Έβρος: Δεύτερο φράκτη μήκους 65 χλμ κατασκευάζουν Στρατός-ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα

Έβρος: Δεύτερο φράκτη μήκους 65 χλμ κατασκευάζουν Στρατός-ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα

Ρόλο σημαντικό στην αποτροπή των ροών παίζουν και οι 30 «στρατιωτικοί» σκύλοι που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η 28η Φεβρουαρίου 2020 είναι μία σημαντική ημέρα για την νεώτερη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τής πατρίδος μας γενικότερα. Τότε κατεγράφη για πρώτη φορά σε ημερήσια διαταγή τού Πενταγώνου ότι «ο αριθμός των μεταναστών στον Έβρο αποτελεί υβριδική ασύμμετρη απειλή». Εκτίμηση πού στους επομένους μήνες θα άλλαζε και μετά τις τρείς επόμενες κρίσεις (navtex χωρίς έξοδο Ορούτς Ρέις τον Ιούλιο, navtex με έξοδο τον Αύγουστο, navtex με έξοδο και προσέγγιση του Καστελλορίζου στα 7,5 ναυτικά μίλια τον Οκτώβριο) διετυπώθη ως «υβριδικός πόλεμος». Το Πεντάγωνο παρά τα θρυλούμενα, μελετώντας την εκτίναξη των ροών μεταναστών στις 12.000 μηνιαίως μετά την άνοδο τής ΝΔ στην εξουσία τον Ιούλιο, έλαβε τα μέτρα του και τον Δεκέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενσωμάτωσε στον νόμο 4650/19 την ιδέα για την σύσταση του ενιαίου φορέως επιτηρήσεως συνόρων. Ιδέα πού του εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η διαρκείας 28 ημερών κρίσις στα σύνορα του Έβρου κατά την διάρκεια τής όποιας απετράπη η είσοδος 140.000 παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία («πέρασαν» μόλις 2.950) σήμανε διπλό συναγερμό. Και γιατί εξετιμήθη ότι στόχος των Τούρκων ήταν η πολιτική αποσταθεροποίησή τής Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού αλλά και διότι διεπιστώθησαν μεγάλα κενά ασφαλείας. Τόσο στην μεθόριο αρχικώς όσο και στην αμυντική εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου. Στην μεθόριο στα 10 χιλιόμετρα του πρώτου φράκτου, ο οποίος ορθώθηκε το 2012, μερίμνη του Στρατηγού Φράγκου, προσετέθησαν άλλα 27 χιλιόμετρα φράκτου. Σχέδιο πού κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού έφεραν εις πέρας ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Παρά ταύτα όμως -το κύμα ανεκόπη και η Τουρκία έλαβε το μήνυμα- εξετιμήθη ότι τόσο ο Έβρος όσο και τα νησιά πού βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια πρέπει να θωρακισθούν περαιτέρω. Με εισήγηση του υφυπουργού Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα τού Ενιαίου Φορέως Επιτηρήσεως Συνόρων, στον όποιο έδωσε «πράσινο» φως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, η οχύρωσις τού Έβρου υπό μορφήν φράκτου και άλλων μορφών αποτροπής εισόδου επεκτάθηκε. Αυτήν την στιγμή κατασκευάζονται λοιπόν φράκτης και άλλα εργαλεία αποτροπής σε μήκος 60 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων τού Έβρου. Εις τρόπον πού πρακτικά τα σύνορα και ο ποταμός είναι αδιαπέραστα. Το τελευταίο διάστημα οι ροές από τα σημεία αυτά εμειώθησαν δραστικώς. Όχι πάνω από δέκα είκοσι ημερησίως. Πρόκειται κυρίως για Πακιστανούς, Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγυπτίους. Ακόμη και ένας Ιάπων επεχείρησε να περάσει τα σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πράγματα «ζόρισαν» τόσο πολύ ώστε οι διακινητές δοκιμάζουν να περάσουν πλέον τούς παρανόμους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος από ένα νέο δρομολόγιο: τα σύνορα τής Ελληνικής Ηπείρου με γειτονικά κράτη!

Ρόλο σημαντικό στην αποτροπή των ροών παίζουν και οι τριάντα «στρατιωτικοί» σκύλοι πού απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τούς οποίους για κάποιο λόγο δείχνουν να φοβούνται πολύ οι μουσουλμάνοι μετανάστες. Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή παίζουν επίσης τα Πεδία Βολής πού κατεσκεύασε το ΓΕΣ υπό την Αρχηγία τού Χαράλαμπου Λαλούση στον Έβρο. Και τούτο διότι οι άνδρες μας μπορούν να απαντούν νομίμως στους απειλητικούς πυροβολισμούς των Τούρκων την νύκτα με νόμιμες βολές στο πεδίο. Αντίστοιχη οργάνωση έγινε και στα νησιά τού Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και άλλα νησιά πέριξ τής Κρήτης. Σε αυτά ετοποθετήθησαν συστήματα αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορα σημεία ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να «βλέπουν» πολύ πέρα από τα 35 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος τής γείτονος και άρα να αντιλαμβάνονται εγκαίρως απόπειρες μετακινήσεως πληθυσμών. Έργο πού υποβοηθείται από 100 drone καί αντι-drone πού επρομηθεύθη-προμηθεύεται ο Στρατός.

ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ 19/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Αποκλεισμένος από τα σημαντικά ΜΜΕ και απομονωμένος ζει με άγχος το τελευταίο μίλι πριν τον ανασχηματισμό. Ξέρει ότι τον διώχνουν, αλλά κάνει την ύστατη προσπάθεια μέσω χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδας, πλην όμως συμβολικού ακροατηρίου. Μηδενική η προσφορά του στην κυβέρνηση για αυτό τον απομάκρυναν γρήγορα από εθνικό συντονιστή στο μεταναστευτικό. Από όπου πέρασε άφησε πληγές με βαθύτερη αυτή της σύλληψης των Ελλήνων αξιωματικών από τους Τούρκους όταν ήταν στη διοίκηση του στρατού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μ'αυτο το πλευρό να κοιμάστε παιδιά. Τις εφημερίδες περίμενε ο Στεφανής για να αποδείξει την αξία του. Βρε δεν αλλάζετε πλευρό μην πιαστείτε; Πιστεύετε όσα σας αραδιάζουν οι όσοι έχουν μάθει να τους χαϊδεύουν αυτάκια και νομίζουν ότι έχουν δύναμη. Δυστυχώς για αυτούς μετά τα γεγονότα του Μαρτίου αποδείχτηκε περίτρανα η αξία του Στεφανή ο οποίος δούλευε και προετοιμαζόταν για τέτοιες καταστάσεις από το 2019. Είχα υπηρεσία το βράδυ που επισκέφτηκε όλη την συνοριογραμμή του Έβρου και έλεγχε τα οχηρωματικα μέτρα που είχε διατάξει λίγο πριν. Ήταν ακόμα 2019. Λίγο καιρό μετά δικαιώθηκε και προς μεγάλη λύπη κάποιων πλέον δεν τον κουνά κανείς από εκεί που είναι. Δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετιες μεγαλύτερη στήριξη από υπουργό και πρωθυπουργό στον ΥΦΕΘΑ. Πιστέψτε το

      Διαγραφή
  2. Ντροπή και ΑΙΔΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ υφεθα όλων των εποχών (Συγκρίνεται μονο με Μπεγλίτη και ΒΕΝΙΖΈΛΟ που δεν ήταν Στρατιωτικοί). Αυτός ο άνθρωπος βάλει εναντίων συναδέλφων του. (διαβάστε - απαντήσεις - ανακοινώσεις για τη ΣΜΥ στη ΒΟΥΛΗ). ΠΑΡΑΙΤΉΣΤΕ ΤΟΝ ΤΏΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι διαβάζω Θεέ μου. Ο πιο επιτυχημένος υφυπουργός που πέρασε από αυτό το υπουργείο χαρακτηρίζεται απαράδεκτος. Βέβαια αυτά γίνονται όταν δεν χαϊδεύεις τα αυτιά των συνδικαλιστών και τολμάς να πεις τα πραμγατα με το όνομα τους. Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός ξέρει το διαμάντι που έχει δίπλα του και το στηρίζει χωρίς δεύτερες σκέψεις

      Διαγραφή
  3. Χαχαχα.Πιειτε ξυδακι.Σε κάποιους δεν συμφέρει ο Άλκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ εκεί κάτω, εκιηνήθεις, γιατί εκιηνήθεις; Γιατί δεν φοράς κράνος; Επιλουχιας γραφτον διότι κατά την επίσκεψη-επιθεωρηση-βολτα του υφιηυπουργου-αρχιηγου εκιηνιόνταν πάραυτα. Περίφημα, εξαιρετικά. Φωτογράφος, τραβά μου μία να'χει και αέρα πρωθυπουργού, το'χω αφεντικό, μην κινιησε, τσααακ, ετοιμοοοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαμάντι ο ένας, απέραντη στήριξη των τελευταίων δεκαετιών ο άλλος...τι ζούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. .......Τι διαβάζω Θεέ μου. Ο πιο επιτυχημένος υφυπουργός που πέρασε...μπλα, μπλα,μπλα....
    Καλέ, εσύ έχεις γλείψει και έχεις ρουφήξει και ότι περίσσευε από μέσα. Πρόσεχε μην καταπιείς το διαμάντι και πάθεις τίποτα χρυσό μου, χρονιάρες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας τα'χετε κάνει τσουρέκια, εντάξει σας έχει βολέψει, το καταλαβαίνουμε, αλλά εφόσον τον υποστηρίζεται τόοοοσο ένθερμα, γιατί δεν γράφεται και τα ονοματάκια σας, για να ξέρει ο ανθωπάκος ποιοί ακριβώς τον στηρίζουν και συμμερίζονται τις "ανησυχίες" του; Γιατί εμείς οι υπόλοιποι, οι ανώνυμοι, οι στρατιώτες, το σύνολο που αγωνιζόμαστε για την πατρίδα και τις ΕΔ, λίγο πολύ σας γνωρίζουμε και δεν περιμένουμε "ανταμοιβές" με διάφορες τοποθετήσεις, μεταθέσεις, εξωτερικά κ.α. για να εκτελούμε καθημερινά το καθήκον μας απέναντι στον Ελληνικό λαό που μας εμπιστεύτηκε τα όπλα και την άμυνα της πατρίδος. Τόσο απλά και κατανοητά. Καλές γιορτές σε όλους τους συναδέλφους, ειδικά της πρώτης γραμμής, με υγεία και ευτυχία, ατομική και οικογενειακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή