Ειδικές Δυνάμεις: Μια... ελίτ που είναι έτοιμη για όλα!

Ειδικές Δυνάμεις: Μια... ελίτ που είναι έτοιμη για όλα!

ΦΩΤΟ: Μέλος των Ειδικών Δυνάμεων σε εκτέλεση τακτικών αντικειμένων των σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς ΜΑRΚ V, τα οποία θα ενισχύσουν τη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου - Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων και η μετεξέλιξή τους σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ενός νέου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, η «ελίτ» των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα σε μια περιοχή όπου αναδύονται διαρκώς απειλες (Έβρος, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος), ενώ οι επιχειρησιακές της ικανότητες θα αυξηθούν κατακόρυφα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, η νέα ΔΕΠ θα διαθέτει οργανικό τμήμα αεροπορικής υποστήριξης αλλά και πλωτά μέσα.

Η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εκτιμά ότι το οφέλη εκτός από επιχειρησιακά θα είναι και οικονομικά. καθώς επιτυγχάνεται ενιαία εκπαίδευση, προμήθειες μέσων, υλικών και εξοπλισμού αλλά και ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση. Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στη διακλαδικότητα αλλά και στην αυτοδυναμία των Ειδικών Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό. Η ίδρυση της ΔΕΠ ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και σύντομα αναμένεται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή. Άλλωστε, η μετεξέλιξη των Ειδικών Δυνάμεων, κατά τα αμερικάνικα πρότυπα, σε ένα «χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας, που θα μπορεί να πλήττει ταχύτατα και με σφοδρότητα οποιονδήποτε απειλεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί όραμα αλλά και προσωπική φιλοδοξία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠ θα διοικείται από Αντιστράτηγο, ο οποίος θα είναι σύμβουλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για θέματα ειδικών επιχειρήσεων, και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: μια Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές) και ένα παρακλάδι που θα περιέχει τη Ζ' ΜΑΚ, τμήματα της ΔΥΚ, το ΤΕΝΕΦ και όλες τις Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών.

Τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των Ειδικών Δυνάμεων έγινε πρόσφατα, κατά την πρώτη επίσημη εμφάνιση των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου, που παραχώρησε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

Οπλισμένα σαν αστακοί, με εκτοξευτές οβίδων, δύο πενηντάρια και δυο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών και με ταχύτητες που φτάνουν τους 65 κόμβους, τα σκάφη ΜΑRΚ V προσφέρουν στα «Βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού ένα τρομακτικό πλεονέκτημα κινήσεων στο Αιγαίο. Η σχεδίαση τους διαθέτει χαρακτηριστικά «Stealth», εξασφαλίζει δηλαδή χαμηλή παρατηρησιμότητα από τα εχθρικά ραντάρ, ενώ τα 25 μέτρων σκαριά τους μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 16 ΟΥΚάδες σε οποιαδήποτε βραχονησίδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καθιστώντας τα ΜΑRΚ V ιδανικά μέσα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αντίστοιχα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου χρησιμοποιούν και οι Αμερικανοί Navy Seals.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα ενταχθούν το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, οι Μοίρες Καταδρομέων, οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, οι Πεζοναύτες, τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού και τμήμα της Αεροπορίας Στρατού

Ο «Αίολος» και η «Αστραπή» είναι τα δυο πρώτα σκάφη που αποδοθήκαν στη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΠΝ, ικανοποιώντας ένα πολυετές αίτημα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για σκάφη με προδιαγραφές που κάνουν ευκολότερη και πιο ασφαλή τη μεταφορά των βατραχανθρώπων στην περιοχή των επιχειρήσεων. Αλλωστε, η ανάγκη ταχύτατης μεταφοράς των επίλεκτων ομάδων του Ναυτικού σε βραχονησίδες του Αρχιπελάγους, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, φάνηκε και κατά την πεντάμηνη ελληνοτουρκική κρίση. Αλλά και σε περιόδους χαμηλότερης έντασης, όπου τα στελέχη της ΔΥΚ μετακινούνται από νησί σε νησί, καταγράφοντας οτιδήποτε κινείται στο Αιγαίο.

Ο αεροπορικός βραχίονας των ΕΔ

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων εντάσσεται και η σύσταση της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, που εγκαθίσταται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Μεγάρων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Έλληνες κομάντος αποκτούν τη δική τους οργανική αεροπορική μονάδα, σύμφωνα με τα διεθνή και τα συμμαχικά πρότυπα. Κύριο πτητικό μέσο της ΜΑΕΕ θα είναι τα ελικόπτερα ΝΗ-90, τα πιο σύγχρονα που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού αλλά και από τα κορυφαία παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονάδα θα χρησιμοποιεί δύο ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων ΝΗ-90 και δυο Σινούκ με ειδική διαμόρφωση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική εισαγωγή νέου τύπου ελικοπτέρου αλλά και αεροσκαφών C-130.

Στις αρχές του μήνα αποφοίτησαν από το Διακλαδικό Σχολείο Μετεκπαίδευσης Χειριστών οι τέσσερις πρώτοι πιλότοι, δύο από τον Στρατό Ξηράς, ένας από το Πολεμικό Ναυτικό και ένας από την Πολεμική Αεροπορία. Οι πιλότοι της συγκεκριμένης αεροπορικής μονάδας έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού. Στην εκπαίδευσή τους, οι πιλότοι της ΜΑΕΕ μαθαίνουν να πετουν σε συνθήκες ανορθόδοξου πολέμου, δηλαδή σε χαμηλά υψόμετρα και σχετικά αθόρυβα, ενώ είναι εξοπλισμένοι με κράνη σκοπεύσεως και διόπτρες νυκτός, αφού τα ιπτάμενα μέσα που χρησιμοποιούν δύναται να φέρουν οπλισμό. Το σύνθημα του νέου κλάδου, που αποκάλυψε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είναι το «Και βήμα πρόσθες». Πρόκειται για την απάντηση της Σπαρτιάτισσας μάνας όταν έδωσε το ξίφος στον γιο της και εκείνος της είπε ότι είναι κοντό και δεν φτάνει να χτυπήσει τον εχθρό. Η μάνα λακωνικά απάντησε: «Κάνε ένα βήμα μπροστά».

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Καί στα Ίμια ήταν έτοιμη η ελίτ αλλά η απέναντι ελίτ ήταν πιο έτοιμη. Αυτές οι ελίτ πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές
    μας αφεντεύουν και οι άλλοι ξεσαλώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα καλοπροαίρετο σχόλιο με όλο τον σεβασμό στον θεσμό, ο κάθε αρχηγός ειδικά του ΓΕΕΘΑ, αλλά και του ΣΞ και λιγότερο οι άλλοι δύο κλάδοι, επιβάλλεται και πρέπει να είναι αρχηγός όλων, ούτε του κλάδου του, ούτε της ειδικότητας του. Αυτά τα συντεχνιακά μας έχουν καταστρέψει ειδικά στις ΕΔ. Καλές οι προτιμήσεις και οι αγορές για την άμυνα, αλλά με ίση κατανομή στο μέτρο του δυνατού. Δεν μπορείς να υποβαθμίζεις έναν κλάδο επ' ωφελεία και σε βάρος ενός άλλου. Λοιπόν ας σοβαρευτούμε γιατί "ουκ αεί άρχει" και η αποστρατεία έρχεται πολύ σύντομα και άγαρμπα, γι'αυτό προέχει το συμφέρον των ΕΔ ολιστικά. Μετά άντε για φτηνό καφέ στα αντίστοιχα ΕΚΕΜΣ-ΠΟΝ-ΣΕΠΑ και συζητήσεις με λοιπά γεροντακια γαι το τι "γουάου" έκανε ο καθένας και πόσο καλός αρχηγός, διοικητής, διευθυντής κ.λπ. ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά τα σχόλια ελιτ, συντεχνίες και κλίκες έχουν καταστρέψει τις ΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή