Αδικία με προοπτική παραμονής ΟΒΑ στο στράτευμα μέσω επερχόμενου διαγωνισμού ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Αδικία με προοπτική παραμονής ΟΒΑ στο στράτευμα μέσω επερχόμενου διαγωνισμού ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ερώτηση (2611/12-11-20) στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Μπούμπας Κωνσταντίνος με θέμα «Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης και Επανακατάταξης (“ΟΒΑ”) & “ΕΠΟΠ” (“Επαγγελματίες Οπλίτες”)»

Ειδικότερα:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως πληροφορούμαστε από εκατοντάδες διαμαρτυρίες «ΟΒΑ», το σύνολο των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης είναι απογοητευμένο και δυσαρεστημένο, τόσο από την πολιτική ηγεσία, όσο και από τη στρατιωτική, καθώς, αισθάνονται παρατημένοι και προσωπικό β’ διαλογής. Σε αντίθεση με τον τρόπο που παρουσιάζεται ο θεσμός των «ΟΒΑ» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία αφήνει να διαρρεύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το ότι δουλεύει πάνω σε ένα νέο και δίκαιο μοντέλο δόμησης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου ο θεσμός των «ΟΒΑ» θα είναι η προετοιμασία για την μετάβαση τους στον θεσμό των «ΕΠΟΠ», με υψηλή μοριοδότηση, σε αναλογία με τα χρόνια εμπειρίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, όμως, φτιάχνεται ένα μοντέλο συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που με εξαίρεση έναν πραγματικά ελάχιστο αριθμό από «ΟΒΑ», που θα μεταβεί στον θεσμό των «ΕΠΟΠ», οι υπόλοιποι θα απολύονται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και ακολούθως, θα οδηγούνται στην ανεργία, ακόμα κι αν πρόκειται για έτοιμα στελέχη, πλήρως ικανά για όλες τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πλειοψηφία των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης και επανακατάταξης, δηλαδή, οδηγείται, είτε στην παραίτηση, είτε μετά τη λήξη της θητείας τους, στην ανεργία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεσθε να προβείτε στην άρση της ανωτέρω αδικίας, επανεξετάζοντας την προοπτική της παραμονής των «ΟΒΑ» στο στράτευμα, μέσω του επερχόμενου διαγωνισμού των «ΕΠΟΠ», εφόσον, φυσικά, πληρούνται, κατά περίπτωση, τα απαραίτητα προσόντα ένταξής τους στον τελευταίο θεσμό;

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Όντως έτσι είναι η πραγματικότητα, σύμφωνα με το άρθρο.Αν θέλει η κυβέρνηση να επιτύχει ο θεσμός ΟΒΑ, μπορεί να υιοθετήσει το θεσμό στο ίδιο μοντέλο με το θεσμό των εφέδρων Αξιωματικών μακράς ανακατάταξης.Εξελιξη μέχρι το βαθμό αρχιλοχία και κάθε τρία χρόνια ανανέωση σύμβασης, μέχρι την συνταξιοδότηση.Νομιζω ότι είναι το πιο σωστό.Δεν μπορείς σαν κράτος να θέλεις να προσλάβεις νέους, να τους ξεζουμιζεις στα πιο παραγωγικά χρόνια και μετά να τους πετάς στην ανεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή