Εξώδικο Ενώσεων Αποστράτων σε Βρούτση-Σταϊκούρα-ΕΦΚΑ για τα κλεμμένα-Τι ζητάνε

Τρεις ενώσεις αξιωματικών ζητούν την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από τους Βρούτση, Σταϊκούρα, ΕΦΚΑ

Εξώδικο προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας αλλά και τον ΕΦΚΑ απέστειλαν τρεις ενώσεις αποστράτων ζητώντας να εφαρμοστούν, επιτέλους, οι δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που υπέστησαν το 2012. Παρά το γεγονός ότι έχουν δικαιωθεί σε διαδοχικές προσφυγές τους, οκτώ χρόνια μετά το κράτος αδιαφορεί προκλητικά και δεν συμμορφώνεται, ενώ ο αρμόδιος υπουργός δεν απαντά καν στα επανειλημμένα αιτήματα για συνάντηση μαζί τους.

Στο εξώδικο που απέστειλαν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού παραθέτουν όλο το ιστορικό της οκταετούς δικαστικής «περιπέτειας» και ζητούν να ανακληθούν άμεσα οι παράνομες αποφάσεις και εγκύκλιοι, να τους αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά και, εν όψει του νέου επανυπολογισμού των συντάξεων, να επανέλθουν στο ύψος του 2012 οι συντάξιμες αποδοχές τους, βάσει των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική τους σύνταξη.

Όπως επισημαίνουν, με τον Ν. 4093/2012 επήλθαν δραματικές μειώσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών συνταξιούχων, και μάλιστα αναδρομικά. Μετά την προσφυγή των τριών ενώσεων αποστράτων με αίτημα την ακύρωση του νόμου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τις διατάξεις με τις οποίες μειώθηκαν τα μισθολογικά κλιμάκια των βασικών μισθών των εν ενεργεία στελεχών και ως εκ τούτου και οι αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας αντισυνταγματικές.

Κατ’ επέκταση μειώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές και εν τέλει οι συντάξεις των συνταξιούχων στρατιωτικών ως άμεσα συνδεδεμένες με τα μισθολογικά κλιμάκια των βασικών μισθών των εν ενεργεία στελεχών και, μάλιστα, αναδρομικώς από 1/8/2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αντίκεινται στην αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης και στο Σύνταγμα, καθώς σε καμία άλλη κατηγορία συνταξιούχων δεν μειώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές από τις οι οποίες, βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης ενός εκάστου, υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Αντί η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, την ερμήνευσε αυθαίρετα και προέβη στη θέσπιση του ν. 4307/14, βάσει του οποίου ρυθμιζόταν η καταβολή του 50% των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών σε 36 μηνιαίες δόσεις, αναπροσαρμόζοντας παράλληλα αυξητικά τις μηνιαίες συντάξεις κατά 50%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις ενώσεις αποστράτων προχώρησαν στην κατάθεση νέας αίτησης ακύρωσης, η οποία έγινε πλήρως αποδεκτή από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2016 και αναγνώρισε ως αντισυνταγματική την κυβερνητική «ντρίμπλα». Άλλη μία φορά οι απόστρατοι προσέφυγαν στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση συμμόρφωσης, η εκδίκαση της οποίας «καθυστερούσε χαρακτηριστικά», όπως αναφέρουν στο εξώδικο.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η τότε κυβέρνηση υλοποίησε εν μέρει τις αποφάσεις και επέστρεψε εφάπαξ ποσό σε όλους τους συνταξιούχους αποστράτους, χωρίς όμως να επανέλθουν οι συντάξιμες αποδοχές στο καθεστώς του Ιουλίου του 2012, όπως όριζαν οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ.

Κατόπιν αυτών, έγινε επανυπολογισμός των συντάξεων σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), όχι όμως με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του 2012, αλλά με το 50% αυτών.

Εν κατακλείδι, μέσω του εξωδίκου οι τρεις ενώσεις αποστράτων ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν άμεσα τις προηγούμενες αποφάσεις και εγκυκλίους, με τις οποίες επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δικαστικές αποφάσεις, να τους αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά και να επανέλθουν στο ύψος του 2012 οι συντάξιμες αποδοχές, καθώς υπήρξε δραματική επίπτωση στο ύψος των συντάξεών τους.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 19/11/2020

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. Σοβαρά τώρα; Εξώδικο; Μόνο αυτό μπορούν να κάνουν οι κατ'ευφημισμό ενώσεις; Άντε τώρα για καφέ και μακρυά ο ένας από τον άλλο και μαζί τα χάπια της πίεσης και της χοληστερίνης. Επίσης να φροντίσουν τουλάχιστον, το χαρτί του εξώδικου να είναι μαλακό και λείο για ευνόητους λόγους που αφορούν την προσωπική υγιεινή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι και ο Βρουτσης με τον Σταικουρα ανατριχιασαν......
  Ότι να ναι ήμαστε....
  Α και κάτι άσχετο, τα ταμεία μας θα δώσουν δώρο φέτος κάνα μέρισμα??? Όπως έκαναν πέρσι???
  Η δεν υπάρχουν ευρώ????
  Ήρεμα ρωτάω....
  😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν πηγαίνετε και τους ψηφίζετε και μάλιστα αυτοδύναμους, καλά μας κάνουν.Τώρα τραβάτε να κάνετε προσφυγές.
  Η ειρωνία είναι ότι εμπιστευτήκατε ,αυτούς που μας πήγαν στην εντατική ,να μας κάνουν επέμβαση για να μας σώσουν!!
  Ο Σοφά Αποβλακωμένα Ελληνικός Λαός και μερικά τσιράκια ,που γυρίζουν από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο για να σώσουν την καρέκλα τους!!!
  Ή δεν συμβαίνουν τέτοια και τα έβγαλα από το μυαλό μου;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δωσε μας τα φωτα σου ποιον να ψηφιζαμε ρε μεγαλε ο Τσιμπλας και ο Κατρουκαλος μας κατεστρεψαν τον Βελοπουλο να ψηφιζαμε με τις κηραλοιφές η το ΚΚΕ που δεν γνωριζει τι ποιει η δεξια χειρα με την αριστερα...

   Διαγραφή
 4. Γκρίνια και τίποτε άλλο! Εμείς οι ξερόλες σχολιαστές τα ξέρουμε όλα ενώ οι Ενώσεις όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή