Διαψεύδει η Αθήνα τον Στόλτενμπεργκ: «Αποκλιμάκωση μόνο αν φύγουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα»

Διαψεύδει η Αθήνα τον Στόλτενμπεργκ: «Αποκλιμάκωση μόνο αν φύγουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα»


Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές πως ξεκινούν συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση, όπως ανακοίνωσε ο γγ του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Λίγα μόλις λεπτά πριν τη διάψευση από την ελληνική πλευρά για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το σχετικό tweet του γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει ως εξής:

«Έπειτα από τις συζητήσεις μου με τον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποκλιμάκωσης και να μειωθεί ο κίνδυνος επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία συζήτησαν για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να εμμένει στην σκληρή του στάση.

Συγκεκριμένα ανέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο πώς: «Η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδα και των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζεται από κάποιες χώρες, κάτι που είναι μη αποδεκτό», και συνέχισε «η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και οι χώρες που τους στηρίζουν κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση και οδηγούν στη μη επίλυση των προβλημάτων».


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Από γνωρίζουμε η συγκεκριμένη θέση, δηλαδή μισθοδοσία, σύνταξη και εφάπαξ, χρηματοδοτούνται και από το υπέρογκο 2% της Ελλάδας που το πληρώνει στο ακέραιο σε σύγκριση με τους "μπαταχτσίδες" τους οποίους ρητά ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι χώρες έχουν και σε αυτές τις περιπτώσεις την δύναμη του βέτο και της μη αποδοχής. Εδώ τι ισχύει; Θα καθόμαστε και βλέπουμε τα τρένα να περνούν μπροστά μας; Πόσο πιο δεδομένοι να γίνουμε τέλος πάντων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή