Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους-Ποιους θα αφορά-Οι αδικίες σε απόστρατους-δημόσιο

Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους-Ποιους θα αφορά-Οι αδικίες σε απόστρατους-δημόσιο

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Επίδομα-δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να συμπεριληφθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική κατηγορία στο συνολικό έκτακτο πακέτο στήριξης του 2020. Αναλόγως της πορείας των εσόδων το επόμενο δίμηνο - και παρά το θολό τοπίο στον προϋπολογισμό του 2021 - κυβερνητική επιδίωξη είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν ομαλότερος ο δρόμος στο κομμάτι της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον μήνα Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα, εφόσον οριστικοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι «13η σύνταξη», αλλά ένα εφάπαξ ποσό. Το ύψος του επίσης δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης, αλλά θα είναι χαμηλότερο και όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν. Αλλωστε φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δημοσιονομικής ευελιξίας η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, εφόσον δεν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση τους επόμενους μήνες από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Από τα μέσα του Οκτωβρίου εξάλλου και μετά περίπου 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ με τροπολογία προβλέπεται κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τα ποσά που θα δοθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου θα λάβουν τα αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβουν τα ποσά και οι κληρονόμοι των αποθανόντων. Σημειώνεται πως ψαλιδισμένο αναμένεται να είναι το 11μηνο των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα αναδρομικά ποσά που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και χωρίς συμψηφισμό με άλλα χρέη προς το Δημόσιο. Όπως προβλέπει η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά 1,4 δισ. ευρώ θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Στα ποσά δεν θα παρακρατηθεί φόρος 20%, με τη μοναδική παρακράτηση να είναι ένα 6% για ασθένεια, ενώ η φορολογική διευθέτηση των αναδρομικών ποσών θα γίνει το καλοκαίρι του 2021 μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, στα οποία αντιστοιχούν τα αναδρομικά.

Αδικίες στους συνταξιούχους

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Εκτός από τη μη καταβολή των αναδρομικών στους χαμηλοσυνταξιούχους, άδικη είναι για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-Αποστράτων και η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει ακόμη λιγότερα αναδρομικά κι από αυτά που θα καταβληθούν σε τμήμα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και με το αιτιολογικό προηγούμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συνταξιούχοι, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι-απόστρατοι, θα λάβουν αναδρομικά μόνο για περικοπές που είχαν επιβληθεί με τον Νόμο 4093/2012 και όχι τις περικοπές του Ν 4051/2012. Επίσης, οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα-απόστρατοι που θα πάρουν τα αναδρομικά του 11μηνου για τον νόμο 4093/2012, παραιτούνται των αξιώσεών τους για κύριες και επικουρικές συντάξεις, για επιδόματα αδείας και δώρα. Τμήμα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν αναδρομικά 11μήνου στις κύριες συντάξεις και από τις δυο περικοπές, δηλαδή και από τον νόμο 4051 και από τον νόμο 4093, με το αιτιολογικό ότι οι συγκεκριμένες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1439/2020. Ωστόσο, ανάλογη ερμηνεία δεν γίνεται επίσης για δώρα και επικουρικές, τις περικοπές των οποίων - παρά τις δικαστικές αποφάσεις - το Δημόσιο δεν θα καταβάλει σε κανένα συνταξιούχο, αναγκάζοντάς τους να προσφύγουν ξανά στη δικαιοσύνη.

Τονίζεται ότι αναδρομικά - εντός του Οκτωβρίου - θα πάρουν περίπου 1,1 εκατομ. συνταξιούχοι που έχουν ποσό σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Έτσι τα 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων (και μεταξύ αυτών 1,4 εκατομ. χαμηλοσυνταξιούχοι) δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά. Παράλληλα ένα τμήμα των συνταξιούχων θα μοιραστεί 1,4 δισ. ευρώ όταν οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν χάσει πάνω από 80 δισ. από τις μειώσεις των συντάξεων στη δεκαετή κρίση.

Μετά την εξόφθαλμη αυτή αδικία, η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει οικονομικά τους χαμηλοσυνταξιούχους που δικαίως νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 06/10/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Έχουνε μπερδέψει τις βρούτσες με τις βούρτσες, αντε για ψάρεμα στην Σαλαμίνα ρεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ψιχουλα θα παρουμε,σε σχεση και με την φορολογια κλπ κρατησεις,κατι αναλογο με αυτα που θα δωθουν σε χαμηλοσυνταξιουχους τον δεκεμβριο,μεγαλος ντορος για το τιποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν τα λέγαμε από καιρό τώρα, κάποιοι ΝΔούληδες προσβάλλονταν από το "γουρλομάτης", ότι η τσέπη τους ήταν άδεια και παραμένει άδεια δεν είχε καμία σημασία. Πάρτε τώρα τα ίδια ποσά που θα (αν) χαριστούν σε άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή