Αποστρατείες στελεχών ΕΔ-ΣΑ: Ερώτηση στη ΒτΕ για κατάργηση ορίων ηλικίας λόγω βαθμού

Αποστρατείες στελεχών ΕΔ-ΣΑ: Ερώτηση στη ΒτΕ για κατάργηση ορίων ηλικίας λόγω βαθμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Να αποκατασταθεί η αδικία για τους Αξιωματικούς που αποστρατεύονται λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας στον βαθμό»

Ο Αντιστράτηγος ε.α. και Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε σήμερα 16/03/2021 Ερώτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα: Κατάργηση ηλικιακών ορίων αποστρατείας αξιωματικών

Στην Ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής αναφέρεται στην άδικη αντιμετώπιση των Αξιωματικών που αποστρατεύονται, καταλαμβανόμενοι από το όριο ηλικίας του κατεχόμενου βαθμού χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν τον μέγιστο αριθμό ετών συντάξιμης υπηρεσίας

Ο Αντιστράτηγος προτείνει την κατάργηση των ορίων ηλικίας λόγω βαθμού, προς αποκατάσταση της αδικίας

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρ. 8 του άρθρου 21 του Ν2439/1996 καθορίζεται ότι:

«8. Οι αξιωματικοί που συμπληρώνουν τα παρακάτω όρια ηλικίας του βαθμού τους αποστρατεύονται μέσα σ’ ένα (1) μήνα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας:

α. Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί: 53

β. Υπολοχαγοί, Ανθυποπλοίαρχοι, Υποσμηναγοί: 53

γ. Λοχαγοί, Υποπλοίαρχοι, Σμηναγοί: 54

δ. Ταγματάρχες, Πλωτάρχες, Επισμηναγοί: 55

ε. Αντισυνταγματάρχες, Αντιπλοίαρχοι, Αντισμήναρχοι: 56

στ. Συνταγματάρχες, Πλοίαρχοι, Σμήναρχοι: 58

ζ. Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι, Ταξίαρχοι Αεροπορίας: 59

η. Υποστράτηγοι, Υποναύαρχοι, Υποπτέραρχοι: 60

θ. Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι, Αντιπτέραρχοι: 62

ι. Στρατηγοί, Ναύαρχοι, Πτέραρχοι: 65

ια. Για τους αξιωματικούς Υγειονομικού Ιατρούς, Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές στους βαθμούς του Υποστρατήγου, Ταξιάρχου, Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων τα παραπάνω όρια αυξάνονται κατά πέντε έτη. Επίσης για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος τα παραπάνω όρια ηλικίας αυξάνονται κατά πέντε (5) έτη».

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 μεταξύ άλλων καθορίζεται ότι: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 01-01-2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας».

Σύμφωνα με τον Ν.3883/2010, το οποίο αφορά στην «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις», δεν προβλέπονται όρια ηλικίας.

Από την μέχρι σήμερα εφαρμογή της προαναφερόμενης νομοθεσίας, διαπιστώνεται ότι αποστρατεύονται αξιωματικοί, καταλαμβανόμενοι από το όριο ηλικίας του κατεχόμενου βαθμού χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν τον μέγιστο αριθμό ετών συντάξιμης υπηρεσίας

Κατόπιν των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ένας ευαίσθητος και κρίσιμος χώρος με πολλές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να παρέμβετε νομικά, για να καταργηθούν τα όρια ηλικίας λόγω βαθμού, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα εξάντλησης του μέγιστου χρόνου συντάξιμης υπηρεσίας και να αποκατασταθεί η αδικία για ένα σημαντικό αριθμό αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων;

Ο Ερωτών Βουλευτής,
Νικόλαος Μανωλάκος,
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Πηγαινετε τους στα 70 ετη και μετα λετε γιατι η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ.Εχουμε γηρασμενες Εν Δυναμεις και ΔΥΣΤΥΧΩΣ και Σωμ Ασφαλειας με ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ μεσου ορου 35 -60 ετη .Οτι ειχαν να δωσουν το εδωσαν ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΣ και προσληψη νεων.Εχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΗΛΙΚΙΕΣ 23-24 ΕΤΩΝ οχι μονο απο ΕΔ-ΣΑ αλλα και απο τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρατηγέ παρασύρεσαι από την υποψήφια ψηφοπελατεία. Να καθήσουν λοιπόν όλοι στις ΕΔ όσο πάει δηλαδή. Το λάθος το ολέθριο που πρέπει να διορθώσεις εάν θέλεις να αφήσεις παρακαταθήκη και να σε τιμούν είναι να επαναφέρεις το πρότερο καθεστώς ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, διότι οπως και το Σύνταγμα αναγνωρίζει οι ΕΔ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε και πρέπει να γίνουν. Αποστρατείες λοιπόν στον κατάλληλο χρόνο και πληρη σύνταξη και ασφαλιστικά. Επίσης τα νοσοκομεία μας πίσω σε εμάς. Εάν οι γιατροί που τους πληρώνει να σπουδάζουν και να παίρνουν εξωτικες ειδικότητες ΤΖΑΜΠΑ δεν θέλουν, κλείστε την ΣΣΑΣ και πάρτε από το ελεύθερο εμπόριο, οπως ακριβώς και οι Αμερικάνοι. Φτάνει πια η παράλληλη εργασία με ιατρεία και κλινικές. Αυτά τα λίγα και βλέπουμε, όχι ότι θα κάνεις ή μπορείς κάτι αλλά έτσι να λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ερώτηση του στρατηγού ενισχύει την καταπάτηση του Συντάγματος που συντελείται στις ΕΔ. Άλλοι αποστρατεύονται (απολύονται) στα 52, 53, 54 και ζητά να πάνε άλλοι στα 60. Τώρα έρχονται και οι ΕΟΘ και τα ρουσφέτια θα πάρουν φωτιά. Αλλά όρια ηλικίας οι εμθ, οι εποπ, οι αξιωματικοί, οι δικαστικοί ζητάνε να πάνε στα 67 και γενικά έχουμε ένα συνονθύλευμα νόμων και ουσιαστικής καταπάτησης της ισότητας. Καμμία άλλη κοινωνική κατηγορία δεν υφίσταται αυτόν τον εξοστρακισμό της εξουσίας. Αν θέλει ο στρατηγός να συνεισφέρει, ας πείσει τον συμμαθητή του και τον σελφι να κατεβάσουν νόμο για να φεύγουν όλοι στα 58 με ευθύνη της υπηρεσίας. Όλα τα άλλα είναι ρουσφετάκια που κατάντησαν βόρεια Κορέα τις ΕΔ. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό και αυτό που συμβαίνει είναι κατάπτυστο. Από το 2022 όλοι στα 67 και ο στρατός διώχνει κόσμο για να ικανοποιηθούν οι ρεβανσιστές της εξουσίας. Οι βουλευτές στρατηγέ τι όριο ηλικίας έχουν? Ελπίζω να το αφήσει το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να μας εξηγήσει ο κος βουλευτής ποια η χρησιμότητα στο στράτευμα ενός 60αρη απόφοιτου ΑΣΣΥ ή ΕΠΟΠ . Μήπως δουλευόμαστε κύριοι κι ολα αυτά προβάλλονται μόνο και μόνο για άγρα ψηφοφορικης πελατείας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου εξηγήσει...και τι να καταλάβει..

      Διαγραφή
    2. Γιατί, ο εύελπις παράγει έργο σε εκείνη την ηλικία;; Και αν ναι, καλύτερο ποιοτικά ή ποσοτικά απο κάποιον άλλον των των 52 ετών;;;;

      Διαγραφή
  5. Για τους συμμαθητες του που στο βαθμο του Σχη αποστρατευθηκαν 50-52 ετων; Που οι μισοι καθε ταξης της ΣΣΕ αποστρατευονται μεχρι 50-52 με λιγοτερα απο 35 πραγματικα; Ποσοι της ΣΣΕ εχουν 40 συνταξιμα; Συνεπως η ερωτηση ειναι για το θεαθηναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είν' όλοι άριστοι.Υπάρχει και η πλέμπα που παρεξηγείται κιόλας όταν παίρνουν ξίφος αξκοί διαφορετικής προέλευσης.

      Διαγραφή
  6. Στα 58 όλοι ή στα 40 πραγματικά. Όχι άλλα βολέματα. Γρήγορα έμαθε το ρουσφέτι ο στρατηγός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο ο Κωσταράκος είπε την αλήθεια για τις αποστρατείες και τα 58 για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άραξε στρατηγέ μου, πήγαινε πιες ένα καφέ στο ΕΚΕΜΣ και άσε τα δύσκολα θέματα που αφορούν το στράτευμα για τον σελφάκια συμμαθητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΙΝΕΙ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΕΚΕΜΣ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ (ΥΦΕΘΑ,Α/ΓΕΕΘΑ),ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡ/ΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΕΜΣ.'Η ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝΕ ΣΤΟΝ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. .

      Διαγραφή
  9. ΟΙ Ε.Ο.Θ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ.ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μεγαλύτερη πηγή αδικίας στην Ελλάδα είναι ο στρατός. Γιατί επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Όποιος γίνει στρατηγός κάνει πράξη ότι κατεβάσει στο κεφάλι του. Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη κοινωνικής παιδείας των στρατηγών. Ζουν σε στεγανά και είναι εγκλωβισμένοι στα προσωρινά κεκτημένα τους. Αντί να υποστηρίξουν την εργασία ξεπαστρεύουν τους συναδέλφους τους για να καθαρίζουν το τοπίο. Η ηθική έχει αποχωρήσει και βασιλεύει η εκδίκηση. Ο στρατός τραβάει κουπί και οι στρατηγοί στον μικρόκοσμο τους ψάχνουν τρύπες για κολλητούς. Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και στον δεύτερο χρόνο της υγειονομικής κρίσης, πέρασαν και δεν ακούμπησαν το δίκαιο του ισχυρού. Συνεχίζουν ακάθεκτοι το ολέθριο κρεσέντο τους. Το απόστημα όμως κάποτε θα σπάσει και θα επικρατήσει το δίκιο του στρατιωτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος νομίζεις ότι θα σ'ακούσει και θα ψάξει ορισμένα πράγματα;;

      Διαγραφή
  11. Προς ανώνυμο της Πέμπτης, Μαρτίου 18, 2021 9:13:00 π.μ.
    Εσύ με τα κεφάλαια, ΟΡΘΙΟΣ κοιμάσαι ξενοδοχείο πληρώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.ΘΑ ΤΟ ΕΧΩ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 5 ΑΣΤΕΡΟ.

      Διαγραφή
  12. Ένα θα σου πω φίλε μου, είμαι στον στόλο 18 χρόνια, είμαι 45 χρονών, στα γυμνάσια και σε ασκήσεις που γίνονται αυτοί που λες εσύ γερασμένοι ανταποκρίνονται πολύ γρηγορότερα από μικρότερες ηλικίες σε επανδρωσεις θέσεων. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από μικρότερες ηλικίες, εμείς τουλάχιστον σεβόμαστε τα λεφτά που περνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή