«Ταφόπλακα» στη διεκδίκηση αναδρομικών από Βρούτση-Απαγορεύει στο εξής τις αγωγές!

«Ταφόπλακα» στη διεκδίκηση αναδρομικών από Βρούτση-Απαγορεύει στο εξής τις αγωγές!

Ξεσηκωμός των συνταξιούχων για τη μεθόδευση Βρούτση που τους αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των αναδρομικών τους

Με διάταξη της τελευταίας στιγμής αφαιρείται από τους συνταξιούχους το δικαίωμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη για να μη λάβουν τα ποσά που τους επιδίκασε το ΣτΕ.

Με άλλο ένα κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» ολοκληρώνει ο Γιάννης Βρούτσης το «έγκλημα» σε βάρος των συνταξιούχων, που ο ίδιος ξεκίνησε το 2012. Με μια ξαφνική αλλαγή, λίγο πριν από την ψήφιση της διάταξης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου το βράδυ της Τρίτης από τη Βουλή, τους αφαιρεί επί της ουσίας το δικαίωμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη ώστε να λάβουν τα πλήρη ποσά που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Η διάταξη προβλέπει ότι, μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσφύγει μέχρι στιγμής χάνουν το δικαίωμα αγωγής. Η «απαγόρευση» αυτή αφορά τόσο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν θα πάρουν αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα, όσο και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι, εκτός του ότι ούτε αυτοί θα λάβουν αναδρομικά για επικουρικές και δώρα, επιπλέον θα χάσουν και τα ποσά που προκύπτουν από τη μία εκ των δύο περικοπών που τους έγιναν το 2012.

Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση προβλέπει, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν αναδρομικά μόνο για τις περικοπές του νόμου 4093 του 2012. Παράλληλα, ζημιωμένοι θα είναι και οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών, ενώ έχουν δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά για αναδρομικά 5 ετών, από την οριζόντια περικοπή κατά 7% το 2012.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ήταν τοις πάσι γνωστό, με βάση την τροπολογία για τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, ότι οι συνταξιούχοι είχαν δικαίωμα προσφυγής έως την ημέρα καταβολής από την κυβέρνηση, δηλαδή στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Τη μεθόδευση κατήγγειλαν με δηλώσεις τους κορυφαίοι νομικοί και συνταξιουχικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, τόνισε στη «δημοκρατία» ότι «η κυβέρνηση είναι πλέον ξεκάθαρα κατά των συνταξιούχων και κάθε μέρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις περικοπές που έκανε το 2012, με τις οποίες μειώθηκαν οι συντάξεις κατά 50%», ενώ σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και θα υποστηρίξει κάθε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (Ιούλιος 2020), που πετσόκοψε τα αναδρομικά των συνταξιούχων, περιορίζοντάς τα σε ένα εντεκάμηνο».

Για «ιστορικό εμπαιγμό εις βάρος όλου του συνταξιουχικού κόσμου» έκανε λόγο ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση «να καταργήσει την απαράδεκτη και αντισυνταγματική αυτή διάταξη».

Η διάταξη

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε προσθήκη στα άρθρα 33 και 34 που αφορούν την καταβολή αναδρομικών ποσών (ν.4734/2020). Σε αυτή ορίζει ότι, μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά! Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό σημαίνει ότι θα είναι άκυρες οι αγωγές που θα υποβληθούν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου και μετά!

Είναι προφανές ότι πρόκειται για τεράστια μεθόδευση-σκάνδαλο, καθώς είναι ευθεία η παρέμβαση στο δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν με αγωγές, ποσά που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να τους έχουν περικοπεί από τις συντάξεις τους!

Συγκεκριμένα στις παρ. 4 και 5 των άρθρων 33 και 34 του νόμου ορίζεται ότι, για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα:

«4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1».

Αντίστοιχα, για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ο νόμος ορίζει:

«4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.».

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr - endisy.gr

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Ο καιρός γαρ εγγύς, πολυμήχανε βρούτση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΑΑΝ Δεν θα βγάλει ανακοίνωση λαλίστατε πρόεδρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Αντισυνταγματικός θα βγει ο νόμος στην πρώτη προσφυγή.

    Σύνταγμα - Άρθρο 20: (Έννομη προστασία, δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης)

    1. Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ' αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει.
    2. Tο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του.

    Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες του Βρούτση που εκθέτουν τόσο τον ίδιο, όσο και τον Πρωθυπουργό και το κόμμα της ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χειρότερο και απ΄το αποφασίζομεν και διατάσσομεν μιας άλλης εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει λογική και ίσως κάποιοι είναι καλύτερα πλέον να πάνε για ψάρεμα στα νησιά τους και να αφήσουν τα πολιτικά σε υπεύθυνα και σωστά άτομα, για να βοηθήσουν και τον κο Πρωθυπουργό. Εξάλλου οι Αμερικάνοι ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναπτύξει ένα πολύ καλό ψυχιατρικό εργαλείο, την καλούμενη "behavioral and face analysis and recognition".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. από το 2015 ορισμένοι συνταξιούχοι δεν έχουν καταθέσει ακόμη αγωγές για τους νόμους αυτούς, κτλ, πέρασαν 5 έτη και άνω, πότε περιμένουν να το κάνουν ??? τώρα τους ήρθε η όρεξη ??? μας δουλεύεται αυτοί όσα χρόνια και να περάσουν αγωγές δεν πρόκειται να κάνουν γιατί θα πληρώσουν στα δικηγορικά γραφεία π.χ. 40 ή 50 ευρώ ??? όσοι συνταξιούχοι ενδιαφέρονταν έχουν καταθέσει αγωγές τα προηγούμενα χρόνια για τα θέματα αυτά (ν.4093/12, ν.4051/12, δώρα, επικουρικές, κτλ) ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Αγωγες επρεπε να γινουν ηδη και να εκκρεμουν οι αποφασεις.
    2. Παροτι τον Βρουτση δεν τον παω γενικως, οπως και τον Λαμιωτη του Οικονομικών, δεν ενεργει αυτοβουλα. Ολα under licence Τακημητσου.
    3. Αν η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Δικαιοσυνη δεν δικαιωσει τους απο τουδε προσφευγοντες, πρεπει καποτε να μπει το χερι στην καβουροτσεπη και να προσφυγουμε στο ΕΔΑΔ. Μαχητες του πληκτρολογιου δεν αρκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο άλλος πιο πάνω τον Κύριο Πρωθυπουργό λέει, χαχαχαχαχα
    Με το κύριος γελάω........
    Οι ενώσεις θα αντιδράσουν άραγε???? Και Πώς?????
    Με κάνα καφέ?? Με καμία εκδρομή??? Με διακοπές στα θερετρα????
    Αχ και δεν με νοιάζει καθόλου, ας προσέχατε τη ρίχνατε στην κάλπη...........Είναι αργά για δάκρυα Στελα.......Αυτααααααά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τον ξεσηκωμό θέλω να δω χαχαχαχαχαχαχα το έχω μεγάλη περιέργεια........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ περιμένει να τον φωνάξει ο Μητσοτάκης για κανένα διορισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καραμπινάτη Αντισυνταγματικότητα δε πρόκειται να σταθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή