Εθνικό τυφέκιο και εθνικό «τζιπ» για τον Στρατό το 2021

Εθνικό τυφέκιο και εθνικό «τζιπ» για τον Στρατό το 2021

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο φιλόδοξα προγράμματα του Στρατού Ξηράς τρέχει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ για την μετάβαση στην επόμενη εποχή.

Μία εποχή, που περιλαμβάνει νέα μέσα και φορητό οπλισμό που θα έχουν στην διάθεσή τους οι μαχητές των ενόπλων δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά τα G3, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν όλα με τη μία, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που είναι αχρησιμοποίητα, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η αναβάθμιση μίας μεγάλης παρτίδας. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός.

Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα ενώ σε ότι αφορά την επιλογή του νέου τυφεκίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραγωγή του στην Ελλάδα.

Και μπορεί ο κορονοϊός να έχει φρενάρει την διαδικασία επιλογής του νέου τυφέκιου, ωστόσο οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά κι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χαρακτηριστικά είναι το διαμέτρημα 5,56mm χωρίς, όμως να εγκαταλείπεται εντελώς το 7.62mm.

Το νέο «τζιπ»

Με τον διαγωνισμό μεταβίβασης της ΕΛΒΟ να έχει ολοκληρωθεί, αρχίζει και «ζεσταίνεται» και το θέμα αντικατάστασης των θρυλικών Mercedes του Ελληνικού Στρατού.

Πλέον, μπαίνει στην ευθεία η διαδικασία επιλογές του «εθνικού οχήματος» των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αντικαταστήσει σταδιακά πάνω από 10.000 Mercedes, σε διάφορες παραλλαγές, 5500 240GD και 4500 290GD.

Πλέον, τα οχήματα έχουν φτάσει στο τέλος του χρόνου ζωής τους ενώ δεν πληρούν κανένα από τα πρότυπα ασφαλείας και προστασίας του ΝΑΤΟ. Τα νέα οχήματα θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν θωράκιση σε παράθυρα και παρμπρίζ καθώς και στην καμπίνα των επιβατών.

Βεβαίως και δεν θα πρέπει να περιμένουμε την άμεση αντικατάσταση όλων των οχημάτων, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ωστόσο, εάν όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει, από το 2022 θα αρχίσουν να αποσύρονται τα πρώτα παλαιότερα οχήματα, με την ολική αντικατάσταση του στόλου να έρχεται το 2030.


ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. 5,56 ; Γιατι δεν το κάνουν 4,50 να σκοτώνουμε και κανένα σπουργίτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει επικρατήσει η άποψη πως είναι ποιο "ζημιογόνο" για τον αντίπαλο στρατό να αφήνεις σοβαρα τραυματίες αντιπάλους-εχθρους παρά να τους σκοτώνεις . Έτσι ο αντίπαλος έχει μεγάλη ανάγκη από περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό-γιατρους και φυσικά πολυ μεγάλα έξοδα περιθαλψης επίσης πεφτει κ το ηθικό των υπολοίπων στρατιωτών βλέποντας τους τραυματίες

      Διαγραφή
  2. Πάντως,αν το κάνουν βαρύτερο απ' το ήδη υπάρχων, είναι να πάνε να κρυφτούνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ανοίξουν τα ζώα τα εργοστάσια οπλισμού και οχημάτων την Ελλάδα και να είναι όλα Ελληνικά. Άκου Γερμανικά και πάρε δώσε. Πάρτε αμάξια από την Ναμκο στην βόρεια Ελλάδα εάν είστε Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή