Βαθμολογικά-μισθολογικά προβλήματα και αποστρατείες ΕΜΘ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ερώτηση (655/16-10-20) στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Σκανδαλίδης με θέμα «Βαθμολογικά και μισθολογικά προβλήματα των Μονιμοποιημένων Εθελοντών Μακράς Θητείας»

Ειδικότερα:

Στο άρθρο 4 ν. 4609/2019 προβλέπεται ότι οι Εθελοντές Μακράς θητείας εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αποστρατεύονται με τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καθορίζει τα προαπαιτούμενα για την προαγωγή αυτή.

Με το μισθολόγιο του νόμου 4472/2017 δεν είχε προβλεφθεί η μισθολογική προαγωγή των Εθελοντών Μακράς Θητείας στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και η είσοδός τους στην Β΄ μισθολογική κατηγορία, όπως συνέβη με άλλον θεσμό ίδιας προελεύσεως.

Με την υπ' αριθμ. πρωτ. 4736/6-3-2020 ερώτησή μας, σας είχαμε θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εθελοντές Μακράς Θητείας από την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης της μισθολογικής τους κατάστασης, η οποία έχει παραμείνει αμετάβλητη καθώς συνεχίζουν να αμείβονται με τον προηγούμενο βαθμό που έφεραν. Και τούτο διότι δεν έχει προβλεφθεί στην Γ' μισθολογική κλίμακα ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού με 30 έτη υπηρεσίας και άνω.

Η απάντηση που είχε τότε δώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήταν ότι «Για τη μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ, που βάσει της νομοθετικής πρωτοβουλίας του άρθρου 4 του ν.4609/2019 προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, έχει προωθηθεί εκ μέρους μας προς το Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο τροπολογίας, για τη διακριτή πρόβλεψη μισθολογικού κλιμακίου στο διοικητικό αυτό βαθμό, καθώς στην κατηγορία Γ' του άρθρου 124 προβλέπεται μισθολογική εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή».

Ωστόσο έως και σήμερα, καμία αλλαγή δεν έχει μεσολαβήσει στη νομοθεσία που θα επιλύει το παραπάνω πρόβλημα. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από ενημέρωση που είχαμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 ανακοινώθηκαν τα ονόματα 37 Μονίμων αξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στις κρίσεις έτους 2020-2021 για αποστρατεία.

Τούτο σημαίνει, ότι θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που Μόνιμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποστρατευτούν χωρίς να έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό και χωρίς να τους έχει αποδοθεί η απαιτούμενη μισθολογική προαγωγή που δικαιούνται, δηλαδή αυτή του Υπολοχαγού αλλά θα έχουν αυτή του Ανθυπασπιστή, δηλαδή δύο βαθμούς πιο κάτω.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την έκδοση προεδρικού διατάγματος ώστε να αποστρατευτούν οι Μόνιμοι αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ με τον βαθμό που ορίζει η νομοθεσία;

2. Πώς θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι από την ημερομηνία ισχύος του ν.4609/2019, οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στην Β’ μισθολογική κατηγορία και αμείβονται ακόμα με τον προηγούμενο βαθμό, ήτοι με αυτόν του Ανθυπασπιστή;

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια