Η μεγάλη... επιστροφή του «Ηνίοχου»-Πάνω από 60 αεροσκάφη θα συμμετέχουν

Η μεγάλη... επιστροφή του «Ηνίοχου»-Πάνω από 60 αεροσκάφη θα συμμετέχουν

ΦΩΤΟ Αρχείου: Από την Άσκηση «Ηνίοχος 2018» - ΠΗΓΗ: ΓΕΑ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φιλοδοξεί να τον καθιερώσει ως την πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Έπειτα από απουσία ενός έτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021» της Πολεμικής Αεροπορίας επιστρέφει στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας από τις 12 έως τις 22 Απριλίου.

Λίγες μέρες, δηλαδή, αφότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση «Μάτι του Γερακιού», η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των F-15 της Σαουδικής Αραβίας, που επιχειρούν από τη βάση της Σούδας, θα ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τον «Ηνίοχο», με το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να επενδύουν στην εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της ενίσχυσης των ελληνικών συμμαχιών, εκπέμποντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα αποτροπής σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν όχι μόνο τα μαχητικά με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά, αλλά και δεκάδες αεροσκάφη από τις μεγαλύτερες αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου που θα πετούν για δέκα μέρες, πρωί και βράδυ, σε κάθε γωνιά του εθνικού εναέριου χώρου.

Αντικειμενικός σκοπός της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης της Ανατολικής Μεσογείου είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν με ένα σύνθετο περιβάλλον μάχης με πολλαπλές απειλές ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ιπτάμενων αλλά και του προσωπικού εδάφους που συμμετέχει στην άσκηση.

Οι εκπαιδευτικές αποστολές θα καλύψουν σχεδόν όλο το εύρος του FIR Αθηνών με μεγάλη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων, ενώ στην άσκηση θα λάβουν μέρος μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

Συμμετοχές

Η παράδοση που έχει δημιουργήσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας συνεχίζεται και φέτος με ιδιαίτερα σημαντικές παρουσίες ξένων αεροπορικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους η Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000-5, οι Ηνωμένες Πολιτείες με F-16, το Ισραήλ με F-16 και F-15, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16 και η Ισπανία με αεροσκάφη F-18. Περισσότερα από 60 αεροσκάφη θα συμμετέχουν στον φετινό «Ηνίοχο», όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, ανάμεσά τους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΜQ-9 αλλά και ιπτάμενα τάνκερ από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν όλες οι Πολεμικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη F-16, F-4, Mirage 2000-5 και ιπτάμενα ραντάρ.

Οι αποστολές

Κάποια από τα σενάρια που επεξεργάζεται το ΓΕΑ περιλαμβάνουν ασκήσεις εναέριας μάχης με ομάδες των τεσσάρων αεροσκαφών, που θα χωρίζονται σε επιτιθέμενους και αμυνόμενους, αλλά και με μεγάλους σχηματισμούς (COMAO), επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αμυντικές επιχειρήσεις, αποστολές προστασίας στόχων υψηλής αξίας, καταστολή εχθρικής αεράμυνας, αεροπορική κάλυψη επίγειων δυνάμεων, προστασία ναυτικών μονάδων και προσβολή μονάδων επιφανείας. Στον «Ηνίοχο 2021» θα λάβουν μέρος πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τμήματα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου για επίγειες αποστολές και κατάδειξη στόχων, καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Στον «Ηνίοχο» θα δοκιμαστούν πληθώρα οπλικών συστημάτων αλλά και αεροσκάφη που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών αεροπορικών δυνάμεων στον κόσμο.

Και φέτος βάση των επιχειρήσεων θα είναι οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φιλοδοξεί να διατηρήσει τον «Ηνίοχο» ως την πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, παρέχοντας στους συμμετέχοντας ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 16/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια