζει ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω διατάξεων έχει ως αποτέλεσμα να αποστρατεύονται αξιωματικοί, λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας του κατεχόμενου βαθμού, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν για να συμπληρώσουν τον μέγιστο αριθμό ετών συντάξιμης υπηρεσίας, δημιουργώντας αίσθημα αδικίας στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να εξετάσετε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και την κατάργηση των ορίων ηλικίας λόγω βαθμού ώστε να μπορούν οι αξιωματικοί να εξαντλήσουν το μέγιστο χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η αδικία που υπάρχει για μεγάλο αριθμό αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων;

Ο ερωτών
Σπύρος Πνευματικός – Βουλευτής Εύβοιας

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Όχι φυσικά και δεν προτίθενται, ούτε καν συζήτηση να κάνουν. Γιατί; Γιατί όπως και οι προηγούμενοι άθλιοι αχρηστεροι και τα τσιρακια τους οι βλακανελ, προτιμούν να κρατήσουν τον άθλιο, άχρηστο, επικίνδυνο, και κοτζαμπάσικο θεσμό των ΕΟΘ για να δουλεύει το σύστημα του ρουσφετιου και της τακτοποιησης καθε ανίκανου και άχρηστου μορμολυκειου με τζάμπα μισθό χωρις πρακτικά να συνεισφέρει πουθενά. Φυσικά και όποιος επόμενος έρθει θα το κρατήσει και θα το ενισχύσει καταλλήλως και αναλόγως των συμφερόντων και της ζήτησης. Ελλάδα 2021, μόλις 200 χρόνια απο την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια ορια; Απο 50-51 αποστρατευουν κοσμο με 32-33 πραγματικα. ΚΡΙΣΕΙΣ σου λεει. ΤΡΙΧΕΣ. Μετα καποιοι ΕΟΘ, ανακλησεις ρουσφετολογικες και τα γνωστα ρεζιλικια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Της παράνοιας η παράνοια!!!!! Θέλουν οι αξιωματικοί να κάθονται μέχρι το μέγιστο του ορίου ηλικίας[χωρίς φυσικά να υπάρχει αντικείμενο εργασίας(στον όρχο θα πάει???θα σκάψει??? Φυσικά όχι,γιατί και αξιωματικός γαρ!!!!!)],αλλά τους υπαξ τους πετάνε άρον-αρον στα 50 .Θα παρακαλούσα να δημοσιευτεί αυτούσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας γεμίσουμε το στράτευμα με γέρους, ανάπηρους, ΕΟΘ και ελαφράς υπηρεσίας, για να καλύψουμε τις προσωπικές ανάγκες καθενός, αλλά ΌΧΙ το συμφέρον της Πατρίδας...Οι καιροί ού μενετοι.... Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Νέα Δημοκρατία αν και κυβέρνησε μεταπολιτευτικά πολλές φορές, ουδέποτε νομοθέτησε για την ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών. Μια ζωή ετοίμαζαν νόμους που έμεναν στα συρτάρια. Και οι τρεις νόμοι που αναφέρει ο βουλευτής είναι του ΠΑΣΟΚ. Παρόλο που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό χώρο τις ΕΔ, ουδέποτε ακούμπησε τα δύσκολα θέματα. Ιεραρχία, προμήθειες, αμυντικό δόγμα φέρουν υπογραφές ΠΑΣΟΚ. Τώρα οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν με μερεμέτια να κάνουν τα ρουσφέτια τους. Αν δεν κτίσεις από τα θεμέλια δεν γίνεσαι μάστορας, αλλά παραμένεις παραγιός και τσιράκι. Ο Παναγιωτόπουλος έβαλε στη στοχοθεσία νόμο για την αξιολόγηση των αξιωματικών, αλλά τώρα που να βρει χρόνο. Κάνει business με τις φρεγάτες των Αμερικανών μήπως του φτιάξουν το λιμάνι στην Καβάλα και δέσει το βουλευτιλίκι για 30 χρόνια ακόμα. Χωριάτες και ερασιτέχνες που τους έπαιζαν κομπολόι ο Σημίτης με τον Βενιζέλο και τον ΓΑΠ. Όσο για τις ενώσεις των εα , κάνουν συνέδρια αυτοπροβολής και ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα σοβαρά θέματα της Άμυνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς, δεν θα μπορούσε κάποιος να τα γράψει καλύτερα. Η ΝΔ από τον Βούδα με τα διπλοπιτα και πέρα, μηδέν εις το πηλικιο που έλεγε και ο ΓΑΠ, που ακόμη και αυτός κάτι πρόσθεσε μέσα στον ορυμαγδό των νόμων και των τροποποιήσεων. Δυστυχώς η νουδούλα στην άμυνα πάντα ακολουθούσε ασθμαίνοντας το ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες του, τα ίδια και χειρότερα τώρα, παρά τον άμεσο και ορατό κίνδυνο από τα μεμετια.

      Διαγραφή
  6. Το νέο ασφαλιστικό για μια σειρά λόγων,πλέον του ως άνω, δεν μπορέι να εφαρμοστεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όταν αυτό γίνει κατανοητό θα σταματήσουν τέτοιες ερωτήσεις. Δέν απαιτείται μόνο η προτεινόμενη τροποποίηση αλλά πάρα πολλές. Τόσες και τέτοιες που ,για να εφαρμοστεί ο Ν4387/16, απαιτείται να τροποποιηθεί η οργανωτική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η οποία ως γνωστό είναι προσανατολισμένη στις αμυντικές ανάγκες της χώρας,οι οποίες προκύπτουν από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και το ισχύον εκάστοτε Δόγμα. Τώρα πλέον η οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και το ασφαλιστικό σύστημα αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις μιας τέτοιαςς εξέλιξης. Η προηγούμενη κυβέρνηση των αντιμιλιταριστών και όχι μόνο με΄δυο τρεις νόμους έβαλε βόμβα στα θεμέλια της οργανωτικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σημερινή , των δειλών, μολονότι τη βλέπει αδυνατεί ή δεν θέλει να την απενεργοποιήσει. ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ !!! Αλήθεια που είναι οι ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ -ΝΑΥΑΡΧΟΙ-ΠΤΕΡΑΡΧΟΙ να επισημάνουν -δαμαρτυρηθούν για το γεγονός αυτό. Δεν το βλέπουν ή φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώς βολεύονται ΟΛΟΙ με την κατάσταση αυτή..Γεμίσαμε 50αρηδες υψηλόβαθμους και οι Μονάδες στενάζουν ....Ο ηλικιακός Μέσος όρος έχει ανέβει επικίνδυνα, ακόμη και στις Ειδικές Δυνάμεις....Με τις 3,000 - 3.500 ευρώ το μήνα που κοστίζει ένας 55άρης ΕΟΘ, προσλαμβάνεις 2 ΕΠΟΠ και καλύπτεις και τη σύνταξή του...Αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν βάζει πάνω απ'όλα την άμυνα

      Διαγραφή
  7. Οι αναφερομενες ηλικιες ειναι ιδανικες για αποστρατειες δεδομενου΄της΄μεγαλης ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ που φευγουν διαρκως εξωτερικο για αναζητηση δουλειας.Ειναι μη εμπενευσιμες ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ ηλικιες οτι ειχαν να προσφερουν το εδωσαν μην κοροιδευουμε τον κοσμο.
    ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ με ηλικιες 23-25 ετων που ολοι κανουν κραα τα ματια μας να δουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή