Ελληνικό μπλόκο στα σχέδια της Τουρκίας: Κίνηση-ματ από την Αθήνα νότια της Κρήτης

Ελληνικό μπλόκο στα σχέδια της Τουρκίας: Κίνηση-ματ από την Αθήνα νότια της Κρήτης


Στόχος είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΟΝΑ

Προετοιμάζεται η Αθήνα για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περι­οχών προς έρευνα κι εκμετάλ­λευση υδρογονανθράκων και μάλιστα «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελ­ληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Πρόκειται για τη θαλάσσια περι­οχή νότια της Κρήτης, έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συνορεύει με την παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευ­νες - κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώ­θηκε από τη Βουλή - οι εταιρείες «Total - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια».

Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ. Το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενό­τητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Εκεί ακριβώς νότια της ανατολικής πε­ριφερειακής ενότητας της Κρήτης περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου Ταγίπ Ερντογάν και Φαγέζ Αλ Σάρατζ καταπατώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το σχέδιο της Αθήνας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας, μέσα από τη διε­νέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετρελα­ϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Ενδεικτική της στρατηγικής που ακο­λουθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», είναι ότι ο υπουργός Περι­βάλλοντος κι Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Νό­τια της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Δια­χειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019. Πηγές αναφέρουν ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΔΕΥ κινήθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν, άτυπα, μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Η έκδο­ση της απόφασης για την έγκριση του περιβαλλοντικού σχεδίου πριν από την παραχώρηση του μπλοκ επιταχύνει τις διοικητικές και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σκοπός είναι οι ενδιαφερό­μενοι επενδυτές που θα προσέλθουν να έχουν έτοιμη αδειοδοτημένη την περιοχή ώστε μετά τον διαγωνισμό, την ανάδειξη του παραχωρησιούχου και την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή να τρέξουν με εξπρές διαδικασίες οι έρευνες νότια της Κρήτης.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας σε ερωτήματα των «ΝΕΩΝ» επιβεβαίωναν πως η έκδοση της απόφασης για τη ΣΜΠΕ αποσκοπεί στην υπερπήδηση των όποιων γραφειο­κρατικών εμποδίων ώστε όταν κι εφόσον ληφθεί απόφαση για παραχώρηση της περιοχής να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες. Η διάθεση του μπλοκ μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε η κυβέρνηση να αποφασίσει την προκή­ρυξη διεθνούς διαγωνισμού είτε εφόσον δεχτεί αίτημα από πετρελαϊκούς ομίλους να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σε άλλους επενδυτές ώστε κατόπιν και πάλι μέσω διαγωνισμού να αναδειχθεί ο παραχωρησιούχος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως επίσης ενδει­κτική της κινητικότητας που καταγράφε­ται στην Αθήνα για το θέμα των ερευνών, ήταν και η συνάντηση που είχαν προ ημερών η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και η νέα διοίκηση της ΕΔΕΥ με στελέχη της Total, η οποία είναι και ο operator της κοινοπραξίας που έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης των θαλάσσιων περιοχών «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι Γάλλοι φέρονται να δεσμεύ­τηκαν για ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών με εξειδικευμένο σκάφος μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

ΤΑ ΝΕΑ 17/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια