Αναδρομικά Αποστράτων-Συνταξιούχων: Πως θα τα υπολογίσετε με βάση το ενημερωτικό σας-οι 5 ρήτρες που εξετάζονται (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Αναδρομικά Αποστράτων-Συνταξιούχων: Πως θα τα υπολογίσετε με βάση το ενημερωτικό σας-οι 5 ρήτρες που εξετάζονται (ΠΙΝΑΚΑΣ)


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Το παρακάτω κείμενο κυκλοφορεί με το σημερινό (19/07/2020) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

Σχέδιο πληρωμών για αναδρομικά σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους με 5 ρήτρες επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να αντέξει η οικονομία το δημοσιονομικό βάρος που συνεπάγεται η αποκατάσταση των συντάξεων από περικοπές που κρίθηκαν δυο φορές αντισυνταγματικές.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιστραφούν οι μειώσεις 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον στους 250.000 που έκαναν αγωγές και δικαιώνονται μέσω της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι δεδομένη και εξετάζονται διάφορες προτάσεις που θα μετριάσουν το κόστος των περίπου 4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων.

Τα κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για τις πληρωμές των αναδρομικών εξετάζεται να περιλαμβάνονται 5 ρήτρες!

1. Επιστροφές σε ετήσιες δόσεις που θα αυξάνονται ανάλογα με το ποσό των αναδρομικών. Για παράδειγμα, οι επιστροφές μικρών ποσών μέχρι 600 ευρώ όπως τα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων θα μπορούν να γίνουν σε μια ετήσια πληρωμή, τέλος του 2020 ή εντός του 2021, ενώ τα αναδρομικά των συνταξιούχων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ άθροισμα συντάξεων να δοθούν μέσα σε 3 έως 5 χρόνια. Για παράδειγμα τα αναδρομικά των 9.000 ευρώ θα επιστραφούν σε 5 ετήσιες δόσεις των 1.800 ευρώ.

2. Κατάργηση όλων των εκκρεμών δικών, πλην όσων έχουν βγάλει τελεσίδικη απόφαση (εφετείου), για τους συνταξιούχους. Η κατάργηση των εκκρεμών δικών θα ακυρώσει αυτόματα και τις επαπειλούμενες νέες αγωγές που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν οι συνταξιούχοι όχι όμως για αναδρομικά πέραν των 11 μηνών. Η κατάργηση των δικαστικών προσφυγών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

3. Καταβολή των αναδρομικών άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους. Παρόμοια άτοκη καταβολή υπήρξε και στο παρελθόν για δημοσιονομικούς λόγους. Μάλιστα στις επιστροφές των επικουρικών που έγιναν πρόσφατα οι συνταξιούχοι πήραν πίσω αυτά που τους είχε κόψει ο νόμος 4387 το 2016, χωρίς τόκους.

4. Ποινή 5% με 10% για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι θελήσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους σε 1 αντί για 3 ή 5 ετήσιες δόσεις. Ένας συνταξιούχος θα μπορεί να πάρει τα αναδρομικά σε δυο ετήσιες δόσεις και όχι σε μια 5ετία με ένα κούρεμα 10% στο συνολικό ποσό. Η ρήτρα αυτή είναι πιθανό να εφαρμοστεί όχι σε όλους αλλά σε όσους έχουν από ένα ύψος αναδρομικών και πάνω (π.χ. άνω των 3.000 ευρώ).

5. Επιστροφές αναδρομικών στο Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο. Δεν θα είναι πιθανότατα στην πρώτη λίστα των δικαιούχων καθώς αναμένεται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το τι δικαιούνται. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα πάρουν αναδρομικά πέραν του 11μήνου με πιθανό συνυπολογισμό και της απόφασης για την ακύρωση της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου. Τα περισσότερα αναδρομικά θα έχουν όμως και περισσότερες δόσεις επιστροφής (πέραν και της 5ετίας) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τα ποσά

Τα τελικά ποσά για τα αναδρομικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης για κύριες σε αποστράτους παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής στον παρακάτω πίνακα.

Πώς θα δουν οι συνταξιούχοι τι αναδρομικά δικαιούνται

Οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν μόνοι τους και να υπολογίσουν με ακρίβεια τα αναδρομικά τους μέσα από τα μηνιαία ενημερωτικά τους σημειώματα με τις επανυπολογισμένες συντάξεις τους.

Δυο ενδεικτικές περιπτώσεις δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής που είναι ίδιες για όλους και δείχνουν τι ακριβώς πρέπει να πάρουν από τα αναδρομικά των μειώσεων 11 μηνών οι συνταξιούχοι.

Περίπτωση 1: Απόστρατος

Στο ενημερωτικό με την επανυπολογισμένη σύνταξη έχουμε στην αριστερή στήλη το παλιό ποσό και στη δεξιά το νέο ποσό του επανυπολογισμού με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι μειώσεις που πρέπει να επιστραφούν φαίνονται στην αριστερή στήλη με τις «κρατήσεις». Ο συνταξιούχος έχει μείωση νόμου 4051 με 63,59 ευρώ τον μήνα και μείωση νόμου 4093 με 264,94 ευρώ τον μήνα. Βγάζει σύνολο μηνιαίων περικοπών (63,59+264,94) 328,53 ευρώ. Για 11 μήνες δικαιούται επιστροφή (328,53x11) 3.613,83 ευρώ από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093. Μαζί με τα 800 ευρώ του Δώρου κύριας σύνταξης τα αναδρομικά 11μήνου βγαίνουν στα 4.413,83 ευρώ.

(Κλικ για μεγέθυνση)


Περίπτωση 2: Δημόσιο

Στο ενημερωτικό με την επανυπολογισμένη σύνταξη υπάρχουν δυο στήλες. Στην αριστερή είναι το παλιό ποσό και στη δεξιά το νέο ποσό του επανυπολογισμού με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι μειώσεις που πρέπει να επιστραφούν στην κύρια σύνταξη είναι των νόμων 4051 και 4093 και φαίνονται στην αριστερή στήλη με τις «κρατήσεις». Ο συνταξιούχος έχει μείωση νόμου 4051 με 28,56 ευρώ τον μήνα και μείωση νόμου 4093 με 147,64 ευρώ τον μήνα. Για να υπολογίσει τα αναδρομικά προσθέτει τις δυο μειώσεις και βγάζει σύνολο μηνιαίων περικοπών 176,2 ευρώ. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζει τα 176,2 ευρώ με 11 μήνες που δικαιούται επιστροφή και βγάζει 1.938,2 ευρώ. Στο τέλος προσθέτει και τα 800 ευρώ που δικαιούται από την κατάργηση του Δώρου κύριας σύνταξης και έχει σύνολο 2.738,2 ευρώ. Αυτά είναι τα αναδρομικά 11 μηνών από μειώσεις και το Δώρο των 800 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Ποτε βρε επιτελους θα βγει η απόφαση του ελεγκτικου συνεδριου; Παλι πισω θα μας πανε; Δεν εχουν τον θεο τοτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπακαλίστικος τρόπος. ΛΑΘΟΣ να πάρουμε τα σημερινά φύλλα σύνταξης. Πρέπει να ανατρέξουμε στα αντίστοιχα του 11μήνου ή 10μήνου και εκεί να δούμε τις αντίστοιχες μειώσεις των ν.4051 και Ν.4093, να τις αρθροίσουμε, να αφαιρέσουμε 6% κρατήσεις υπέρ υγείας και στο υπόλοιπο να αφαιρέσουμα την αυτοτελή φορολόγηση 20% και έτσι βρίσκουμε το ΠΛΗΡΩΤΕΟ. Και αυτό γίνεται διότι ενδεχομένως στο υπόψη χρονικό διάστημα κάτι μπορεί να έχει αλλάξει όπως πχ αυξομείωση μερίσματος ή παύση της (καταραμένης) μείωσης σύνταξης για αυτούς που "τόλμησαν" να δηλώσουν παραίτηση ή ακόμη ενδεχόμενη αύξηση σύνταξης για όσους "κέρδισαν" προαγωγή στο σαλόνι τους. (να λέμε όλα και να μην ντρεπόμαστε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ TR: με πιθανό συνυπολογισμό και της απόφασης για την ακύρωση της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου, ο παραπάνω τρόπος υπολογισμού δεν είναι εφαρμοστέος. Μόλις εκδοθεί η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις τελικές αποφάσεις, θα υπάρχει δυνατότητα να δημοσιεύσω νέο τρόπου υπολογισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεργαστείτε με τον ΑΝΩΝΥΜΟ ΙΟΥΛΙΟΥ 12:09 (δώστε τα στοιχεία σας στο ιστολόγιο) που όπως φαίνεται κατέχει και αυτός το θέμα και φτιάξτε κάτι χρήσιμο για όλους μας

      Διαγραφή
  4. Συγνωμη κάνουν υπολογισμούς για Πότε?????? Για μετά από 10 χρόνια και άν........Το ελεγκτικό Συνέδριο τι λέει?????? Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.....Ας ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό στη ζωή μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ..ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ποσά 11 μηνών με δώρα 800 ευρώ που αναγράφονται στον πίνακα, της παραπάνω ανάρτησης ως αναδρομικά κύριων συντάξεων αποστρατων είναι Μ Ι Κ Τ Α. Έπρεπε να είναι και μία στήλη ακόμα στον παραπάνω πίνακα με το ποσό ΠΛΗΡΩΤΕΟ τους, να τους έχει αφαιρεθεί δλδ η περίθαλψη, φόρος. Προηγουμένως να έχει υπολογίσει το μικτό ποσό αναδρομικων ο κάθε συνταξιουχος αφού ανατρέξει στα αντίστοιχα.ποσα, του 11μηνου(όπως σωστά το επισημαίνει στο παραπάνω σχόλιο ο ανώνυμος 12.ο9 ώρα. Ένας λόγος ακόμα για υπολογισμό μικτών για να ανατρέξουμε στα αντίστοιχα ενημερωτικά ξεχωριστά είναι να έχει αλλάξει για π. Χ. 3 μήνες η μείωση Ν. 4024 /2011(κάτω των 55 ετών) και από 40% πάνω από 1.000 να πήγε 20% πάνω από 1.200.Ετσι θα αλλάξει για τους 3 αυτούς μήνες τα ποσά των Ν. 4051/12,Ν.4093/12.)
    Δλδ μία στήλη ακόμη στον παραπάνω πίνακα.
    α) Π. Χ. 6.872 - 6% - 20%=5.167,74 ΠΛΗΡΩΤΕΟ
    Β) Π. Χ. 2.615 - 6% - 20%=1.966,48
    ΠΛΗΡΩΤΕΟ
    γ)Π.Χ. 2.131 - 6% - 20%=1.652,51
    ΠΛΗΡΩΤΕΟ.
    Ένας λόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσοι είχαν σύνταξη από 1000 ευρώ και άνω δεν δικαιούνται δώρο.
    Π. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Όσοι είχαν σύνταξη από 1000 ευρώ και άνω δεν δικαιούνται δώρο.
      Π. Κ. " Αν μπορείτε σας παρακαλώ να το τεκμηριώσετε για να το ψάξω και εγώ

      Διαγραφή
  8. https://www.in.gr/2020/07/15/economy/endisy-elaxista-epistrefei-apofasi-tou-ste-ti-eksetazei-kyvernisi/

    – Κερδισμένοι από την απόφαση – νομοθετική ρύθμιση είναι περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα Δώρα. Στις κύριες συντάξεις τα Δώρα είναι από 360 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ) ως και 800 ευρώ το χρόνο, που είναι το πλαφόν Δώρων πριν καταργηθούν το 2013. Στις δε επικουρικές τα Δώρα είναι δύο συντάξεις επιπλέον. Προσοχή: Η επιστροφή δεν σημαίνει μόνιμη επαναφορά Δώρων, αλλά θα είναι μόνον για μία φορά.
    Π. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η α
    πόφαση του ελεγκτικου συνεδρίου για τ αναδρομικα άναμένεται. Το πότε........ Αγωγές που έχουν κατατεθεί στο ελεγκτικό συνέδριο(3ο τμήμα στρατιωτικών) βγαίνουν το 2020 αποφάσεις γι αυτές που έχουν κατατεθεί το 2007-8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τις αγωγές των αναδρομικών για ποσά από το 2012 και μετά (μνημονιακων μειωσεων, ΕΑΣ κράτηση, δώρα) που έχουν κατατεθεί στο ελεγκτικό συνέδριο από το 2016 έως 2020 πρόκειται να βγουν αποφάσεις γι αυτές, μετά από 10-15 χρόνια, αφού τώρα το 2020 βγαίνουν αποφάσεις, γι αυτές που έχουν κατατεθεί το 2007.Ετσι (τουλάχιστον) για το χρονικό διάστημα 11μηνου(6/2015 εως 5/2016), εάν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση, για να δοθούν τα ποσά πρέπει να περιμένουμε 10-15 χρόνια (και αν δικαιωθουμε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή