Οι «αετοί» της Σαουδικής Αραβίας θα προσγειωθούν το Σάββατο στην 115 ΠΜ στη Σούδα

Οι «αετοί» της Σαουδικής Αραβίας θα προσγειωθούν το Σάββατο στην 115 ΠΜ στη Σούδα

Έξι υπερσύγχρονα αεροσκάφη εναέριας κυριαρχίας F-15 SΑ Eagle θα προσγειωθούν το Σάββατο στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη Σούδα

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Στo Αιγαίο θα πετούν τις επόμενες εβδομάδες οι «αετοί» της Σαουδικής Αραβίας, αποδεικνύοντας και εμπράκτως την ισχυρή διπλωματική και αμυντική συμμαχία της Αθήνας με τον αραβικό κόσμο.

Έξι υπερσύγχρονα αεροσκάφη εναέριας κυριαρχίας F-15 SΑ Eagle της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας θα προσγειωθούν το Σάββατο στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και για 15 μέρες θα πετούν σε μικτούς σχηματισμούς με τα ελληνικά «φτερά», εκτελώντας πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει στελέχη της αραβικής χώρας έφτασε χθες στην Κρήτη, ενώ από σήμερα μέχρι το Σάββατο αναμένονται τα μεταγωγικά C-130, τα οποία μεταφέρουν τεχνικούς, πιλότους αλλά και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη δεκαπενθήμερη παραμονή των «αετών» στη Σούδα.

Τα δύο επιτελεία έχουν σχεδιάσει μια σειρά από απαιτητικά σενάρια εναέριας μάχης, στα οποία θα λάβει μέρος σχεδόν το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της χώρας, ενώ οι ασκήσεις θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού FIR. Έμφαση θα δοθεί και στη διακλαδικότητα, η οποία αποτελεί προτεραιότητα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Προβλέπονται, λοιπόν, η συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού για διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων. η ενεργοποίηση της αεράμυνας αλλά και η εμπλοκή τμημάτων των Ειδικών Επιχειρήσεων για την κατάδειξη στόχων στο έδαφος και τη θάλασσα.

Η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη αραβική χώρα που στέλνει πολεμικά αεροσκάφη στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τέσσερα μαχητικά F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 150 άτομα προσωπικό είχαν εγκατασταθεί στη «φιλόξενη» 115 Πτέρυγα Μάχης. Οι Εμιρατιανοί έμειναν στην Κρήτη για έναν ολόκληρο μήνα. κατά τον οποίο πετούσαν με τα ελληνικά «φτερά» σε ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, ακόμη και σε περιοχές όπου η Τουρκία επιχειρούσε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία με τις παράνομες έρευνες του «Ορούτς Ρέις».

Το ίδιο ισχυρό είναι και το μήνυμα αποτροπής που εκπέμπει η παρουσία των F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην Κρήτη απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Ήδη δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο φανερώνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας, καθώς αποδίδουν την αποστολή των μαχητικών αεροσκαφών σε προσωπική απόφαση του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν. Την ίδια ώρα. το Ριάντ δεν κρύβει την ενόχλησή του για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να παρέμβει στο εσωτερικό των αραβικών χωρών, επιδιώκοντας στην αποσταθεροποίησή τους.

Η Αθήνα, πάντως, επιθυμεί να ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία με το Ριάντ. με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επισημαίνει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ότι επίκειται συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την αποστολή μιας πυροβολαρχίας Patriot. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ο ρόλος του συστήματος θα είναι αμυντικός, ενώ σε αντάλλαγμα οι Σαουδάραβες θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση του συστήματος στην πιο σύγχρονη έκδοση.

Μόλις την περασμένη Κυριακή πυραυλική επίθεση που αποδίδεται στους Χούθι της Υεμένης έπληξε τον μείζονα πετρελαϊκό λιμένα Ρας Τανούρα, θέτοντας σε κίνδυνο άμαχο πληθυσμό αλλά και τις εγκαταστάσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «ενέργειες που παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και πλήττουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή», ενώ τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες πολιτικής λύσης.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 10/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια