Μήνυμα στην Άγκυρα: Εντυπωσιακή προβολή ισχύος με κατευθυνόμενα βλήματα και τορπίλες-Στο βυθό το πλοίο-στόχος (ΦΩΤΟ)

Μήνυμα στην Άγκυρα: Εντυπωσιακή προβολή ισχύος με κατευθυνόμενα βλήματα και τορπίλες-Στο βυθό το πλοίο-στόχος (ΦΩΤΟ)


Εντυπωσιακή προβολή ισχύος με κατευθυνόμενα βλήματα και τορπίλες από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου το πλοίο-στόχος Νότια της Καρπάθου. Μήνυμα στην Άγκυρα για τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

του Κώστα Σαρικά

Ο «σιωπηλός κυνηγός», το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» κλάσης 214 έδωσε τη χαριστική βολή με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο και έστειλε στο βυθό το παροπλισμένο πλοίο μεταφοράς πυρομαχικών «ΕΒΡΟΣ». Ήταν η αυλαία της πιο εμφατικής άσκησης υψηλού συμβολισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια 60 ναυτικά μίλια Νότια της Καρπάθου. Εκεί όπου οι γείτονες απειλούν με έρευνες και γεωτρήσεις αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί καταιγισμός πυρών αρχικά με κατευθυνόμενο βλήμα «SEA SPARROW» από τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και στη συνέχεια βλήμα «HELL FIRE» από ελικόπτερο «SEAHAWK» του Πολεμικού Ναυτικού για να ακολουθήσουν δύο βλήματα «MAVERICK» από Μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Βαριά «πληγωμένο» το πριν από δεκαετίες πολύτιμο για τις ανάγκες του Στόλου «ΕΒΡΟΣ» όταν δέχτηκε και την τορπίλη μάχης «SST-4» χάθηκε στα βάθη της θάλασσας εκεί όπου η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ότι θα αναζητήσει υδρογονάνθρακες. (κλικ για μεγέθυνση)



Οι εξαιρετικές βολές ακριβώς στη γέφυρα αλλά και στα ύφαλα του πλοίου απέδειξαν για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών τόσο στις Μονάδες του Στόλου όσο και στα εναέρια μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Έπειτα από αρκετά χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σε βολή κατευθυνόμενου βλήματος αλλά και τορπίλης μάχης απέναντι σε πλοίο-στόχο. Ήταν το επιστέγασμα της συνεχούς εδώ και πολλούς μήνες προσπάθειας με το σύνολο των Μονάδων του Στόλου να εκπαιδεύονται εντατικά σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους.

Τόσο η επιλογή της περιοχής όσο και η απόφαση να πραγματοποιηθούν πυρά με κατευθυνόμενα βλήματα και τορπίλες αλλά και η επιλογή αυτά να πραγματοποιηθούν σε παροπλισμένο πλοίο με στόχο να βυθιστεί δεν ήταν τυχαίες αποφάσεις. Ήρθαν αμέσως έπειτα από το σκληρό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν οργανωμένο και ισχυρό στρατό ικανό να επιφέρει τεράστιο κόστος σε όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει έμπρακτα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.


Η εικόνα του πλοίου-στόχος να βουλιάζει στην ανοιχτή θάλασσα ήταν το επόμενο μήνυμα με το οποίο η Αθήνα κατέδειξε ότι διαθέτει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.


Ειδικά η απόφαση το τελειωτικό χτύπημα να δοθεί από το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει ο Στόλος ένα από τα τέσσερα υπερσύγχρονα υποβρύχια κλάσης «214», το «ΠΙΠΙΝΟΣ» έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.


Τα «αόρατα» υποβρύχια είναι αυτά που βρίσκονται πλέον μόνιμα στις κρίσιμες για τα Εθνικά συμφέροντα περιοχές ακροβολισμένα και έτοιμα να αναλάβουν δράση εάν και όταν απαιτηθεί. Αποτελούν χωρίς αμφιβολία τον μεγαλύτερο φόβο του Τουρκικού στόλου. Σχεδόν καθημερινά τα αναζητούν παντού τα Τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου «CN-235». Σε όλες τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ τα Ελληνικά υποβρύχια αποτέλεσαν έναν πραγματικό «εφιάλτη» για τις Τουρκικές μονάδες επιφανείας αλλά και για όσα υποβρύχια των γειτόνων επιχείρησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους απέναντί τους.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει αποφασίσει η προβολή ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να συνεχιστεί όπου και όποτε κρίνεται απαραίτητο για να φτάνει συνεχώς το μήνυμα στους γείτονες. Και οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά ειδικά σε περιοχές με υψηλό συμβολισμό όπως ο Έβρος, τα ακριτικά νησιά αλλά και στη θάλασσα αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της αποτροπής.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια