Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας Αξκου ε.α. προς κ. ΥΕΘΑ για παύση κρατήσεων ν.4093/12 στα ΜΤ

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας Αξκου ε.α. προς κ. ΥΕΘΑ για παύση κρατήσεων ν.4093/12 στα ΜΤ

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. ΥΕΘΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση ανέγνωσα το υπ’ αριθμ. Φ.900α/2972/17612/18/Μαρ/2021 έγγραφό Σας, στο οποίο αναφέρεται ότι:

«…Επίσης, ήδη, βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, αναφορικά με τις μειώσεις και κρατήσεις του ν.4093/12, προκειμένου να ενταχθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

Με το υπόψη σχέδιο προωθείται νομοθετική ρύθμιση για παύση, από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, των μειώσεων και κρατήσεων του ν.4093/2012 (Α’ 222), στα μερίσματα και οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα εν λόγω Ταμεία (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ) και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι (ΕΚΟΕΜΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ) στους μερισματούχους τους.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η εν λόγω ρύθμιση, εφόσον τελικά ψηφισθεί, θα εφαρμοστεί χωρίς αναδρομική ισχύ και επομένως χωρίς επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών στους μερισματούχους για τους παρακάτω λόγους:

Στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επόμενο έτος) με τη μορφή μερίσματος, καθώς τα έσοδα των Ταμείων από τις υπόψη μειώσεις συμπεριλαμβάνονται στα διανεμητέα έσοδα βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή μεριδίου κάθε έτους.

Η οικονομική επιβάρυνση των Ταμείων, θα είναι πολύ μεγάλη με δυσμενείς επιπτώσεις για την βιωσιμότητά τους.».

Λυπάμαι πολύ διότι πλέον συνειδητά και με πλήρη γνώση καλείται να πληρώσουν άλλοι το «μάρμαρο».

Οι καλόπιστοι που αναμένουν να δικαιωθούν από το κράτος θα δούν αυτούς που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη να αποζημιώνονται πλήρως και εντόκως και οι ίδιοι να περιορίζονται στα ελάχιστα.

Από την προηγούμενη επαγγελματική Σας ασχολία ως Διευθυντής πωλήσεων στα Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε. θα έπρεπε να γνωρίζετε τη φράση του Αβραάμ Λίνκολν “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.”

Το ΜΤΝ στο οποίο είμαι και μέτοχος-μερισματούχος, έχει επί σειρά ετών υπερπλεονάσματα, συνεπώς δεν υφίσταται καμία δυσμενής συνέπεια για τη βιωσιμότητά του εάν διέκοπτε και επέστρεφε τα παρανόμως παρακρατηθέντα.

Η Διοίκηση των Ταμείων σε κάθε περίπτωση ένεκα της αυτοτέλειας που τις διέπει από τους καταστατικούς και ιδρυτικούς τους Νόμους, υποχρεούται όπως συμμορφωθεί προς τις ανωτέρω αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι η υποχρέωσή της αυτή απορρέει ευθέως από τη διάταξη του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος, ακόμη και εάν οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις εξηκολούθουν υφιστάμενες στο νομικό κόσμο, ελλείψει καταργήσεώς τους με την έκδοση νεωτέρας διατάξεως νόμου, πολλώ δε μάλλον όταν με το ν.4387/16 καταργήθηκαν οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις του ν.4093/12.

Η υποχρέωση των Διοικήσεων των Ταμείων, όπως προβούν αυτές στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συμμόρφωσή τους προς το διατακτικό των ανωτέρω αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή τη παύση των κρατήσεων του ν.4093/12, λόγω καταργήσεώς του, έπρεπε να συντελεσθεί χωρίς να έχει προηγηθεί ενέργεια των οργάνων των οικείων Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Οικονομικών.

Ο αρμόδιος Υπουργός ως εποπτεύον όργανο του Μετοχικού Ταμείου, δεν έχει την εξουσία να διατάξει τη Διοίκηση του Ταμείου, αλλά ούτε οι άλλοι συναρμόδιοι Υπουργοί έχουν, να μην εφαρμόσουν τις επίδικες νομοθετικές διατάξεις, εκδίδοντας σχετική υπουργική απόφαση ή εκδίδοντας σχετική κανονιστική πράξη, διότι μία τέτοια ενέργεια θα έπληττε κατάφωρα τη διοικητική αυτοτέλεια του Μ.Τ.

Συναφώς για την μέχρι και τώρα αδράνεια των Διοικήσεων των ΜΤ συντρέχει η αποζημίωση των μερισματούχων συμφώνα με τις διατάξεις του αρθρ. 105-106 ΕισΝΑΚ, λόγω των παρανόμως πράξεων των οργάνων των ΝΠΔΔ (ένεκα παραλείψεων).

Επειδή διαβλέπω νομική ανεπάρκεια των υφισταμένων Σας καλώ μια και Εσείς έχετε την απαραίτητη νομική κατάρτιση να ασχοληθείτε προσωπικά με το ανακύπτον θέμα και να ζητήσετε από τα ΜΤ οικονομικές μελέτες καθώς δεν είναι όλα τα ΜΤ στην ίδια οικονομική κατάσταση.

Ελπίζω να μην Σας κούρασα καθώς από τη θέση Σας έχετε αρκετά θέματα να επιλύσετε αλλά αν δεν μπορείτε να επιλύσετε ένα τόσο απλό θέμα και μάλιστα με εμφανέστατο εμπαιγμό, καλύτερα να επιστέψετε στην προηγούμενη εργασία Σας.

Με Τιμή

Παναγιώτης Δ. Σταμάτης
Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Τι να κουράσεις ...τα ξύνουνε ομαδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τελευταίο ήταν όλα τα λεφτά: να επιστρεψετε στην προηγούμενη εργασία σας:
    Χαχαχαχαχαχα
    Ωραίος.....!!!!!!!!!!
    Τα λες ωραία και τέλεια, αλλά ποιος ακούει?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στείλτε το άρθρο με μαιλ σε όλα τα ΜΤ στους Δντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για άλλη μια φορά, μπράβο Παναγιώτη, η ΕΑΑΝ που είναι; Πάντως μεγαλύτερη ροχάλα στα μούτρα μας δεν ρίχτηκε με τον τρόπο αυτό ούτε στην απαρχή των τρελλών περικοπών. Δες απάντηση υπουργού, σου κάνω παράνομες κρατήσεις για να σου συμπληρώσω το μέρισμα του χρόνου και του χρόνου στις ξανακρατάω για τον επόμενο!! τι μπακαλική είναι αυτή αναζητείται!! Θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο; με το 10ευρω στο χωριό που πήγαινε από χέρι σε χέρι και ο ένας ξεχρέωνε τον άλλο με το ίδιο νόμισμα, μόνο που δεν μας έλεγε από ποιον κακομοίρη το είχε αρπάξει ο πρώτος. Εδώ στο στόρι μας ξέρουμε...από εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι και συγκινήθηκαν άμα τα στείλουμε, αλλά καθίκια και αυτοί, αντί να το τρέχουν το θέμα από μόνοι τους, κάθονται και λένε ( δεν έχουμε καμία ενημέρωση εμείς) κάτσε στην καρέκλα σου και περίμενε να στο φέρει ο ταχυδρόμος.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύστοχος σε όλα μπράβο σου.!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή