«Πεντάγωνο»: «Ενισχύστε άμεσα τον Ελληνικό Στόλο-Θέ­λουμε πλοία»-Στόχος οι 10 Φρεγάτες

«Πεντάγωνο»: «Ενισχύστε άμεσα τον Ελληνικό Στόλο-Θέ­λουμε πλοία»-Στόχος οι 10 Φρεγάτες


Έκκληση απευθύνει το Πεντάγωνο για την ανανέωση του οπλοστασίου της θάλασσας σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

«Ενισχύστε τον Στόλο. Θέ­λουμε πλοία». Αυτή είναι μόνιμη έκκληση που απευ­θύνει το «Πεντάγωνο» και συνολικά το υπουργείο Άμυνας προς την πολιτική ηγεσία. Όπως τονίζεται χαρακτηριστι­κά, ακόμη κι αν κλείσει η συμφωνία με τους Γάλλους για την απόκτηση των δύο γαλλικών φρεγατών αντιαεροπο­ρικής άμυνας Bellh@ra, το πρόβλημα της ενίσχυσης του Ελληνικού Στόλου δεν λύνεται. Άλλωστε ο σχεδιασμός είναι η πρώτη γαλλική φρεγάτα να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από το 2024 και μετά.

Πολλά από τα υπάρχοντα πλοία έχουν φτάσει στα όριά τους - όπως οι φρεγάτες τύπου S που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Οι ανάγκες για ανανέωση του οπλοστασίου της θάλασσας είναι τεράστιες, ειδικά σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητι­κότητα κλιμακώνεται και το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει πολλαπλούς ρόλους αποτροπής.

Ανώτατοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ έχουν επισημάνει στα «ΝΕΑ» πως έχουν ενημερώσει επα­νειλημμένους την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για το ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες για το Πολε­μικό Ναυτικό. Έχουν διαμηνύσει ότι χρειαζόμαστε επιπλέον φρεγάτες και πρέπει να αναβαθμιστούν οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ. Η αναβάθμιση των ΜΕ­ΚΟ μόλις προ μηνός μπήκε σε τροχιά υλοποίησης καθώς εγκρίθηκε από τη Βουλή το κονδύλι και το πρόγραμμα αναβάθμισής τους.

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ 10 ΦΡΕΓΑΤΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις επιπλέον φρεγάτες που έχει ανάγκη ο Ελληνικός Στάλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές δεν εξαντλούνται στις δύο γαλλικές που θα έχουν τεράστιες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας.

Ειδικότερα, το σχέδιο του «Πεντα­γώνου» και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είναι να αποκτηθούν άλλες 4 φρεγάτες ούτως ώστε ο Ελληνικός Στόλος να έχει, μαζί με τις δύο γαλ­λικές       και τις 4 ΜΕΚΟ που θα αναβαθμιστούν, 10 επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμες φρεγάτες. Επιδίωξη είναι δηλαδή να έχει 10 μονάδες επι­φάνειας που θα μπορούν να αντιμε­τωπίσουν κάθε σύγχρονη απειλή. Υπό αυτά τα δεδομένα, στο ταξίδι που προγραμματίζει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στις ΗΠΑ εντός του Ιουλίου θα εξεταστούν περιπτώ­σεις αγοράς πλοίων ή συμπαραγωγής μετά και τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ουδείς μπορεί να αποκλεί­σει στο πλαίσιο ενός προγράμματος αγοράς νέων φρεγατών ή συμπαρα­γωγής να ενταχθεί και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει για συμπαραγωγή τις φρεγάτες MMSC με κατασκευαστικό έργο και στην Ελλάδα.

Προτάσεις για πλοία υπάρχουν και από την Ευρώπη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΓΕΝ εξετάζονται λύσεις από την Ολλανδία και τη Γερ­μανία. Την ίδια ώρα ως τονωτική ένεση για το Πολεμικό Ναυτικό χαρακτηρίζο­νται οι δωρεές πλοίων, όπως το πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «Ηρακλής» το οποίο θα ενταχθεί επισήμως στον Στόλο με τη τελετή ονοματοδοσίας τη Δευτέρα, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

ΤΑ ΝΕΑ 04/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια