Μακρόν: Η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αν. Μεσόγειο υπέρ της Ελλάδας!

Μακρόν: Η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αν. Μεσόγειο υπέρ της Ελλάδας!


Μήνυμα με τεράστια σημασία έστειλε προς την Τουρκία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο Μακρόν τόνισε πως «οι μονομερείς αποφάσεις εξερεύνησης πετρελαίου της Τουρκίας προκαλούν εντάσεις. Αυτά πρέπει να σταματήσουν για να επιτρέψουν τον ειρηνικό διάλογο μεταξύ γειτόνων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

Αναλυτικά η δήλωση του Γάλλου Προέδρου:

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική.

Οι μονομερείς αποφάσεις εξερεύνησης πετρελαίου της Τουρκίας προκαλούν εντάσεις. Αυτά πρέπει να σταματήσουν για να επιτρέψουν τον ειρηνικό διάλογο μεταξύ γειτόνων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».


Η επίσημη ενημέρωση από το Elysee

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Elysee στην οποία τονίζεται ότι η χώρα υπενθύμισε την απαραίτητη αλληλεγγύη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς οποιοδήποτε κράτος μέλος του οποίου αμφισβητείται η κυριαρχία.

«Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Elysee: «Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας».

Είχε προηγηθεί συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, αμέσως μετά το διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώ ακολούθησε και επικοινωνία σε πιο στρατιωτικό επίπεδο, του Έλληνα ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια