«Κουτσουρεμένα» Αναδρομικά: Στις 15 Ιανουαρίου 2021 η αίτηση ακύρωσης συνταξιούχων στο ΣτΕ

«Κουτσουρεμένα» Αναδρομικά: Στις 15 Ιανουαρίου 2021 η αίτηση ακύρωσης συνταξιούχων στο ΣτΕ

Αργυρώ Μαυρούλη

Στις 15 Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να εξετασθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης για την νομιμότητα καταβολής των αναδρομικών από την κυβέρνηση μόνο για τις κύριες συντάξεις και το 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) που κατέθεσαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των συνταξιούχων, Λούκα Αποστολίδη, η Πρόεδρος του ΣτΕ, κα. Ειρήνη Σαρπ εισάγει στην Ολομέλεια την Αίτηση Ακύρωσης των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που κατέθεσαν στις 21/10/2020 ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ΟΑΣΑ για τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά.

Μάλιστα, όρισε δικάσιμο την 15η Ιανουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης». Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν σε όλο τον συνταξιουχικό κόσμο:

Όσοι άσκησαν αγωγές και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο με την απόφαση Ολομέλεια ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα, σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα και

Όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34) αποσβένονται οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα.

«Η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών», αναφέρει ο κ. Αποστολίδης.

Στην αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση [Φ.11321/35005/1528 (ΦΕΚ 4536/Β΄/14.10.2020)] δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το υπουργείο Εργασίας, με διάταξη νόμου (ν. 4714/2020, αρ. 114, παρ.3), σημειώνει πως, με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 & 4093/2012) διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

ΠΗΓΗ: mononews.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. πλεον μονο δικαστικα οτι αλλο παρουμε,πιστευω οτι τα δωρα θα επρεπε να ειχαν δωθει τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή