Οι συντάξεις αποστράτων μετά το νέο επανυπολογισμό-Σε ποιους μειώνεται η προσωπική διαφορά και πόσο


ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 25/06/2020 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com

Αυξήσεις στις συντάξεις των αποστράτων, που για τους παλιούς φτάνουν ως και 135 ευρώ το μήνα, ενώ στους νεότερους (μετά το νόμο 4387) ξεπερνούν και τα 120 ευρώ, αποκαλύπτουν τα επίσημα παραδείγματα επανυπολογισμού των συντάξεών τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020.

Οι απόστρατοι που δεν θα πάρουν αυξήσεις θα έχουν μείωση της προσωπικής διαφοράς που «κληρονόμησαν» από τον επανυπολογισμό του νόμου «Κατρούγκαλου». Κατ’ ουσίαν θα έχουν λογιστική αύξηση στη σύνταξη γιατί δεν θα ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά, σε αντίθεση με όσους πάρουν αύξηση, που θα είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς, οπότε θα δουν την αύξηση στην τσέπη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο επανυπολογισμός στις συντάξεις των αποστράτων θα γίνει τόσο για τους παλιούς, όσους δηλαδή αποχώρησαν πριν από την ισχύ του νόμου «Κατρούγκαλου», που είναι και η πλειονότητα των στρατιωτικών συνταξιούχων, όσο και για τους νέους, όσους δηλαδή αποστρατεύτηκαν με διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Σημειώνεται ότι για τους στρατιωτικούς ο νόμος 4387 άρχισε να εφαρμόζεται για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 1ης/7/2016 και όχι από 13/5/2016, που ήταν η κανονική ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

Τα παραδείγματα του νέου επανυπολογισμού για συντάξεις αποστράτων που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος μέσα από επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας είναι αποκαλυπτικά, και μάλιστα αντιπροσωπεύουν όλους όσοι αποστρατεύτηκαν πριν από τον νόμο 4387 με ίδια έτη και ίδιες συντάξιμες αποδοχές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τα 30 ως και τα 45 έτη ασφάλισης είναι μακράν καλύτερος στα ποσοστά αναπλήρωσης ο νόμος «Βρούτση» (ν. 4670/2020) σε σύγκριση με τον νόμο «Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016). Ειδικά για τους απόστρατους που βγαίνουν στη σύνταξη με διπλά έτη και διπλά εξάμηνα (πτητικά, καταδυτικά, εξάμηνα) τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου νόμου 4670 έχουν πριμοδοτηθεί από τα 45,01 έτη και άνω με ετήσια προσαύξηση 1,5% και συνολικά με 2%, για να μην υπάρξουν σημαντικές διαφορές με τον παλιό νόμο 4387.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Η ΝΔ γιαυτό ψηφίστηκε (ένας απ τους λόγους) για να σκίσει το έκτρωμα του κατρούγκαλου. Αλλά τι έκανε; το μπάλωσε, το ενσωμάτωσε, το περιέχυσε με μπόλικη σάλτσα και το σέρβιρε σαν νέο νόμο! Ναι υπήρξε κάποια βελτίωση, ναι κάποιοι θα πάρουν κάτι ελάχιστα (ψίχουλα), όμως δεν είναι νέος νόμος όπως θέλουν να μας λένε, είναι κατρούγκαλος με πινελιές βρούτση που ενσωμάτωσε όλα τα μνημόνια όλες τις αδικίες κι ας έχουν κριθεί αντισυνταγματικά. Σταματήστε λοιπόν να μας ζαλίζετε με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς (δεν είναι αύξηση αυτό) και τι θα γινόταν αν θα έμενε ο σύριζα και ο κατρούγκαλος. Είπαμε γιαυτό δεν είναι κυβέρνηση αυτοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιτι υπάρχει στον επανυπολογισμο η ΕΑΣ; δεν κρίθηκε αντισυνταγματικη;

   Διαγραφή
 2. Όλες οι κρατήσεις, χωρίς ονομασία φυσικά, ενσωματώθηκαν μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι ανακατεύτηκαν καλά και μας προέκυψε η εθνική & ανταποδοτική σύνταξη, έριξαν και την προσωπική διαφορά για να μην κατέβουμε (πιο πεινασμένοι από ποτέ) στους δρόμους, συν λίγη δόση καλοσύνης με τα ποσοστά στα 30 έτη και πάνω και "βουαλά" ο νέος νόμος η νέα σύνταξη. Βεβαίως...βεβαίως δεν μας κόπηκε η προσωπική διαφορά (μεγάλη επιτυχία) έτσι βρε παιδάκι μου για να χουμε κάτι να μετράμε, με πόσες λογιστικές αυξήσεις θα την καταρρίψουμε σε πόσα χρόνια ακόμα......ίσως και να προλάβουμε :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επειδη ειμαι πολυ ευγενης, για τους πλειστους, ΤΡΙΧΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στο 3ο παράδειγμα στην παραπάνω ανάρτηση υπολογίζει (σωστά), καθαρή αύξηση 33,37 ευρώ(:5 ετη=6,67 ανά έτος ).Το ποσό αυτό αυξησης είναι ΜΙΚΤΟ και έχει κράτηση φόρου 33,37 - (μείον) 22%(ή παραπάνω αν αλλάζει κλίμακα) =26,02 Π Λ Η Ρ Ω Τ Ε Ο καθαρής αυξησης(:5 ετη=5,20 ανά έτος).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΥ ΒΟΥΡΤΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή