«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Rafale-Απογειώνουν την ΠΑ τα γαλλικά «φτερά»-Σειρά παίρνουν οι φρεγάτες (ΦΩΤΟ)

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Rafale-Απογειώνουν την ΠΑ τα γαλλικά «φτερά»-Σειρά παίρνουν οι φρεγάτες (ΦΩΤΟ)

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, που προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έφερε και πρόταση για φρεγάτες

Επισφραγίστηκε η αγορά των 18 Rafale, με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γαλλίδας υπουργού Εθνικής Άμυνας Φλοράνς Παρλί και την υπογραφή των συμβάσεων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών.

Κλικ για μεγέθυνση:

Οι υπογραφές για τα μαχητικά «έπεσαν» ανάμεσα στην Παρλί και τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας στο Πεντάγωνο, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως η απόκτηση των Rafale αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του. «Η Γαλλία θα υποβάλει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για την ανανέωση του στόλου της φρεγάτων» δήλωσε η κυρία Παρλί. Όπως είναι γνωστό, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»).

Αυτή την ώρα η Γαλλίδα υπουργός συναντάται στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Γυρίζει σελίδα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale

Με τις υπογραφές των δύο υπουργών Άμυνας, Ελλάδας και Γαλλίας, σφραγίζεται η είσοδος της Πολεμικής Αεροπορίας σε μία νέα εποχή. Η χώρα μας καταβάλλοντας περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποκτά 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναβαθμίζοντας με ένα υπερσύγχρονο όπλο την αποτρεπτική της ισχύ αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε πυραύλους – game changer – όπως είναι οι Meteor. Είναι γνωστό άλλωστε πως υπάρχει δεδηλωμένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει όσο ταχύτερα γίνεται η αμυντική θωράκιση της χώρας, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπει και η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Επίσης, η παραλαβή των πρώτων έξι αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Fast track διαδικασίες

Με αφετηρία τον προσεχή Ιούνιο και καταληκτική χρονιά το 2023 όταν θα έχουν παραληφθεί και τα τελευταία Rafale η συμφωνία υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα. Ουσιαστικά σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά θα έχει παραλάβει τα πρώτα μαχητικά πλήρως οπλισμένα αλλά ήδη θα πετούν πάνω από το Αιγαίο με Έλληνες ιπτάμενους στο κόκπιτ και Έλληνες τεχνικούς να τα συντηρούν στο έδαφος. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί εγγύηση ότι τα Ελληνικά Rafale θα είναι σύντομα και επιχειρησιακά πανέτοιμα να συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας. Με όλα τα διαθέσιμα όπλα κάτω από τα φτερά τους.

Οι fast track διαδικασίες προβλέπουν ότι μέσα στο 2021 η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά θα διαθέτει ιπτάμενους να πετούν τα Rafale και τεχνικούς να τα συντηρούν αλλά θα έχει ήδη αναπτύξει πλήρη εκπαιδευτικό σχεδιασμό ώστε η πρώτη Πολεμική Μοίρα Rafale η 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» να αποτελεί σύντομα την πιο ισχυρή Πολεμική Μοίρα των Ελληνικών «γερακιών».

Σειρά παίρνουν οι φρεγάτες

Μετά το κλείσιμο με της εκκρεμότητας της ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας σειρά παίρνει η θωράκιση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες από κοινού με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις Belhara (2 σε γαλλική διαμόρφωση και 2 σε ενισχυμένη ελληνική) και ενδιάμεση λύση (πιθανότατα δύο αναβαθμισμένες φρεγάτες Lafayette). Παράλληλα, περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Η Γαλλική πρόταση για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, τα οποία ζητά ο Στόλος ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της απόκτησης των ψηφιακών φρεγατών Belhara, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την οριστική απόφαση της Αθήνας για τα νέα πλοία του ΠΝ. Με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει στην παραχώρηση φρεγάτας Fremm αλλά και να εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει πρόταση για αναβαθμισμένες φρεγάτες LaFayette. Η Γαλλική πρόταση άλλωστε θα αποτελέσει το «όπλο» της Αθήνας για να πιέσουν τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ρελάνς ή και άλλες χώρες να εισέλθουν στη «μάχη» με ανάλογες δελεαστικές προτάσεις.

Υπολογίζεται, ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στο στόλο, θα ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία ή Ηνωμένο Βασίλειο) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, τότε θα δοθούν κάποιες προκαταβολές.

ΠΗΓΗ: newpost.gr - ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια