Πως τα 18 Rafale θα δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική ΠΑ έναντι των Τούρκων

Πως τα 18 Rafale θα δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική ΠΑ έναντι των Τούρκων

Ανατροπή των δεδομένων - Αέρας υπεροχής στο Αιγαίο! - Ειδικοί εξηγούν στην «R» πώς τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι των Τούρκων

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - p.karvounopoulos@realnews.gr

Η Πολεμική Αεροπορία αλλάζει σελίδα, μετά από πολλά χρόνια εμμονικής στασιμότητας. Η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale εγκρίνεται αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή. Πρόκειται για μια αγορά που -όπως λένε οι ειδικοί- θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι των Τούρκων, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέχρι και στην Κύπρο.

Γιατί το Rafale θα είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και γιατί θα προσδώσει υπεροχή; Ο Έλληνας πιλότος που πρώτος πέταξε με το Rafale, από τον Ιανουάριο του 2000, περιγράφει τις δυνατότητες του αεροσκάφους που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο απόστρατος πλέον αντιπτέραρχος Θωμάς Χατζηαθανασίου έχει περιγράψει τις δυνατότητές του. Ο κ. Χατζηαθανασίου υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, και ως διοικητής της 114 Πτέρυγας Μάχης, ενώ ήταν εκπαιδευτής και δοκιμαστής αέρος αεροσκαφών Mirage 2000-5.

«Έχοντας την εμπειρία του πρώτου Έλληνα πιλότου που πέταξε με το μαχητικό Rafale, τον Ιανουάριο του 2000, αλλά και τη βαθιά γνώση και εμπειρία του ρόλου, μέσα από τη μακροχρόνια ενεργό συμμετοχή μου στο επιχειρησιακό έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποκλειστικά σε αποστολές αναχαίτισης μόνο με γαλλικής προέλευσης μαχητικά αεροσκάφη, στον χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, εκτιμώ ότι το μαχητικό αυτό έχει τη δυναμική να αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο επιχειρησιακό χώρο ενδιαφέροντός μας της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει. Όχι μόνο ως ένα οπλικό σύστημα που με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό πολλαπλασιαστή ισχύος στην άμυνα της χώρας μας. Όχι μόνο με τις δυνατότητές του που, κατά την άποψή μου, είναι οι πλέον κατάλληλες την τρέχουσα χρονική περίοδο για το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα κληθεί το υπόψη μαχητικό αεροσκάφος να δράσει για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας. Το Rafale, επιπλέον, θα αποτελέσει τον βατήρα, μαζί με το UCAV nEUROn, με την ΕΑΒ συμμετέχουσα στην κατασκευή τμημάτων του, για την εν δυνάμει συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μελλοντικού μαχητικού 6ης γενιάς (FCAS/Future Combat Air System), και τέλος ως μια "τελευταία" ευκαιρία να αλλάξουμε επιτέλους την οπτική που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις και κυρίως τον τρόπο που διαχειριζόμαστε, ως χώρα, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του μέλλοντός μας», αναφέρει στην αξιολόγησή του και προσθέτει: «Έχουν γραφτεί πολλά, θα εστιάσω σε συγκεκριμένα εξαυτών, που εκτιμώ ότι κάνουν τη διαφορά και πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Θεωρώ ότι το Rafale, ένα πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεροσκάφος δύναται να αποτελέσει τον πολλαπλασιαστή της μαχητικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και αυτό που μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η έκδοση F3R

Εκτιμώντας ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, θα πρέπει να επιλεγεί η έκδοση F3R για όλα τα αεροσκάφη, με τη δυνατότητα METEOR (έχοντας τη μοναδική δυνατότητα να πλήξει στόχους με τη χρήση δεδομένων και από εξωτερικές πηγές όπως κάποιο ιπτάμενο Radar), τόσο με τις αυξημένες δυνατότητές του (Radar AESA RBE2, με μεγάλες αντιπαρεμβολικές δυνατότητες, σύστημα αυτοπροστασίας και ΗΠ SPECTRA - IRST - FSO/Front Sector Optronics, με κορυφαίες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, συστήματα TALIOS και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS) όσο, κυρίως με τα στρατηγικά όπλα - βλήματα αέρος-εδάφους SCALP EG, αέρος-επιφανείας/anti-ship, EXOCET ΑΜ-39, και αέρος-αέρος METEOR, ως τη "Σάρισα" αέρος-αέρος του ελληνικού οπλοστασίου που διαθέτει και δύναται να αξιοποιεί σε εξαιρετικό βαθμό, ως μια εξαιρετική πλατφόρμα, αξιοποιώντας ταυτόχρονα πολλές δυνατότητές του, κυρίως για εκτέλεση ταυτόχρονα διαφορετικών αποστολών, πλήττοντας σημαντικούς στόχους και παραμένοντας ασφαλές εκτός εμβέλειας όπλων του αντιπάλου (SOM και S-400). Με αυτά ως δεδομένα, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο απέναντι σε κρίσιμους στόχους (HVAA) του αντιπάλου, υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις εξωθώντας σε μεγάλο βάθος τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης και ελέγχου AEW&C E-7T Wedgetail (B737MESA, τα αεροσκάφη CΝ-235 σε ρόλους ναυτικής περιπολίας Anti-Surface Warface (AsW) και Anti-Submarine Warface (ASuW), καθώς και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R, δυσχεραίνοντας το έργο των πτητικών μέσων της γείτονος.

Όμως η έκδοση F3R θα πρέπει να επιλεγεί και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι αποτελεί μια εν δυνάμει λύση αποκάλυψης και αναχαίτισης σε ικανοποιητικές αποστάσεις ακόμη και δυσδιάκριτων απειλών (Low RCS-Stealth), όπως το F-35 ή όποιο άλλο, αξιοποιώντας τα προηγμένα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με τα όπλα που διαθέτει. Πέραν των εξαιρετικών δυνατοτήτων του, ως μαχητικό αεροσκάφος θα συμπληρώσω, είναι εξαιρετικό όσον αφορά τη συντήρησή του από τεχνικής απόψεως με εξαιρετικά μικρούς χρόνους επανεξυπηρέτησης πολύ χρήσιμους στην περίοδο των επιχειρήσεων, όπως το έχει αποδείξει με τη μέχρι σήμερα δράση του».

ΠΗΓΗ: REALNEWS 13/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια