Προσλήψεις ΕΠΟΠ για τα έτη 2020 έως και 2022 προανήγγειλε ο Παναγιωτόπουλος (ΕΓΓΡΑΦΟ)


Σε φάση τελικής υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Λίγο μετά τις 2.000 προσλήψεις ΟΒΑ, το αρμόδιο υπουργείο βάζει μπροστά τις «μηχανές» για αντιμετώπιση στο χρονίζον ζήτημα γήρανσης και ουσιαστικά υποστελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού Μετεωρολογικών Σταθμών» η οποία αφορά σε ελλείψεις στους συγκεκριμένους σταθμούς, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι:

Η στελέχωση των Μετεωρολογικών Σταθμών πανελλαδικά διαμορφώνεται από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία και έχει την ειδικότητα του Μετεωρολόγου.

Κατά τους θερινούς μήνες, παρατηρήθηκαν προβλήματα στα ποσοστά της στελέχωσης των Μετεωρολογικών Σταθμών, ιδιαίτερα εκείνων της νησιωτικής χώρας, κατά βάση λόγω της λήψης των θερινών κανονικών αδειών από το προσωπικό.

Γι’ αυτό το λόγο, το ΓΕΑ ενισχύει τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς με στρατιωτικό προσωπικό, όποτε αυτό απαιτείται, λαμβανομένων υπόψη των τρεχουσών συνθηκών και πάντοτε σε συντονισμό με την ΕΜΥ.

Μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της χαμηλής στελέχωσής τους, θα αντιμετωπιστεί, αρχικά με την προσεχή πρόσληψη νέων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), και στη συνέχεια, με τις προωθούμενες διαδικασίες πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ. για τα έτη 2020 έως και 2022, μεταξύ των οποίων, θα συμπεριλαμβάνεται και προσωπικό ειδικότητας μετεωρολόγου παρατηρητή (ΟΜΕΤ).

Το προσωπικό των Μετεωρολογικών Σταθμών εργάζεται με το σύστημα 24ώρης απασχόλησης (βάρδιες), και αποτελεί ειδικό καθεστώς που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της επιπλέον χορήγησης απαλλαγών (ΟFF), το οποίο διέπει το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ώρες υπηρεσίες διανυκτερεύσεως. Προς αποφυγή φαινομένων υπερωριακής απασχόλησης το ΓΕΑ μεριμνά, επίσης, για την ενίσχυση των Μετεωρολογικών Σταθμών.

Αναφορικά με τη νομοθέτηση αμοιβής της υπερωριακής εργασίας, επαναλαμβάνω ότι η πολιτική για τις πάσης φύσεως αποδοχές εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ και ασκείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Οικονομικών.


Οι αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο συνολικός αριθμός ΟΒΑ που θα προσληφθεί σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς φτάνει τους 2.000.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια