Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Η ισορροπία δυνάμεων

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Η ισορροπία δυνάμεων

Καθημερινά επιδεινώνεται η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς οι νεκροί αυξάνονται και οι επιθέσεις πολλαπλασιάζονται, εντείνοντας τη συγκρουσιακή δυναμική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάχυση της αντιπαράθεσης του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία.

Οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες είναι οι χειρότερες των τελευταίων 30 ετών, ενώ πριν μερικές ημέρες, είδηση για κατάρριψη αρμένικου μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, που μετέπειτα διαψεύστηκε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή της Ρωσίας.

Με την κατάσταση να προσλαμβάνει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις, η αξιολόγηση της ισορροπίας δυνάμεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν αποτελεί ζήτημα που θα μπορούσε να δώσει μια πρώτη αίσθηση της διάθεσης αμφοτέρων για γενικευμένη σύγκρουση.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Τη σύγκρουση, τώρα, υποκινεί η Άγκυρα, σπρώχνοντας το Αζερμπαϊτζάν σε αντιπαράθεση με την Αρμενία, η οποία όμως έχει συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη Ρωσία σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Με δεδομένη την εγγύτητα Ρωσίας-Τουρκίας και τις στενές σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν, η προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου δεν φαίνεται πιθανή. Ωστόσο, οι αυξημένες εντάσεις και οι εθνικιστικές εξάρσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες ατραπούς.

Οι ακριβείς στόλοι αεροσκαφών τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν άγνωστοι. Οι Αζέροι παρέλαβαν νωρίτερα φέτος τον Ιούνιο, τουρκικά drones Bayraktar TB2. Μέχρι στιγμής, βίντεο που κυκλοφόρησε από το Μπακού καταδεικνύει ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Artsakh).

Η Ρωσία, διαθέτει τη βάση 102 στο έδαφος της Αρμενίας, η οποία διαθέτει μαχητικά MiG-29 και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έχει στείλει στην περιοχή μισθοφόρους και στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τις μάχες εν μέσω φόβων για διεύρυνση της σύγκρουσης.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια