Στην Τανάγρα το 2021 τα Rafale-Πώς τα γαλλικά μαχητικά θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Στην Τανάγρα το 2021 τα Rafale-Πώς τα γαλλικά μαχητικά θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών που μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα υπεροχή στους αιθέρες

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Η επικείμενη αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale αναμέ­νεται να αλλάξει την ισορρο­πία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Και τούτο επειδή πρόκειται για ένα μαχητικό αεροσκάφος πολ­λαπλού ρόλου τέταρτης γενιάς, με εξελιγμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, που μπορούν να επιφέ­ρουν καίρια στρατηγικά πλήγματα. Για την αγορά των Rafale υπήρξαν ήδη συζητήσεις ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που αναμένεται να κορυφωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου πριν από τη MED7 που συγκαλεί ο πρόεδρος της Γαλλίας στην Κορσική. Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανα­φερθεί ο Πρωθυπουργός και στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Η προμήθεια των 18 Rafale, η ανα­βάθμιση των 84 F-16 σε Viper που βρίσκεται σε εξέλιξη και η ενίσχυ­ση των Mirage 2000-5 (με τα απαιτούμενα ανταλλακτικά) πρόκειται, κατά τους στρατιωτικούς, να αλλά­ξει ριζικά τις ισορροπίες σε επίπε­δο αμυντικής αεροπορικής υπερο­χής υπέρ της Ελλάδας. Και τούτο θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό δι­άστημα, αφού η Γαλλία στο πλαί­σιο της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα που προβλέπει - για πρώτη φορά - και στρατιωτική συνδρομή παραχωρεί και μεταχειρισμέ­να Rafale από τα γαλλικά αποθέματα που, όπως είναι προφανές, θα μπο­ρούν να ενταχθούν νωρίτερα στις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ. Το 2021 εί­ναι πολύ πιθανόν να έρθουν τα πρώ­τα Rafale με τα ελληνικά εθνόσημα στην Τανάγρα. Η Γαλλία το έχει ξα­νακάνει με τα μεταχειρισμένα μαχη­τικά. Όταν μετά από την επτάχρονη δικτατορία και προκειμένου να εξα­σφαλίσει την ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου, ζήτησε βοήθεια από τη Γαλλία. Έτσι, μετά την τουρκική ει­σβολή του 1974 και ύστερα από συ­ζητήσεις ανάμεσα στον τότε Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και στον τότε πρωθυπουργό Κων­σταντίνο Καραμανλή, η Γαλλία πα­ραχώρησε στην Ελλάδα μεταχειρι­σμένα Mirage F-1.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητή­σεις για την προμήθεια 18 (καινούρ­γιων και μεταχειρισμένων) Rafale από τη γαλλική κυβέρνηση στην ελ­ληνική και καθοριστούν επακριβώς πόσα καινούργια και πόσα μεταχει­ρισμένα θα παραδοθούν και ποιος ο χρόνος παράδοσής τους, τότε η συμφωνία που θα υπογραφεί αναμέ­νεται να γίνει μέσω G2G συμφωνίας (δηλαδή συμφωνίας Goverment to Goverment, ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, χωρίς τη μεσολάβη­ση κανενός). Θα πρέπει να σημει­ωθεί ότι όταν επιτευχθεί η συμφω­νία θα απαιτηθεί ικανός χρόνος για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών εδάφους, την κατασκευή shelters, τη δημιουργία μέσων τε­χνικής υποστήριξης.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. Πολ­λές φορές οι πιλότοι της 331 Μοί­ρας, οι Δελτάδες (όπως ονομάζο­νται λόγω της πτέρυγας Δέλτα που φέρουν τα Mirage), έχουν εκνευρί­σει τους Τούρκους. Κάποτε επει­δή εγκλώβισαν, όπως είχε αναφερ­θεί, στον στόχο τους μια φρεγάτα, κάποια άλλη στιγμή, στις 3 Μαΐου, επειδή ένα τουρκικό F-16 βρέθηκε μπροστά από τα σκοπευτικά ενός Mirage στο Κεντρικό Αιγαίο ή επει­δή όταν ένα τουρκικό κατασκοπευτι­κό CN-235 δεν πρόλαβε να εισέλθει στο FIR Αθηνών και αναχαιτίστηκε αμέσως από ένα ελληνικό Mirage. Υπάρχουν πολλά τέτοια γεγονότα που για ευνόητους λόγους δεν μπο­ρούν να αναφερθούν. Μα πιο πολύ οι τούρκοι πιλότοι εκνευρίζονται επειδή γνωρίζουν ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη δύνανται να φέρουν πυραύλους στρατηγικούς, όπως για παράδειγμα οι Scalp-EG, που μπορούν να πλήξουν με ακρί­βεια και με ασφάλεια στόχους στην ηπειρωτική χώρα.

Αυτά τα γαλλικά όπλα φέρουν τα Rafale (επίσης με τις πτέρυγες Δέλ­τα) που θα λειτουργούν επιπλέον με ενισχυμένο λογισμικό, πράγμα που σημαίνει δυνατότητα χρήσης και άλλων όπλων και ατρακτιδίων (για παράδειγμα, με πυραύλους Μετεόρ). Αυτό, λένε οι ειδικοί, δίνει τε­ράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμι­κή Αεροπορία για αποστολές εναέ­ριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 07/09/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] – ΦΩΤΟ: protagon.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ...έχουν εκνευρί­σει τους Τούρκους.....χα χα χα χα, Klain Main τουρκόγυφτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή