Ένοπλες Δυνάμεις: Τα «όπλα» της Ελλάδας και τι αλλάζει με την προμήθεια των φρεγατών

Ένοπλες Δυνάμεις: Τα «όπλα» της Ελλάδας και τι αλλάζει με την προμήθεια των φρεγατών


Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης αναλύει στο ethnos.gr τα σημεία υπεροχής της Αθήνας έναντι της Άγκυρας

Υπεροχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αέρος, επαρκές δυναμικό σε άρματα μάχης στην ξηρά - ιδιαίτερα στον Έβρο - και ισορροπία στα πλοία επιφανείας (φρεγάτες) ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα των δύο πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο τη στιγμή που έχει ανοίξει η κουβέντα για μία γενναία αύξηση των ετησίων αμυντικών δαπανών στη χώρα μας ενώ αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν ωριμάσει οι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Το γεγονός ότι για πολλά χρόνια έχει να υλοποιηθεί κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα δημιουργεί έναν προβληματισμό, ωστόσο η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση παρά τα ζητήματα που έχουμε» τόνισε στο ethnos.gr ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η εκτέλεση ενός εξοπλιστικού προγράμματος ναι μεν θα βοηθήσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο, από μόνο του δεν αρκεί, καθώς υπάρχουν μια σειρά από θέματα, τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν όπως, μεταξύ άλλων, η συντήρηση των υπαρχουσών οπλικών συστημάτων, οι προσλήψεις στελεχών (τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις ήταν το 2009), η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, οι πιστώσεις για τη συνεχή υποστήριξη των εθνικών οπλικών συστημάτων και η εκπαίδευση των εφέδρων.

Τα «όπλα» της Αθήνας

Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο ε.α., αν υπάρξει κάποια στρατιωτική εμπλοκή, το σημαντικότερο ρόλο θα τον παίξει η Αεροπορία και εκεί υπερτερεί η Αθήνα τόσο σε επίπεδο ποιότητας ενώ τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση έναντι των τουρκικών. «Η Πολεμική Αεροπορία μας έχει τη δυνατότητα να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά διαθέτει εκτός από F-16 και Mirage- ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που δεν έχει η τουρκική πλευρά. Στον Έβρο υπάρχει ισχυρό αρματικό δυναμικό, το οποίο δημιουργεί ένα απροσπέλαστο τείχος σε ό,τι αφορά την επιβολή τετελεσμένων από την πλευρά της Τουρκίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποιο πρόβλημα εκεί. Το θέμα είναι τι γίνεται στη θάλασσα, αν και έχουμε ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τα υποβρύχια».

Με χρονομίσθωση και όχι με αγορά η προμήθεια φρεγατών από τους Γάλλους

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά εξετάζει την προμήθεια φρεγατών με αυξημένες δυνατότητες αλλά και μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και ελικοπτέρων επόμενης γενιάς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων πολεμικών εναέριων μέσων. Την ίδια ώρα προχωρούν άμεσα οι προμήθειες τορπιλών βαρέος τύπου UAV και drones που θα απονηώνονται από φρεγάτες, ύψους περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ. Ο Αντιστράτηγος ε.α., μιλώντας στο ethnos.gr, προτείνει να προχωρήσει η Αθήνα στην προμήθεια γαλλικών φρεγατών τύπου «Belharra» ή Fremm με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης και όχι της αγοράς, προκειμένου να κλειδώσει άμεσα και ουσιαστικά όχι μόνο το Αιγαίο αλλά ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος. Τα σκάφη αυτά - τα οποία δεν διαθέτει ούτε η Τουρκία - έχουν τεράστιες δυνατότητες τόσο σε ό,τι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα όσο και τον υποβρυχιακό πόλεμο.

Τουρκία, φρεγάτα

«Είμαι της άποψης στην παρούσα φάση και επειδή η κλεψύδρα με την Τουρκία κυλά πολύ γρήγορα ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε για αγορές πανάκριβων οπλικών συστημάτων, τα οποία ενδεχομένως να τα αγοράσουμε σε βάθος δεκαετίας. Ό,τι θα γίνει με την Τουρκία, θα γίνει τους επόμενους μήνες. Δεν πρόκειται να πάμε τόσο μακριά δηλαδή. Και όπως φαίνεται το πεδίο, το οποίο θα χρειαστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να δράσουν το επόμενο διάστημα είναι ο θαλάσσιος χώρος. Συνεπώς, εκεί χρειάζεται αεροναυτική υπεροχή. Και θα είναι ό,τι καλύτερο να πάρουμε άμεσα αυτές τις φρεγάτες. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διατεθούν έτοιμες με χρονομίσθωση. Αλλιώς θα πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή».

Αγορές εξοπλιστικών όχι με βάση το ύψος της μίζας αλλά την καταλληλότητά τους

Σε κάθε περίπτωση ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης τονίζει ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες δράσεις και όχι σε αλόγιστη κατανομή και αγορά εξοπλιστικών. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις καταστροφικές συνέπειες του λαϊκισμού και της μίζας που βιώσαμε τις περασμένες δεκαετίες όταν οι παραγγελίες ενός οπλικού συστήματος γινόταν με κριτήριο το ύψος της μίζας και όχι την καταλληλότητά του. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας».

Συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων - Πρόβλημα στην προμήθεια ανταλλακτικών

Εκτός από την αγορά νέων οπλικών συστημάτων ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης υπογραμμίζει την ανάγκη για τη σωστή συντήρηση και εξασφάλιση των υπαρχόντων μέσων, διατηρώντας τα σε ένα επίπεδο τέτοιο, προκειμένου να παρέχουν τη δυνατότητα εκείνη για να αντιμετωπίσει η χώρα την οποιαδήποτε απειλή. Ζητούμενο αποτελεί και η δυσχέρεια προμήθειας ανταλλακτικών και πυρομαχικών, τα οποία αυτή τη στιγμή χρειάζονται, λόγω μη ύπαρξης κάποιων πιστώσεων. «Υπάρχει ένα θέμα με τη συνεχή υποστήριξη των εθνικών οπλικών συστημάτων. Είναι, όμως, κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Προσλήψεις στελεχών, αύξηση θητείας, εκπαίδευση εφεδρείας

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ο Αντιστρατηγός ε.α. θέτει θέμα της πρόσληψης στελεχών, τα οποία θα αναλάβουν να στελεχώσουν κάποια οπλικά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, δεδομένου ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις στελεχών από το 2009. Από την άλλη, η μικρή διάρκεια της θητείας και το γεγονός ότι οι κληρωτοί οπλίτες - τουλάχιστον για τον Στρατό Ξηράς- αναλαμβάνουν και πάρα πολλά έργα εκτός από το θέμα της εκπαίδευσης, όπως η φύλαξη των στρατοπέδων και οι λειτουργικές ανάγκες των μονάδων δημιουργεί μια ανεκπαίδευτη εφεδρεία- η οποία δεν καλείται για ασκήσεις. «Έχουμε μείνει στους 9 μήνες θητείας και ενώ είχαμε ξεκινήσει από τους 24. Αυτό δεν έγινε επειδή υπήρξε μια επιχειρησιακή αξιολόγηση αλλά προχώρησε εξαιτίας μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια