«Ψήφος εμπιστοσύνης» ΗΠΑ στην Ελλάδα: Apache και Black Hawk για συνεκπαίδευση με τις ΕΔ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» ΗΠΑ στην Ελλάδα: Apache και Black Hawk για συνεκπαίδευση με τις ΕΔ

του Κώστα Σαρικά

Πιστοί στο ραντεβού τους για συνεκπαίδευση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών με την Αεροπορία Στρατού αλλά και συνολικά με Μονάδες και Σχηματισμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι και φέτος οι Αμερικανοί. Παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης κινείται πλέον στη σκιά του Covid-19 με τη φονική πανδημία να έχει επηρεάσει και τις στρατιωτικές δραστηριότητες, προσωπικό, ελικόπτερα και τεχνική υποστήριξη ήδη φτάνουν στο Στεφανοβίκειο και εγκαθίστανται σταδιακά στη φιλόξενη βάση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στο Στεφανοβίκειο τα πρώτα στελέχη της 101ης Combat Aviation Brigade όπως και τα πρώτα Αμερικανικά ελικόπτερα. Συνολικά φέτος οι Αμερικανοί οι οποίοι θα παραμείνουν στη Μαγνησία έως και την Άνοιξη αγγίζουν τους 400 οι οποίοι θα είναι ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό. Μαζί τους φέρνουν και συνολικά 21 ελικόπτερα. Επιθετικά Apache και μεταφορικά Black Hawk τέσσερα από τα οποία Pave Hawk HH-60. για αποστολές Medevac με νοσοκομειακό δηλαδή εξοπλισμό διάσωσης μάχης (Rescue Combat).

Τόσο για την μεταφορά προσωπικού και μέσω όσο και για την παραμονή τους στο Στεφανοβίκειο οι Αμερικανοί αλλά και τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέσα για προστασία από τον Covid-19 ενώ έχει ενισχυθεί και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ταξιαρχίας.

Φέτος οι Έλληνες και οι Αμερικανοί επιτελείς έχουν σχεδιάσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες αφορούν την πραγματοποίηση από κοινού τουλάχιστον 15 διαφορετικών σύνθετων αντικειμένων εκπαίδευσης. Περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες συνεκπαίδευση με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων της Αεροπορίας Στρατού αλλά και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Στα αντικείμενα έχει προστεθεί και συμμετοχή μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Στόχος είναι η ενίσχυση της διακλαδικότητας και η συνεκπαίδευση στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Εκτός από την περιοχή γύρω από τη Μαγνησία αλλά και το Λιτόχωρο όπου τα ελικόπτερα ασκούνται με χρήση πραγματικών πυρών οι Έλληνες επιτελείς της Αεροπορίας Στρατού σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και με τους Αμερικανούς φέτος συμπεριλαμβάνουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και άλλες περιοχές όπως τις Σποράδες αλλά και τη Θράκη. Ήδη εδώ και δύο μήνες Έλληνες και Αμερικανοί εργάζονται από κοινού για την οργάνωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τα στελέχη της 101ης Combat Aviation Brigade «Wings of Destiny» δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία με τους Έλληνες «ελικοπτεράδες». Τόσο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού όσο και η μοναδική μορφολογία του Ελληνικού ανάγλυφου αποτελούν την απάντηση στο ερώτημα γιατί σταθερά επιλέγουν την Ελλάδα για συνεκπαίδευση.

Οι βουνοκορυφές του Ολύμπου και του Πηλίου, το θαλάσσιο περιβάλλον σε κοντινή απόσταση αλλά και ο ήπιος χειμώνας βοηθούν στην καθημερινή εκπαίδευση υπό τις ιδανικές συνθήκες. Με εμπειρία σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί προσφέρουν στα Ελληνικά πληρώματα εξαιρετική ευκαιρία να εκπαιδευτούν ακόμα και στα πλέον σύνθετα σενάρια. Εάν μάλιστα επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω Covid-19 σχεδιάζεται και άσκηση επίδειξης στα τέλη Φεβρουαρίου.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια