ΥΕΘΑ: «Δεν έχει κλείσει το θέμα Belh@rra-Δεν γύρισαμε την πλάτη στην Γαλλία» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν έχει κλείσει το θέμα των γαλλικών φρεγατών» όπως και «ούτε η Ελλάδα έχει γυρίσει την πλάτη στην Γαλλία. Το θέμα παραμένει ανοικτό», σημείωσε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την «προβληματική, παραβατική, αποσταθεροποιητική και ευθέως απειλητική για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα συμπεριφορά της Τουρκίας» που «επιβάλλει την άμεση στήριξη της αποτρεπτικής μας ισχύος».

«Έχοντας απέναντι μια Τουρκία πιο προκλητική και πιο εξοπλισμένη δεν το ρισκάρουμε» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας υπονοούμενα για την… «περίφημη» δήλωση Μπαλάφα, για να προσθέσει «το 2020 ήταν χρονιά προετοιμασίας. Το 2021 ξεκινά η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου κοστολογημένου σχεδίου ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αξιωματικών».

Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των Ε.Δ για το 2021 είναι αυξημένος σε 5,44 δισ. € από 3,35 δισ. € του 2020 επισημαίνοντας ότι μπαίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και απαξίωσης βασικών αμυντικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας για τα Rafale, ενώ σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση του ΠΝ και η Ελλάδα συζητά και με τους Γάλλους αλλά και άλλες χώρες, με γνώμονα τη καλύτερη οικονομική και λειτουργική επιλογή.

«Δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα είναι ανοικτό και το Πολεμικό μας Ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη λύση και προσφορά για μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, ώστε να έχουμε καλύτερα πλοία, έτοιμα αποτρεπτικά.

Αυτή είναι η βάση και είμαστε ανοιχτοί και για τους Γάλλους και για άλλους. Επομένως αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα, η πρόσθεση των 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων στο Πολεμικό μας Ναυτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Να σημειωθεί πως η Γαλλία έχει επανέλθει στο θέμα των φρεγατών με επαναφορά της πρότασης για 2+2 Belh@rra (δύο ελληνικής και δύο γαλλικής διαμόρφωσης) ιδιαίτερα μετά την διαφαινόμενη άρνηση των ΗΠΑ να προσφέρουν ως «ενδιάμεση» λύση στο ΠΝ δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, για να μην φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη της Γαλλίδας ΥΠΑΜ Φλοράνς Παρλί  στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου προκειμένου να παρευρεθεί στην υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale.

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια