Διακοπή κρατήσεων υπέρ ΝΙΜΤΣ από αποστράτους ΠΑ με παράλληλη εκτροπή υπέρ 251ΓΝΑ-Ερώτηση στη Βουλή

Διακοπή κρατήσεων υπέρ ΝΙΜΤΣ από αποστράτους ΠΑ με παράλληλη εκτροπή υπέρ 251ΓΝΑ-Ερώτηση στη Βουλή

Κατατέθηκε Ερώτηση (5043/12-03-2021) στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τους βουλευτές του Κινήματος, κ.κ. Γιώργο Φραγγίδη και Γιώργο Μουλκιώτη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με τις εισφορές που καταβάλλονται υπέρ ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού) από τους αποστράτους της ΠΑ (παρότι έχουν διακοπεί οι κρατήσεις υπέρ ΝΙΜΤΣ για το εν ενεργεία προσωπικό της ΠΑ), με αντίστοιχη υποχρεωτική κράτηση από το αποδιδόμενο μέρισμα από το ΜΤΑ, δημιουργώντας δυσφορία στους αποστράτους της ΠΑ καθώς πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν απολαμβάνουν από το ΝΙΜΤΣ, αλλά από το 251 ΓΝΑ, και αφετέρου στερούν σημαντικούς πόρους από το 251 ΓΝΑ.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, με τον Α.Ν. 1137/1946, συστάθηκε το Νοσηλευτικό ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του ΥΠΕΘΑ, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας του προσωπικού του ΣΞ.

Με το ν.3818/1957, οι παρεχόμενες υπηρεσίες επεκτάθηκαν και για το προσωπικό (εν ενέργεια – εν αποστρατεία) της ΠΑ και τις οικογένειες αυτών. Η κύρια αιτία επέκτασης αυτής ήταν ότι το τότε νοσοκομείο της ΠΑ (ΓΝΕΒΑ), με έδρα την Κυψέλη, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΠΑ.

Το 1976 άρχισε η λειτουργία του σημερινού 251ΓΝΑ, στην παρούσα θέση, που αποτελεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο με δυνατότητες να καλύψει, όπως και καλύπτει, όλες τις ανάγκες των στελεχών της ΠΑ και των κατηγοριών που σχετίζονται με την ΠΑ (απόστρατοι – οικογένειες κλπ).

Παρά όμως αυτή τη σημαντική μεταβολή και παρά του ότι έχουν διακοπεί οι κρατήσεις υπέρ ΝΙΜΤΣ για το υπηρετών στρατιωτικό προσωπικό της ΠΑ, εξακολουθούν να καταβάλλονται εισφορές υπέρ ΝΙΜΤΣ από τους αποστράτους της ΠΑ, με αντίστοιχη υποχρεωτική κράτηση από το αποδιδόμενο μέρισμα από το ΜΤΑ.

Τονίζεται ότι, οι απόστρατοι της ΠΑ κατά συντριπτική πλειοψηφία εξυπηρετούνται από το 251ΓΝΑ, ενώ η επισκεψιμότητά τους στο ΝΙΜΤΣ είναι ελάχιστη, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιωθεί με έλεγχο των σχετικών στατιστικών στοιχείων των δύο νοσοκομείων.

Δεδομένου ότι: Η όλη αυτή κατάσταση αφενός δημιουργεί δυσφορία στους αποστράτους της ΠΑ καθώς πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν απολαμβάνουν από το ΝΙΜΤΣ, αλλά από το 251 ΓΝΑ, και αφετέρου στερούν σημαντικούς πόρους από το 251 ΓΝΑ.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να τροποποιήσετε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διακοπούν οι κρατήσεις υπέρ ΝΙΜΤΣ από τους αποστράτους της ΠΑ με παράλληλη εκτροπή τους υπέρ 251ΓΝΑ;

2. Αν όχι ποιοι είναι οι λόγοι που σας εμποδίζουν να το πράξετε;

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Υπάρχουν στοιχεία για αυτά που λένε? Τόσο καιρό που είχαν το δικαίωμα και το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν όλα ήταν καλά? Ενοποίηση νοσοκομείων.. κρατάς 401 και 251 για τους εν ενεργεία και νιμτσ για απόστρατους και οικογένειες.. όλα τα άλλα είναι ιστορίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοι θα ηθελαν το 251ΓΝΑ για παρτι τους ενω το πληρωσαν αλλοι.Επι πλεον γιατι οι τεως ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΕΥΠ χωρις να εχουν δωσει ευρω πιεσαν για νοσηλεια τους στο ΓΝΑ ? \Τι δουλεια εχουν σωφρονιστικοι και ολο το κακο συμαπαντημα να θελουν περιθαλψη στο 251ΓΝΑ ενω δεν εχουν συνεισφρει ευρω.Ο καθενας εκει που ανηκει.και πληρωσε,ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ Π.Α πληρωσαν για το 251 ΓΝΑ οταν ηταν εν ενεργεια και με τι ετσι θελω τους βαζουν να πληρωνουνΝΙΜΙΤΣ που δεν εχουν καμια δουλεια,ελαχιστοι αν πανε.
      Οι νοοτροπιες κοτσαμπαση απο καποιους αλεξιπτωτιστες ας σταματησουν αν δεν ξερουν τουλαχιστιν μη σχολιαζουν.Σε αντπαραβολη να πανε οι εν ενεργεια στο ΝΙΜΤΣ και ολοι ολοι αλλοι στο 401ΓΣΝΑ και 251ΓΝΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ γιατι το ΝΝΑ το παρακαμπτετε ?
      ΜΟΝΟ πουσ χολιαζετε αν ....υπαρχουν στοιχεια φαινεται ειστε εκτος Ε.Δ αλεξιπτωτιτης του βουτα και δρομο.

      Διαγραφή
    2. ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Π.Α . ΟΥΔΕΠΟΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΝΙΜΙΤΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.....(ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 251ΓΝΑ) ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΖΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΙΜΙΤΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ....

      Διαγραφή
  2. To 251 ΓΝΑ ΟΙ αλεξιπτωτιστες πολιτες και ενστολοι ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ
    Οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ασφαλιστικούς φορείς στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.(Βουλη)

    https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11589366.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. ΣΩΣΤΑ να πληρωνουν για 251.
    2. Μαλωνουμε σε ξενο αχυρωνα. Ολα τα Στρκα Νοσοκομεια εξυπηρετουν ολα τα Ταμεια, οποτε προς τι η καταβολη υπερ αυτων απο τα δηθεν μελη, ειτε για ΝΙΜΤΣ ειτε για αλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασικά ΟΛΟΙ ακόμη και η κουτση, η λωλη, και η σελφακια Μαρία, εξυπηρετούνται από ΟΛΑ τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι μόνοι που δεν μπορούν να βρουν ακρη ειναι ΟΛΟΙ οι στρατιωτικοί ανεξαρτήτως κλάδου, είται στα νοσοκομεία είται στα φαρμακεία. Πληρώνουμε συνέχεια και για τα πάντα, και μετά περιμένουμε χρόνια να εγκριθούν οι δαπάνες για να πάρουμε τα α.....δια μας, ειδικά στην επαρχία που δεν υπάρχει σε απόσταση 200 χλμ στρτκο νοσοκομείο ή κάποιο συμβεβλημένο φαρμακείο που δεν θα έχει αγανακτήσει. Υπάρχει ένας τύπος διορισμένος που παριστάνει τον υφεθα τύπου όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη, και ο οποίος ειναι ο καθ' ύλην αρμόδιος, πλην όμως μηδέν εις το πηλικιον. Το να μαλώνουμε μεταξύ μας τους, τον βολεύει διότι μας αποπροσανατολίζει από το γεγονός της "ανασφάλειας" μας. Με τις υγειες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή