ΓΕΕΘΑ: Διαδικασίες-περιορισμοί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση Στρατιωτικών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΓΕΕΘΑ: Διαδικασίες-περιορισμοί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση Στρατιωτικών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Η ΠΟΕΣ φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο του ΓΕΕΘΑ με θέμα την Υγειονομική Περίθαλψη (Βιβλιάρια Νοσηλείας, Ελεγκτές Ιατροί, Συμβάσεις, Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης)

Ειδικότερα:

Υπενθυμίζεται η διαδικασία συνταγογράφησης και χορήγησης φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων ΕΟΦ σε εν ενεργεία στρατιωτικούς και ασφαλισμένους υπό αυτών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Στο άρθρο 265 του ν.4512/2018 (Α'5) προστέθηκε παρ.3, η οποία τυγχάνει εφαρμογής και στους ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ, για τη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων. Αυτά εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εξετάζονται τα αντίστοιχα αιτήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Η χορήγηση έγκρισης στις περιπτώσεις αυτές δεν συνεπάγεται και την ανάληψη της ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ.

Για τη διαδικασία, ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

α. Ο θεράπων ιατρός υποβάλλει αίτημα, που αφορά στη χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ.

β. Το αίτημα, με μοναδικό κωδικό, γνωμοδοτείται από τρεις (3) ιατρούς ειδικότητας σχετικής με τη νόσο για την οποία συνταγογραφείται το εν λόγω φάρμακο και την γνωμοδότηση θετική ή αρνητική λαμβάνει ο αιτών θεράπων ιατρός. Για την αρνητική γνωμοδότηση λαμβάνει και σχετικά σχόλια.

γ. Ο αιτών θεράπων ιατρός παραδίδει τη γνωμοδότηση στο Ελεγκτήριο Υγειονομικών Δαπανών του Γενικού Επιτελείου στο οποίο ανήκει ο ασθενής, ζητώντας την έγκριση της χορήγησης του φαρμάκου.

δ. Το αρμόδιο Ελεγκτήριο Υγειονομικών Δαπανών στη συνέχεια αιτείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ την απελευθέρωση του φίλτρου του συγκεκριμένου φαρμάκου με τον μοναδικό κωδικό, για τον συγκεκριμένο ασθενή (ΑΜΚΑ), για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θεραπείας, ώστε να μπορέσει ο αιτών θεράπων ιατρός να συνταγογραφήσει αυτό.

Επισημαίνεται εκ νέου, η αναγκαιότητα απαρέγκλιτης τήρησης των θεσμικών κειμένων που διέπουν την υγειονομική περίθαλψη των εν ενεργεία στρατιωτικών, (α) και (β) όμοια, προς αποφυγή δυσχερειών που δημιουργούνται κατά τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών.

Υπενθυμίζονται οι περιορισμοί που διέπουν τα σημεία όπου είναι δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων στους εν ενεργεία στρατιωτικούς όπως ακολούθως και με απόλυτη σειρά προτεραιότητας:

α. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι στρατιωτικές μονάδες που διαθέτουν ιατρείο με πιστοποιημένο ιατρό.

β. Τα τμήματα επειγόντων κρατικών νοσοκομείων για αντιμετώπιση κατάστασης απειλητικής για τη ζωή του ασφαλισμένου.

γ. Οι κρατικές ή ιδιωτικές δομές υγείας ή ιδιώτες ιατροί όπου επιτρέπεται με τη συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας και μόνο με την προσκόμιση σχετικού παραπεμπτικού ή βεβαίωσης από ιατρό στρατιωτικής μονάδας ή στρατιωτικού νοσοκομείου που βεβαιώνει αδυναμία παροχής της απαιτούμενης περίθαλψης.

Επισημαίνεται ότι αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονται και στο νομό Αττικής στην περίθαλψη των εν ενεργεία στρατιωτικών σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο έτερου Κλάδου.

Όσον αφορά στη συνταγογράφηση στα έμμεσα μέλη ασφαλισμένα ΥΠ.ΕΘ.Α., αυτή εξαιρείται από τους παραπάνω κανόνες.

Το σχετικό έγγραφο (κλικ για μεγέθυνση):


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ότι να'ναι γνωμοδοτήσεις και νομοθετήσεις στο πόδι, από άσχετους, εμπαθείς και συμπλεγματικούς ανθρώπους εναντίον της μεγάλης οικογένειας των στρατιωτικών που είναι και το ΜΟΝΟ σύστημα που ακόμη λειτουργεί στην ψωροκώσταινα, με άμεσο σκοπό την σταδιακή απαξίωση και απαρέσκεια του συστήματος στους στρατιωτικούς (που -σημειωτέον- έχουν ξεχωριστήγ κράτηση υγείας και στρατιωτικών νοσοκομείων), με αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία των στελεχών και των εμέσσως ασφαλισμένων μελών τους. Τελικά παρ'ότι υπάρχουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία-φαρμακεία, ο μόνος που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί γιαυτά ακριβώς που πληρώνει ξεχωριστά και φορολογείται διαφορετικά, ο συνάδελφος στρατιωτικός κάθε κλάδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή