«Πυρετός» στο ΓΕΣ για ενίσχυση αμυντικής ισχύος ΣΞ: Τα φονικά Spike Nlos η απάντηση στην Τουρκία για αποστρατικοποίηση των νησιών

«Πυρετός» στο ΓΕΣ για ενίσχυση αμυντικής ισχύος ΣΞ: Τα φονικά Spike Nlos η απάντηση στην Τουρκία για αποστρατικοποίηση των νησιών

του Κώστα Σαρικά

Το Ισραηλινό υπερόπλο που θέλει το ΓΕΣ στο οπλοστάσιό του

Την ώρα που η Άγκυρα επιμένει να θέτει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ακριτικών Ελληνικών νησιών, «πυρετός» επικρατεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για την ενίσχυση της αμυντικής ισχύος του Στρατού Ξηράς με έμφαση τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο. Και μπορεί στο εξοπλιστικό πρόγραμμα τη μερίδα του λέοντος να διεκδικούν τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία όμως και ο Στρατός Ξηράς όπως ξεκαθαρίζεται θα λάβει όσα του αναλογούν αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε ήδη διαθέτει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και αυτό που προέχει είναι η συντήρηση και αναβάθμισή τους σε πρώτη φάση και στη συνέχεια η επιλεκτική ενίσχυση με «έξυπνα» όπλα νέας τεχνολογίας. Ένα από αυτά το οποίο όχι απλά έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του ΓΕΣ είναι και το Ισραηλινό βλήμα SPIKE NLOS το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς στους Έλληνες επιτελείς. Το ενδιαφέρον για την απόκτησή του είναι πλέον κάτι παραπάνω από έντονο και τους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με δεδομένη την διάθεση των Ισραηλινών προχωρήσουν σε συμφωνία με τον Στρατό Ξηράς.

Το SPIKE NLOS διαθέτει μοναδική δυνατότητα στοχοποίησης και προσβολής κάθε είδους στόχων τόσο στην Ξηρά όσο και στη Θάλασσα σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα ή ακόμα και ειδικά διασκευασμένα οχήματα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του. Και φυσικά μπορούν να τοποθετηθούν στα επιθετικά ελικόπτερα APACHE τα οποία δεν διαθέτει ο Τουρκικός στρατός.

Με εμβέλεια που ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα αποτελεί ένα εύκολο στη μεταφορά αλλά πανίσχυρο όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ξηρά με στόχο άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και εγκαταστάσεις αλλά απέναντι σε θαλάσσια μέσα όπως αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερα πλωτά μέσα. Με βάρος 70 κιλά το βλήμα μπορεί να κατευθύνεται εύκολα από τον χειριστή και να αλλάζει συνεχώς πορεία ακολουθώντας και πλήττοντας στόχους  οι οποίοι αναπτύσσουν ταχύτητα με ακρίβεια εκατοστών. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων του είναι ότι τα αντιαρματικά HELLFIRE τα οποία χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα APACHE έχουν βεληνεκές που φτάνει τα 8 χλμ δηλαδή το ένα τέταρτο της εμβέλειας των SPIKE NLOS.

Ιδανικό όπλο όπως εκτιμούν οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς τόσο για τον Έβρο όσο κυρίως για όλα τα Ελληνικά νησιά ακόμα και τα πιο μικρά τα οποία έχουν ανάγκη από ευέλικτα οπλικά συστήματα με μεγάλη ισχύ πυρός.

Στόχος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση είναι το επόμενο διάστημα ο Στρατός Ξηράς να αναβαθμίσει τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα που διαθέτει όπως οι πολλαπλοί εκτοξευτές MLRS και οι RM-70 αλλά και να αποκτήσει το Ισραηλινό υπερόπλο. Ειδικά για τους πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS ο σχεδιασμός προβλέπει τόσο αναβάθμιση του βλητικού συστήματος όσο και των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί ώστε ακόμα και να διπλασιαστεί το βεληνεκές τους. Οι συμβατικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια περίπου 30 χιλιόμετρα ενώ οι ATACMS(ArmyTactical Missile System) ξεπερνούν τα 160. Συντήρηση και αναβάθμιση προγραμματίζεται και για όλα τα αντιαρματικά οπλικά συστήματα που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς με πρώτο το Ρωσικής κατασκευής KORNET, το πιο ισχυρό αντιαρματικό που διαθέτει στο οπλοστάσιό του, με βεληνεκές που ξεπερνά τα 5 χλμ.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Spike Nlos, MLRS, RM-70, ΠΕΠ στα νησιά μας, άραγε τι δεν αρέσει στα μεμέτια; Γιατί να μην μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα οπλικά συστήματα μεταξύ τους; Από ποια όπλα του ΠΒ έχουν πρόβλημα; Γιατί με την ΝΔΔ γίνεται λόγος (όπως κυκλοφορεί) για κατάργηση των μοιρών ΠΒ, που όπως γράφουν έγκριτοι αναλυτές και δημοσιογράφοι του αμυντικού ρεπορτάζ ισοδυναμεί με εθνική προδοσία; Ποιοι ακριβώς βαρύνονται για αυτές τις "πονηρές" εισηγήσεις; Τι συμβαίνει; Τελικά "κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας"; Όπως αναρωτιέται ο Μάρκελλος στον Άμλετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή