Αναδρομικά αποστράτων: Επιστροφή ΜΟΝΟ του ν.4093-Αφορολόγητα-χωρίς ΦΕ 20%-Τι θα γίνει με ΕΑΣ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αναδρομικά αποστράτων: Επιστροφή ΜΟΝΟ του ν.4093-Αφορολόγητα-χωρίς ΦΕ 20%-Τι θα γίνει με ΕΑΣ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αφορολόγητα για φέτος θα είναι τα αναδρομικά που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις για τις παράνομες μειώσεις που είχαν στο 11μηνο 2015-2016. Τα τελικά καθαρά ποσά για απόστρατους κυμαίνονται μεταξύ 1.251 ευρώ και 3.950 ευρώ.

Οι πληρωμές επισπεύδονται για αρχές με μέσα Οκτωβρίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετρά αντίστροφα μετά την τροπολογία για τα αναδρομικά του Δημοσίου-αποστράτων που κατατίθεται στη Βουλή.

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής έχουν μόνο την κράτηση 6% για ασθένεια και δεν θα έχουν φόρο 20%.

Η φορολογική διευθέτηση θα γίνει την άνοιξη-καλοκαίρι του 2021 όπου οι συνταξιούχοι θα προβούν σε τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016 που ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου. Με τον τρόπο αυτόν θα βγει αναλογικά η όποια επιβάρυνση προκύπτει για τον κάθε συνταξιούχο ενώ αν επιβαλλόταν τώρα ο φόρος θα ήταν με οριζόντιο συντελεστή 20% ο οποίος θα συμψηφιζόταν στη συνέχεια με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016.

Στις πληρωμές υπάρχει και μια έκπληξη για το Δημόσιο-απόστρατους καθώς μένουν εκτός τα αναδρομικά του νόμου 4051 (μειώσεις 12% πάνω από τα 1.300 ευρώ σύνταξης) διότι η περικοπή αυτή κρίθηκε συνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επομένως τα αναδρομικά 11μήνου για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου-αποστράτων θα έχουν μόνο την επιστροφή του νόμου 4093, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή θα επιστραφούν οι μειώσεις 5% ως 20% που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Ενώ λοιπόν οι περικοπές επιβλήθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους, τώρα που έφτασε η ώρα των αναδρομικών, οι μεν του ιδιωτικού τομέα δικαιώνονται για δυο μειώσεις, οι δε, του Δημοσίου-απόστρατοι, για μία διότι αλλιώς έκρινε το ΣτΕ που έχει δικαιοδοσία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και αλλιώς έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει τη δικαιοδοσία για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Αποκάλυψη

Η τροπολογία για τις πληρωμές είναι έτοιμη και όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, καταλαμβάνει:

Τους συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με κύρια σύνταξη πάνω από τα 1.000 ευρώ, που είχαν τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 και προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών και ΤτΕ, πλην ΟΓΑ (γιατί οι συντάξεις είναι κάτω από 1.000 ευρώ).

Τους συνταξιούχους του Δημοσίου στους οποίους ανήκουν οι πολιτικοί συνταξιούχοι, οι απόστρατοι, καθώς και οι συνταξιούχοι όλων των ειδικών μισθολογίων (δικαστές, καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ, κ.ά.). Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφονται αναδρομικά 11 μηνών στις κύριες συντάξεις μόνο από την περικοπή του νόμου 4093/2012.

Παρά ταύτα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-απόστρατοι θα έχουν και ένα νέο γύρο αναδρομικών που κατά τα φαινόμενα και τις τελευταίες πληροφορίες μας, θα αφορά στην επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε με ποσοστά 3% ως 14% σε κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Στην ΕΑΣ συνέβη το αντίθετο με αυτό που γίνεται τώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο την έβγαλε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-απόστρατους, ενώ το ΣτΕ την έκρινε συνταγματική για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, με το πρώτο Μνημόνιο.

Η ΕΑΣ ξαναδικάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Μάιο του 2020 και επίκειται η δημοσίευση της απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετική για τους συνταξιούχους που προσέφυγαν και επιδικάζει αναδρομικά 23 μηνών!

Τα τελικά αναδρομικά ανά ταμείο μετά την κράτηση 6% είναι:

Κλικ για μεγέθυνση:


ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 20/09/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

  1. χαχαχαχ.....να δείτε τη εκπληξάρα θα κάνουμε εμείς στον γουρλομάτη.
    Βγείτε έξω να χορέψετε απόστρατοι, γιορτάστε το, γιατί είναι πολλά τα λεφτά που θα σας μοιράσουν! Επιφωνήματα, χειρονομίες θαυμασμού και χαράς για άλλη μια φορά θα μοιράσετε τη στιγμή που θα βλέπετε τα ποσά των αναδρομικών σας αλλά και των νέων εκκαθαρίσεων (2015, 2016) κι όταν εντέλει κάνετε την άθροιση πόσα κουκιά σας έμειναν...εκεί να δείτε μια έκπληξη που σας περιμένει..και εις άλλα με υγεία συνάδελφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 4:33'
      Ξέχασες ένα -α- στο τελευταίο -χα-.
      Πολύ ρατσιστικό και αηδιαστικό το "γουρλοματης".
      Υποχθόνιο και σαρκαστικό το γέλιο σου,που κρύβει και μια θριαμβολογία αδικαιολόγητη και χαιρέκακη.
      Ακολουθείς την πεπατημένη της γνωστης νεοελληνικής υποκουλτούρας,αδικείς τον εαυτό σου αλλά και εμάς.
      Ξέρεις,
      Αυτά επιδίκασαν τα συνταγματικά δικαστήρια και αυτά θα δοθούν.Αλλωστε ακολουθούν και τα αναδρομικά της ΕΑΣ, αλλά και η εκδίκαση των προσφυγών μας για ν.4093/2012 και ΔΩΡΑ.
      Είναι γνωστό πως το Δημόσιο κινείται αργά και δεν θα αποτελέσει η περίπτωση μας την εξαίρεση και μάλιστα σε μια περίοδο τόσο στενή οικονομικά και με τόσα εθνικά θέματα ανοιχτά και επικίνδυνα.
      Δεν ήμαστε μόνο εμείς σε αυτήν την Πατρίδα.
      Εσύ κάνε την έκπληξη σου και άφησε εμάς να κρίνουμε και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε "συνάδελφε αποστρατε".
      ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

      Διαγραφή
    2. (9:31)
      Καλό βράδυ και για σένα "συνάδελφε" συνέχισε τον ύπνο τον βαθύ. :ρ)

      Διαγραφή
  2. Τού Κατοίκου ποιός τού τό ..”"σφύριξε”...?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βγήκε τίποτα επίσημα;;; ή ύποθέσεις,σένάρια, καί συνομωσιολογία;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς απόλυτα ακριβές το δημοσίευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μόνο σίγουρο, ότι ο Κυριάκος δεν γουστάρει τους στρατιωτικούς(το έχει αποδείξει όταν ηταν Υπουργός επί Σαμαρά, που ήθελε να τους κόψει τα όποια προνόμια)......μάλλον είναι αλήθεια ότι δεν θα δοθούν οι περικοπές για τον 4051 και απολύτως τίποτα όσον αφορά την ΕΑΣ....απλά προσπαθούν να απαλύνουν τον κάζο που θα φάνε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή και ο νόμος 4024/11 είναι συνταγματικός? Δεν είναι ηλικιακός ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ το -40% και το -20%. Τα επιτόκια και η απόδοση στα ομόλογα είναι -40% και -20% για τους κάτω των 55 και τα παιδάκια που έχουν προθεσμιακό αποταμιευτικό λογαριασμό στην τράπεζα, παίρνουν -40% λιγότερο επιτόκιο. Εεεεεεε? Λ@μόγια απατεώνες. -150 ευρώ το μήνα από το 2011. Κάνετε την πράξη συνταγματικόπαιδα επί 100 μήνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός!! έπρεπε να υπάρξει αντίδραση - κινητοποίηση για όλες τις περικοπές αδιακρίτως, αλλά δυστυχώς κυνηγήσαμε μόνο τις δυο τρεις και απ' ότι φαίνεται, τελικά μας έμεινε η μια.

      Διαγραφή
    2. Υπήρξε αντίδραση. Το γράψαμε, το είπαμε στις Ενώσεις, το είπαμε στους δικηγόρους, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν θα έπερναν σήμερα οι δικαστικοί και οι Στρατηγοί αυτά που παίρνουν εάν όλοι οι κάτω των 55 είχαν αναδρομικά από αυτόν το νόμο και μόνον, 15 με 20000 ευρώ. Απλά και κατανοητά.

      Διαγραφή
    3. 9:24
      Τις ενώσεις άστες, ισχύει αυτό που γράφεις στο τέλος, οι δικηγόροι όμως γιατί, χρήμα πολύ θα έπαιρναν, νομίζω ότι δεν το αξιώσαμε δεν το ανδείξαμε σωστά ή αν θέλεις μεγάλη μερίδα από εμας το αποδέχτηκε.

      Διαγραφή
    4. Για την τύχη του νόμου 4024/11 γνωρίζει κανείς κάτι υπεύθυνα να απαντήσει;

      Διαγραφή
  8. Δυστυχως πολιτικη συνεπεια και ευθυτητα δε χωρανε στον πολιτικο χαρτη της Χωρας μας.Δικαστικες αποφασεις ερμηνευονται και εν τελει εκτελουνται κατα το δοκουν... λες και τα δινουν απο την τσεπη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς ανώνυμο 9:31 ...Τι είπες στενή οικονομικά περίοδο???? Πόσο κουτόχορτο τρως???
    Λεφτά δεν υπάρχουν για τους λίγους και τους φτωχούς, για όλους τους άλλους το χρήμα ρέει κανονικά και άφθονο, μην αναφέρω κατηγορίες θα πρέπει να γράψω έκθεση.....ααασααα για το γουρλοματης γιατί παρεξηγήθηκες???? Μπαμπάς σου, αδελφός σου, θείος σου Είναι??????? Η σου εθειξε κάτι άλλο????? Μιλα ελεύθερα μπορείς?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά του γράφεις, δεν τον είδα να ξεσπαθώνει με όλες τις αρλούμπες που μας αραδιάζουν οι κυβερνώντες μέσω στοχευμένων άρθρων, ξεχνάει επίσης ότι οι διεκδικήσεις μας είναι πληρωμένες σε δικηγόρους, γίνονται δικαστήρια βγαίνουν αποφάσεις, δεν μας αγάπησε ξαφνικά η κυβέρνηση για να της χαριστούμε. Το γουρλομάτης τον πείραξε, τα λεφτά που έχασε τόσα χρόνια όχι.

      Διαγραφή
  10. πιστεύω ότι φόρος 20 % θα παρακρατηθεί με την καταβολή, διότι έτσι προβλέπει ο σχετικός νόμος ή κάνω λάθος ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω για τον νόμο, φόρο το κράτος θα εισπράξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το θέμα είναι να χάνουμε εμείς λιγότερα. Αν σου παρακρατήσουν το φόρο παίρνεις το ποσό και τελείωσε, αν όμως το προσθέσεις στα εισοδήματα, στην νέα εκκαθάριση για λίγα ευρώ παραπάνω μπορεί να αλλάξεις κλίμακα και τότε πληρώνεις πολύ περισσότερα, άσε που εκεί υπάρχει και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ίσως για κάποιους να είναι καλύτερα με την εκκαθάριση σε άλλους πάλι να συμφέρει η αρχική παρακράτηση.

      Διαγραφή
  11. Ο άλλος παρεξηγήθηκε γιατί είπαν τον Κουλη ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΗ
    Νομίζω ότι πρέπει να παρατηρούμε από τα αναδρομικά δεν υπάρχει σωτηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξεχάσατε να σχολιάσετε μερικούς- μερικούς δικούς μας (μπορεί να γκρινάζουν τώρα εδώ) που θέλουν να δοθούν τα αναδρομικά για την αγορά φρεγατών! Όταν σε μια ανταλλαγή σχολίων είπα ένα ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ, κόντεψαν να με φάνε κάτι στρατηγούληδες που απ΄ότι ξέρω βρήκαν μεγάλη προίκα και μας το παίζουν τώρα "νυν υπέρ πάντων η πατρίς", αλλά αν τους αποκαλέσεις με το επώνυμό τους και όχι με το στρατηγέ μου (μα πολλοί εξ αυτών έφυγαν μινι Ταξχοι), κατσουφιαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή