Οδηγός για Αναδρομικά που έρχονται-Ποιοι πληρώνονται Δεκέμβριο και ποιοι περιμένουν το ΣτΕ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Οδηγός για Αναδρομικά που έρχονται-Ποιοι πληρώνονται Δεκέμβριο και ποιοι περιμένουν το ΣτΕ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Διευκρινίσεις για το τι να περιμένουν 5+1 κατηγορίες συνταξιούχων για τον επόμενο γύρο πληρωμών και τι από την κρίσιμη δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες και τα μυστικά για τον επερχόμενο νέο γύρο πληρωμής αναδρομικών στους συνταξιούχους, καθώς και για την κρίσιμη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές του νέου έτους, παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών τους. Μέσα από 4 ερωτήσεις - απαντήσεις παρέχονται διευκρινίσεις για το τι να περιμένουν 5 κατηγορίες συνταξιούχων για τις πληρωμές των αναδρομικών τον Δεκέμβριο και μία επιπλέον μεγάλη κατηγορία που αφορά όλους όσοι περιμένουν την εξέλιξη της εκδίκασης στο ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 της αίτησης αναίρεσης που έχει υποβληθεί για τα «κουρεμένα» αναδρομικά που καταβλήθηκαν.

1. Μετά την καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους παλιούς συνταξιούχους ποιες θα είναι οι επόμενες καταβολές αναδρομικών;

Ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πρόκειται να προχωρήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου στην καταβολή νέου γύρου αναδρομικών στις παρακάτω 5 κατηγορίες δικαιούχων:

Στην αύξηση των κύριων συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών 15 μηνών για 190.000 ασφαλισμένους με περισσότερα 30 έτη ασφάλισης.

Στην αύξηση και τα αναδρομικά με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης σε 30.000 συνταξιούχους.

Στην αύξηση των 35.000 προσωρινών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016.

Καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους που έλαβαν μικρότερο ποσό οφειλόμενων αναδρομικών από αυτό που δικαιούται. Πρόκειται για την ειδική περίπτωση συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.

Καταβολή αναδρομικών στους κληρονόμους.

2. Γιατί θα γίνει νέα δίκη στο ΣτΕ στις 15/1/2021 για τα αναδρομικά και ποιους αφορά;

Η τύχη των «ψαλιδισμένων» αναδρομικών στους παλιούς συνταξιούχους θα κριθεί το νέο έτος (15/1/2021) από νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με τους δικαιούχους να ελπίζουν ότι αν εκδοθεί ευνοϊκή απόφαση να εισπράξουν νέο πακέτο αναδρομικών από τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η προσφυγή αφορά όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν ασκήσει ή όχι αγωγές. Το κόστος για την πλήρη συμμόρφωση των αποφάσεων του ΣτΕ είχε υπολογιστεί σε 3,9 δισ. ενώ μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε σε 1,4 δισ. Ειδικότερα ζητείται:

α. Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.

β. Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητούν από την -πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολό τους και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.

3. Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των κληρονόμων;

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ΕΦΚΑ εντός του Νοεμβρίου πρόκειται να ανοίξει από τον e-EΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι ώστε να λάβουν τα αναδρομικά, τα οποία θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 172.222 δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου και θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση ο καθένας εκ των κληρονόμων. Ακολούθως θα κληθούν να παρουσιάσουν τα δικαιολογητικά (σύζυγος, τέκνα κ.ά.) προκειμένου να πληρωθούν. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών. Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Τα αναδρομικά για 172.222 συνταξιούχους λόγω θανάτου θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο ως εξής:

Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει σύντομα και οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου ανάλογα με τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιό του. Για παράδειγμα, αν έχουμε χήρα με δύο ανήλικα παιδιά, και αναδρομικά 3.000 ευρώ, θα τα μοιραστούν κατ’ αναλογία η μητέρα και τα δύο τέκνα (με 1/4 και 3/4 αντίστοιχα). Αν έχουμε μόνο τη μητέρα με σύνταξη θανάτου, τότε θα πάρει 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά που εδικαιούτο ο θανών.

«Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη θανάτου τις μειώσεις του 11μήνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, δεν θα κάνει καμία αίτηση, γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό.

Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11 μηνο αυτό υποβάλλοντας αίτηση.

4. Τι θα γίνει με τις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι στις πρόσφατες πληρωμές αναδρομικών δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά ή τα έλαβαν λανθασμένα;

Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει εντός του Δεκεμβρίου στην πραγματοποίηση δεύτερης συμπληρωματικής αποπληρωμής αναδρομικών για τους συνταξιούχους που έλαβαν μικρότερο ποσό οφειλόμενων αναδρομικών από αυτό που δικαιούται. Πρόκειται για την ειδική περίπτωση συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δύο ταχύτητες:

α. Όσοι έλαβαν για πρώτη φορά τη μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν το υπόλοιπο στη συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά τη σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016 έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος - Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος - Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

β. Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 09/11/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ειδικά στις αναδρομικές αυξήσεις των συντάξεων, τώρα το Δεκέμβριο, θα πέσει πολύ χρήμα
    Χαχαχαχα χαχαχαχα κλαίω....
    Δεν αναφέρει πουθενά κανένας ότι θα πάνε στην προσωπική διαφορά.......παρτε 2 η 5 η 10 ευρώ και καλά είναι....
    3.500 ευρώ λέει το άρθρο
    Χαχαχαχαχαχαχαχαχα
    Τι θεϊκή κυβέρνηση είναι αυτή ρε παιδί μου???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είμαι συνταξιούχος από το 13 είχα παρακράτηση του νόμου 4093 Και όμως δεν μου δόθηκε καθόλου αναδρομικά το μήνα αυτό που δώσατε όλα τα αναδρομικά και δεν ανήκω σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες που μπορώ να απευθυνθώ και πού μπορώ να κάνω κάποια αίτηση για να βρω το δίκιο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δειτε την ερώτηση 4 μήπως σας καλύπτει. Διαφορετικά θα Πρέπει να απευθυνθείτε στον ΕΦΚΑ

      Διαγραφή