Οι «άγρυπνοι» φρουροί της Ελλάδας και οι περιπολίες τους στον Έβρο (ΒΙΝΤΕΟ)


Ένα οδοιπορικό μέσα στο υπερσύγχρονο σκάφος της Αστυνομίας το οποίο με θερμικές κάμερες «σαρώνει» το Δέλτα του Έβρου

«Άγρυπνο» το βλέμμα των Αρχών στον Έβρο και οι περιπολίες στο νότιο τμήμα, εκεί όπου τον περασμένο Μάρτιο έγιναν συντονισμένες προσπάθειες μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στα ελληνικά σύνορα συνεχείς.

Η κάμερα του OPEN μπήκε στο υπερσύγχρονο σκάφος της Αστυνομίας, το «Σαμοθράκη» το οποίο με θερμικές κάμερες «σαρώνει» το Δέλτα του Έβρου. Ταυτόχρονα, οι πάνοπλοι αστυνομικοί εποπτεύουν κάθε σημείο του ποταμού, με τα μάτια στα κιάλια και το δάχτυλο στη σκανδάλη. Σκοπός τους είναι να εντοπίσουν παράνομες εισόδους στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, ένας άλλος αστυνομικός έχει καρφωμένα τα μάτια στην κάμερα, σύμφωνα με την οποία μπορεί να εντοπίσει κάποιο αντικείμενο σε απόσταση 4 χιλιομέτρων – και με ομίχλη.

Αυτό το σκάφος μπορεί να πλέει τόσο στα αβαθή του ποταμού, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα, στις εκβολές του Έβρου. Η περιπολία διεξάγεται κάθε ώρα από το 24ωρο, ενώ το σκάφος συνδέεται και με το κέντρο Αλεξανδρούπολης, για να υπάρξει άμεση κινητοποίηση με περισσότερες δυνάμεις, για οτιδήποτε χρειαστεί.

Έτσι κι αλλιώς, «κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, όπου η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις υψώνουν «ασπίδα» προστασίας των συνόρων, υπό τον φόβο υποκινούμενων μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», ότι ο τουρκικός μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου για τη μαζική μεταφορά ανθρώπων από την ενδοχώρα στον Εβρο εξακολουθεί να υπάρχει.

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο θα επιχειρούν συνολικά 1.050 αστυνομικοί, ενώ στην περιοχή παραμένουν 100 άντρες της Frontex. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα χρησιμοποιηθούν ως «ομάδες κρούσης» στην περίπτωση που επιχειρηθεί μαζική διέλευση ατόμων. Βασικό μέτρο αποτροπής θα είναι η χρήση χημικών, ενώ εάν χρειαστεί θα «επιστρατευτούν» τα υδροφόρα οχήματα εκτόξευσης νερού. Κατά μήκος του ποταμού θα περιπολούν έμπειροι συνοριοφύλακες και άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ελληνική πλευρά έχει «χαρτογραφήσει» τέσσερα σημεία, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο των διακινητών. Πρόκειται για περιοχές που λόγω της γεωγραφικής θέσης τους θεωρούνται από τα κυκλώματα και τους υποκινητές τους «εύκολος στόχος» για να περάσουν μετανάστες. Μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη, τα σημεία αυτά θα μετατραπούν σε «φρούρια». Πρόκειται για το «Πέταλο», το «Κτήμα Τσιρώζη», τον «Νεραϊδότοπο» και την «Πράσινη Πόρτα».


ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια