Η ελληνικής κατασκευής φρεγάτα «Κωνσταντινούπολη» για το ΠΝ θα προκαλέσει εκνευρισμό στον Ερντογάν

Η ελληνικής κατασκευής φρεγάτα «Κωνσταντινούπολη» για το ΠΝ θα προκαλέσει εκνευρισμό στον Ερντογάν

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το σχέδιο ναυπήγησης ελληνικής φρεγάτας που βρίσκεται ως λύση τις τελευταίες ημέρες στο Ελληνικό «πεντάγωνο», οι μνηστήρες και η αντίστροφη μέτρηση για τις αρχές Μαρτίου, οπότε θα ληφθούν οι αποφάσεις υπό τον Πρωθυπουργό.

Ξαφνικά, μες στις προτάσεις για την επιλογή της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού προέκυψε ακόμη μία λύση, η οποία μεγαλώνει τον (ευχάριστο λόγω επιλογών) πονοκέφαλο στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ, που σε συνεργασία με το Ισραήλ παρουσίασε την Ελληνική κορβέτα «Θεμιστοκλής» φέρεται να έχει κι άλλο έτοιμο πρόγραμμα, αυτή τη φορά για ναυπήγηση ελληνικής φρεγάτας με το όνομα «Κωνσταντινούπολη». Το όνομα σίγουρα θα προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Ερντογάν εγκαινίασε την ναυπήγηση της φρεγάτας «Istanbul».

Κλικ για μεγέθυνση:


Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση που βασίζεται στην ισπανικής σχεδίασης φρεγάτα F-110, της οποίας όμως έχει αγοράσει τα δικαιώματα και τους Ισπανούς να μην έχουν καμία ανάμειξη. Το πλοίο μήκους 145 μέτρων κι εκτοπίσματος 6.100 τόνων, φέρει αμερικανικής προέλευσης ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα με 16 κάθετους εκτοξευτήρες Mk41, διαθέτοντας από 64 έως 92 κελιά. Κι αν από το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνουν ενθουσιασμένοι με αυτή την προοπτική, η αμερικανική πλευρά αλλά και η ΟΝΕΧ κρατούν – επίσημα - κλειστά τα χαρτιά τους, αφού η επίσημη πρόταση που προωθείται είναι η λύση της φρεγάτας MMSC. Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν γνώστες του προγράμματος από την «Μεσογείων», υπάρχει η πρόβλεψη ναυπήγησης όλων των πλοίων στην Ελλάδα με την δυνατότητα αύξησης των παραγγελιών σε χαμηλότερη μέση τιμή απ’ ότι κάθε άλλη πρόταση, μέσω δημιουργίας οικονομιών κλίμακος, κάτι που θα οδηγούσε ακόμη και σε πλήρη ανανέωση του Στόλου.

Οι «MMSC»

Το πρωί της Παρασκευής αναχώρησαν από την Αθήνα οι Αμερικανοί – εκπρόσωποι της Lockheed Martin, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν μπαράζ συναντήσεων σε ΓΕΕΘΑ, Πολεμικό Ναυτικό και υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια