ΜΤΝ: Σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις κρατήσεις του ν.4093/12

ΜΤΝ: Σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις κρατήσεις του ν.4093/12


Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Σταμάτης Πλωτάρχης ε.α ΠΝ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε συνεδρίαση πιλοτικής δίκης αποφάσισε με τις 2287-2290/ Ιούνιος 2015, ότι όλες οι μειώσεις, κρατήσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι αντισυνταγματικές, νόμοι 4051/12 και 4093/12.

Από τα Μηνιαία δελτία ενημέρωσης των μερισμάτων του ΜΤΝ προκύπτει κράτηση του αντισυνταγματικού ν.4093/12 η οποία άρχισε να επιβάλλεται από 1-1-2013 με την ένδειξη «κρατήσεις ν.4093/12». Η κράτηση αυτή επιβάλλεται μέχρι και σήμερα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε την 4-10-2019 σε πιλοτική δίκη και με την απόφαση 1891/2019 αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα της εν λόγω κράτησης που συνεχίστηκε και μετά το ν.4387/2016 στα επικουρικά ταμεία και κατά συνέπεια και στα μετοχικά ταμεία των ΕΔ.

Σημειωτέον ότι ο ν.4093/12 με το ν.4387/16 (επανυπολογισμός συντάξεων) έπαυσε να ισχύει. Τα αναδρομικά της κράτησης του αντισυνταγματικού ν. 4093/12 είναι 90 μήνες.

Σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της ισότητας αρχή της καλής πίστης (αρχή του estoppel) και της αρχής της διαφάνειας το ΔΣ/ΜΤΝ ως το συλλογικό όργανο που ασκεί «…την ανώτατην Διοίκησιν του ιδρύματος…» άρθ.2 Π.Δ. 21/31 Οκτ. 1932 (ΦΕΚ Α΄387) έπρεπε να συνεδριάσει να λάβει απόφαση επωφελή απόφαση για τους μετόχους του, δηλαδή να σταματήσει την κριθείσα ως αντισυνταγματική διάταξη πλέον παρακράτηση και να επιστρέψει τα παράνομα παρακρατηθέντα σταδιακά σε δόσεις. Την απόφαση αυτή να την έστελνε μετά για έλεγχο της νομιμότητας στον ΥΕΘΑ.

Η αρχή της χρηστής διοίκησης, επιβάλει στα διοικητικά όργανα να ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το αίσθημα δικαίου που επικρατεί, ώστε, κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, να αποφεύγονται οι ανεπιεικείς και απλώς δογματικές ερμηνευτικές εκδοχές και να επιδιώκεται η προσαρμογή των κανόνων δικαίου προς τις επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και απαιτήσεις.

Επίσης δια λόγους ισότητας (Συνταγματική αρχή) έπρεπε να σταματήσουν την παράνομη παρακράτηση αφού δημιουργήθηκαν 2 κατηγορίες αποστράτων μετόχων μετά τη δημοσίευση του ν. 4387/16.

Τι έκανε όμως μέχρι τώρα το ΔΣ/ΜΤΝ; αφού με πλήθος Εξωδίκων, Αιτήσεων των μετόχων του, παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, έπρεπε να σταματήσει τις παράνομες κρατήσεις, εξέδωσε μια ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, πληροφοριακού χαρακτήρα τις 15.11.2018,ότι αναμένει σχετικές οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ και το ΥΠΕΘΑ.

Το σωστό θα ήταν να απευθύνει ερώτημα προς το ΝΣΚ, όπως έκανε παλαιότερα σε άλλες υποθέσεις και να γνωμοδοτούσε το ΝΣΚ.

Σε απάντηση προς τον ΣτΠ τις 15.11.2019, ανέφερε ότι: «αλυσιτελώς απασχολώ την υπηρεσία του …» δηλαδή νόμιζαν ότι με μια ανακοίνωση ως Πυροτέχνημα και ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζει την παράνομη παρακράτηση θα σταματούσα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ευκόλως συνάγεται χωρίς ίχνος αμφιβολίας ότι το ΔΣ/ΜΤΝ αν και γνώριζε ότι έπρεπε να σταματήσει την παράνομη παρακράτηση, αφ ενός μεν διότι κρίθηκε με τις ανωτέρω αποφάσεις τις ολομελείας του ΣτΕ σε πιλοτική δίκη, αφ εταίρου δε διότι ο ν. 4387/16 κατήργησε τον ν. 4093/12, τούτο συνεχίζει την παρακράτηση μέχρι και σήμερα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο νομικό κόσμο.

Η ενέργεια αυτή φανερώνει την αντίληψη μερικών εκ των Μελών του ΔΣ περί της χρηστής διοίκησης, δηλαδή δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη των ενεργειών τους. Αποτέλεσμα της θεσμικής άγνοιας και της συνταγματικής απαιδευσίας, που γεννά δυσμενείς συμπεριφορές για τις εκ του νόμου παροχές προς τους μετόχους του και σε μένα προσωπικά.

Τελευταία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ότι αναμένεται σύντομα κάποια απόφαση από τη ΓΔΟΣΥ ή ΥΠΕΘΑ πρέπει να γνωρίζουν όμως οι καλόπιστοι μέτοχοι που αναμένουν στωικά αυτή την απόφαση για τη παύση της παρακράτησης του 4093/12, ότι ενδεχομένως δεν θα αναφέρει για επιστροφή αναδρομικών και επειδή θα υπάρξει θέμα παραγραφής της απαίτησης καλό θα είναι να συμβουλευτούν τον νομικό τους σύμβουλο.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Και στο ΜΤΣ ακομη κρατουν για τον 4093/12 και στο Μερισμα και στο ΕΚΟΕΜΣ. Προσωπικα ειναι αθροιστικα 55€ το μηνα. Ο Μυτιληνακης τι κανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τις Επικουρικες ειδατε τη εγινε .Δωσανε την αυξηση και την κρατανε
    παλι με τον Ν.4093/12 τον οποιο και επαναφερανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά όλα αυτά αλλά δεν έχετε καταλάβει που ζείτε....Στην Ελλάδα βρίσκεται, κοινώς??? Πέρα βρεχειιιιι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΚΑΙΡΕΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ .ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γράφετε <>. Δηλαδή υπάρχουν συνάδελφοι στους οποίους δεν γίνονται οι εν λόγω κρατήσεις και ποιοί είναι αυτοί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή