Κατέρρευσαν οι συνομιλίες της Ελλάδας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες τύπου Belh@rra;

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες της Ελλάδας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες τύπου Belh@rra;


Η Ελλάδα δεν επιθυμεί πλέον την υπογραφή ούτε διακρατικής συμφωνίας ούτε – αργότερα – συμβολαίου απόκτησης των δύο φρεγατών FDI/Belh@rra, υποστηρίζει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune».

ΠΗΓΗ: NAVAL DEFENCE

Πίσω από τους λόγους της αλλαγής στην ελληνική στάση, αναφέρει το άρθρο, είναι η υπερβολικά ακριβή τιμή των πλοίων και οι ανεπαρκείς και σκληροί όροι χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους Έλληνες.

Η Γαλλία προσφέρει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες FDI/Belh@rra, οπλισμένες με πυραύλους cruise MdCN (Scalp Naval) για €2,5 δις, με το ποσό να συμπεριλαμβάνει κόστος ανάπτυξης για τη FDI/Belh@rra, κόστος για τον πύραυλο MdCN στη φρεγάτα FDI/Belh@rra και το κόστος ενσωμάτωσης συγκεκριμένων μη γαλλικών συστημάτων.

Τα προβλήματα φέρονται να εμφανίστηκαν πριν περίπου τρεις εβδομάδες, όταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρέθεσε πολλαπλά τεχνικά αιτήματα στη γαλλική αντιπροσωπία και εξήγησε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος πριν την υπογραφή συμφωνιών.

Τους τελευταίους μήνες η διαπραγμάτευση εμφανιζόταν να κυλά ομαλά και αναμενόταν η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τον Ιούλιο και της σύμβασης προμήθειας των πλοίων, αργότερα, πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Υπεύθυνοι για τις διαβουλεύσεις από γαλλικής πλευράς είναι μόνο δύο αξιωματούχοι, ένας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ένας από τη DGA, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Florence Parly και Jean-Yves Le Drian, να πασχίζουν τώρα να φέρουν την ελληνική πλευρά πίσω στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ήδη έγιναν τηλεφωνήματα, αλλά είναι βέβαιο πως απαιτείται άμεσα πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο Μακρόν, μιας και ο χρόνος… τελειώνει γρήγορα.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει το πρόγραμμα στρατηγικό για τη Γαλλία και η αποτυχία θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Το ίδιο τονίζει τη σημασία του για τη γαλλική εξωτερική πολιτική στη Μεσόγειο, όπου η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, για τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, καθώς επίσης για επιχειρησιακούς λόγους (ολοκλήρωση του MdCN στη φρεγάτα FDI).

Σε αυτή την απόφαση, συνεχίζει το κείμενο, κάποιοι βλέπουν τις πιέσεις από τις ΗΠΑ, που θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα, από κοινού με τους Ισραηλινούς, τις κορβέτες SA’AR 72 με αμερικανικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, αυτό θα ευχαριστούσε επίσης αρκετούς Τούρκους που «οπωσδήποτε δεν θέλουν τον MdCN στη Μεσόγειο Θάλασσα, ιδιαίτερα στα χέρια των Ελλήνων», ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τις αμερικανικές προσπάθειες συντονίζει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffry Pyatt, ενώ πρόσφατα η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ONEX απέκτησε τον έλεγχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία ήταν εταίρος της γαλλικής Naval Group τη δεκαετία του 2000.

Η ONEX έχει υπογράψει συμφωνία με την Israeli Shipyards για την κατασκευή της SA’AR 72, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια παραγγελία από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αναδημοσίευση: defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια