Μεγάλη καθυστέρηση ΥΠΕΘΑ στην αλλαγή του ν. Βενιζέλου για τα εξοπλιστικά ΕΔ-Τι συμβαίνει

Μεγάλη καθυστέρηση ΥΠΕΘΑ στην αλλαγή του ν. Βενιζέλου για τα εξοπλιστικά ΕΔ-Τι συμβαίνει


Η περίοδος χάριτος έληξε … Τεράστια καθυστέρηση του ΥΠΕΘΑ στην αλλαγή του νόμου Βενιζέλου

Το ΥΠΕΘΑ και η κυβέρνηση βαυκαλίζονται ότι έδωσαν λύσεις στα εξοπλιστικά προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που ουσιαστικά αφορούν προγράμματα υποστήριξης των κύριων οπλικών συστημάτων της χώρας (αεροπλάνα, πλοία κ.λπ.).

του ειδικού συνεργάτη

Η αλήθεια είναι ότι ανακοινώσεις έγιναν, από τη Βουλή πέρασαν, αλλά φυσικά «κολλάνε» στον νόμο 3978/11 (νόμος Βενιζέλου). Πραγματικά προκαλεί αλγεινή εντύπωση η διατήρηση του νόμου επί σχε­δόν μία δεκαετία, παρά την αποδεδειγμένη αδυνα­μία του να ρυθμίσει τα περί αμυντικών προμηθειών και παρά τις δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης, ότι θα τον άλλαζε άμεσα. Μετά από σχεδόν έναν χρό­νο δεν έχει γίνει ακόμη καμία κίνηση. Αντίθετα, λόγω των «εμποδίων» του νόμου, προγράμματα υποστήρι­ξης συστημάτων, όπως τα μαχητικά Mirage 2000, βρίσκονται «παγωμένα» ρίχνοντας τις διαθεσιμότη­τες στο ναδίρ. Το κύριο πρόβλημα του ισχύοντος θε­σμικού πλαισίου περί αμυντικών προμηθειών έγκει­ται στο ότι αναφέρεται σε μία άλλη εποχή, η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. 

Τω καιρώ εκείνω, υπήρχε ακό­μα η λογική των μεγάλων προμηθειών, ενώ οι εξοπλιστικοί προϋπολογισμοί ανέρχονταν σε κάμποσα δισεκα­τομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ήταν νωπές οι αποκαλύ­ψεις περί «αμαρτιών» της περιόδου του Άκη και του Γιάννου. Ο 3978/11, πέραν της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/81/ΕΚ, περιελάμβανε επιπρόσθετες προβλέ­ψεις περί «διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθο­ράς», όπου κάποιες από αυτές είναι αδύνατο να εφαρ­μοστούν στην πράξη. Ακόμα χειρότερα, για μερικά θέ­ματα παραπέμπει σε ορισμένα υπερβολικά άρθρα του 3433/06 (νόμος Σπηλιωτόπουλου), καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε ένα ΠΔ που υποτίθεται ότι θα ρύθμιζε τα θέ­ματα αυτά (Βλ. άρθρο 105 του 3978/11). Έτσι φθάσαμε, σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη Mirage 2000, το κον­δύλι για την υποστήριξή τους να υπάρχει από το 2014, στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνεται τίποτε απολύτως και η παρούσα κυβέρνηση, που όντως έσκυψε στο πρόβλη­μα, δεν λαμβάνει την απόφαση να αλλάξει τον νόμο προφανώς μελετώντας προσεκτικά τον νέο νόμο, για να μη χρεωθεί αντιπολιτευτικά πυρά. Ελπίζουμε για το κα­λό όλων μας να επιταχύνει τις διαδικασίες, διότι στο τέ­λος θα λάβουμε όλοι τα πυρά των απέναντι...

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 27/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Για να μιλήσει κανείς για ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει πρώτα να το έχει δουλέψει.. ας γίνει μια έρευνα γενικά στις προμήθειες ποιοί τοποθετούνται (ζητήματα ικανοτήτων και ειδικοτήτων) και πόσο καιρό κάθονται (προλαβαίνει να εντρυφήσει κανείς ή φεύγει άρον άρον), και μετά μιλάμε για ανάγκη αλλαγής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή