Παναγιωτόπουλος: Αυτά δήλωσε για τα όρια ηλικίας στην Προκήρυξη ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Παναγιωτόπουλος: Αυτά δήλωσε για τα όρια ηλικίας στην Προκήρυξη ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας με θέμα «Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης και Επανακατάταξης (‘’ΟΒΑ’’) & ‘’ΕΠΟΠ’’ (Επαγγελματίες Οπλίτες)», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ. δημιουργήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερα στελέχη και να καλυφθούν θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων, οι οποίες απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και εξειδίκευση και κατ’ επέκταση, νεότερο ηλικιακά προσωπικό.

Οι νεότεροι σε ηλικία ΕΠ.ΟΠ. που υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι περίπου τριάντα (30) χρονών και οι μεγαλύτεροι περίπου σαράντα πέντε (45), καθόσον οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 2002-2010.

Η διατήρηση του εικοστού ογδόου (28ου) έτους της ηλικίας, ως ανώτατου ηλικιακού ορίου πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ., εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές αλλά και τις επιχειρησιακές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, με νεότερο σε ηλικία προσωπικό, από το ήδη υπηρετούν, ενώ παράλληλα καθιστά το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Περαιτέρω, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τροποποιήθηκε ήδη η σχετική νομοθεσία και επεκτάθηκε το ανώτατο ηλικιακό όριο κατά τρία (3) έτη, από το 28° στο 31° έτος, μόνο για όσους υπηρετούν ως ΟΒΑ και επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διαδικασία για την πρόσληψή τους ως ΕΠ.ΟΠ, με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίηση της αποκτηθείσας εμπειρίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, με μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, τροποποιήθηκε ήδη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ενισχύθηκε η μοριοδότηση των ΟΒΑ, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρόσληψης των ΕΠΟΠ, ανάλογα με τον χρόνο προϋπηρεσίας που έχουν εκπληρώσει στον θεσμό (ΟΒΑ), δηλαδή με 100 μονάδες μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους και επιπλέον 50 μονάδες με τη συμπλήρωση κάθε επόμενου έτους.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Δυστυχώς το λάθος συνεχίζεται και τώρα. Επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση μικρού ηλικιακά προσωπικού (κάτω των 25 ετών)αναγκάζεται το ΓΕΕΘΑ να πάει σε προσλήψεις μεγάλων ηλικιών Ψαρεύοντας από την δεξαμενή των άνεργων του ΟΑΕΔ βλέποντας σε ορίζοντα πενταετίας. Έτσι σε μια επταετία οι 28αριδες ΕΠΟΠ θα βρισκονται σε ηλικία 35 ετών. Εάν αυτό θεωρείται ανανέωση προσωπικού απέναντι σε ένα Τουρκικό στρατό που είναι 4τραπλάσιος σε προσωπικό τότε τι να πούμε. Η καλύτερη περίπτωση θα ήταν η αύξηση της θητείας στους 18 μήνες, αυτή η λύση δεν μπορεί όμως να υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις της χώρας για πολλούς λόγους μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να καταργούσαμε τους ΟΒΑ και να βελτιώναμε και να κάναμε ποιό ελκυστικό το θεσμό των ΕΠΟΠ; Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να βάλουμε όριο ηλικίας από18 ετών έως 21, η παραμονή στο στράτευμα θα μπορούσε να πάει στα 20 έτη, με δικαίωμα επιπλέον 10 ετών παραμονής, έτσι ώστε να μην φοβούνται για το μέλλον τους αφού και στα 20 έτη θα μπορούσαν με μοριοδότηση να απορροφηθούν στην ειδικότητα τους ως πολιτικό προσωπικό. Επίσης η βαθμολογική εξέλιξη τους θα μπορούσε να είναι βελτιωμένη καταργώντας τους μεγάλους χρόνους παραμονής στους μικρούς βαθμούς που απ' ότι φαίνεται λειτουργεί αποτρεπτικά. Φυσικά θα μπορούσαν να γίνουν πολλές βελτιώσεις για να γίνει ελκυστικός ο θεσμός στους 18αριδες και 20αριδες νέους.Βασική προϋπόθεση πρέπει να είναι η απορρόφηση από ΕΠΑΛ και ΙΕΚ νέων πάνω σε ειδικότητες νευραλγικές για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων. ΕΑ ΤΧΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο φιλε μου, δεν θα μπορούσε κάποιος να το θέσει καλύτερα. Είσαι σε όλα εύστοχος και γνώστης του αντικειμένου. Αλλά δυστυχώς προέχουν οι σελφις, τα σαχλα βιντεακια και η απέραντη βλακεία των υπευθύνων χωρίς ευθύνη που βολοδερνουν στις ΕΔ.

      Διαγραφή
  2. Το θέμα απο που και να το πιάσεις γεννά πολλά προβλήματα.Απο την άποψη να βελτιωθεί η βαθμολογική εξέλιξη τους, χρειάζεται προσωπικο σε χαμηλούς βαθμούς, να είναι μαχητές (σκοποί, περίπολα, πληρώματα αρμάτων κλπ). Δεν θέλει Αξιωματικούς, από εκεί έχει από τη ΣΜΥ και από μετατάξεις (ΕΜΘ-ΕΠΟΠ με πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ).Άλλο πρόβλημα, στα 50 ετών τους αποστρατευει, γιατί δεν δύναται να αποδίδουν λόγω ηλικίας,για τη δουλειά που τους προσέλαβε.Υπαρχουν και άλλα προβλήματα αν ψάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μισθοφορικος επαγγελματικος στρατος ...δεν υπαρχει αλλο μελλον περαν των επαγγελματικων στρατων ...θεσμοι τυπου εποπ και ΟΒΑ ειναι θεσμοι ψηφοθηρικοι και βιοποριστικοι αμιγως ..τιποτα παραπανω ...για αυτο και οι περισσοτεροι ΕΠΟΠ και ΕΜΘ ειναι εγγεγραμμενοι σε συνδικαλιστικα σωματεια των ΕΔ τα οποια αντλουν μέλη συντριπτικα απο αυτους τους θεσμους...ε βιβα το δημοοοοόσιο και τιποτα δεν αλλαζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή