Αναδρομικά: Έως 3 Ιουλίου η απόφαση ΣτΕ για παλιούς συνταξιούχους-Τι θα προβλέπει


ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ.ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 11ΜΗΝΟΥ ΕΩΣ 7.500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΣΤΟ ‘ΠΑΡΑ ΠΈΝΤΕ’ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου (το αργότερο έως 3 Ιουλίου) πρόκειται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων που αφορούν δηλαδή τους συνταξιοδοτηθέντες πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (2016).

Το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες-, προβλέπει να δοθούν τα αναδρομικά, δηλαδή η απονομή των περικοπών, για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως και το Μάιο του 2016. Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλλει αγωγές.

Όσον αφορά τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους, σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης του ΣτΕ, διαμορφώνονται ως εξής:

Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι 360-800 ευρώ.

Για 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ τα αναδρομικά κινούνται από 900 έως 4.000 ευρώ.

Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ φθάνουν έως και 7.500 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Επικρατείας υπάρχει περίπτωση να μην απαντήσει στο θέμα των δικαιούχων, αν θα δοθεί δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους μεταθέτοντας την τελική απόφαση στην κυβέρνηση. Μια άλλη άποψη αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές. Αυτή όμως είναι η στενή νομική και δικονομική ερμηνεία. Αν υιοθετηθεί, θα επιφέρει άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων και θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Τονίζεται ότι ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται γύρω στο ερχόμενο καλοκαίρι. Όσον αφορά στον ρυθμό καταβολής των αναδρομικών 11 μηνών (πχ αν θα καταβληθούν σε 3 ή 5 δόσεις, σύμφωνα με σενάρια) αλλά και το αν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή εκείνους που προσέφυγαν, ο Υπ. Εργασίας, δήλωσε πως επ' αυτού θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση όταν θα έχει στα χέρια της την απόφαση.

Επισημαίνεται ότι η τελευταία διάσκεψη του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών έγινε στις 5/6/2020 και θα επαναληφθεί έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου το αργότερο.

Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πως θα καταβληθούν τα ποσά, με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μηνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Θεωρείται, λοιπόν δεδομένο, ότι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα πραγματοποιηθούν από το 2021 σε δόσεις.

Τα τελικά αναδρομικά για όλες τις συντάξεις για τα οποία εχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι είναι:

• Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και αφορούσαν σε δύο νόμους: α) το νόμο 4093 του 2012, που προέβλεπε μειώσεις 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα ως τις 3.000 ευρώ και 20% σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ και β) το νόμο 4051 του 2012, που προέβλεπε μείωση κύριων συντάξεων 12% στο ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ.

• Οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 200 ευρώ με ποσοστά 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από 250 ως 300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω. Οι περικοπές εφαρμόστηκαν με το νόμο 4051 του 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την ίδια απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

• Η μείωση από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2017). Η εν λόγω περικοπή θα πρέπει να επιστραφεί μόνον στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους απόστρατους πέραν των αναδρομικών που θα έχουν από τις μειώσεις των νόμων 4093 και 4051.

• Η μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012. Κατά της περικοπής ασκήθηκαν προσφυγές και βγήκε τελεσίδικη απόφαση Εφετείου Πειραιά (η 563/2019), με την οποία η περικοπή 7% κρίθηκε αντισυνταγματική και πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά. Το υπουργείο Εργασίας το έχει εξετάσει. Το κόστος για επιστροφή αυτών των μειώσεων είναι περίπου 62 εκατ. ευρώ για 12 μήνες. Ο ΕΦΚΑ έκανε αναίρεση στην απόφαση που τη δικάζει (την αναίρεση) το ΣτΕ σε άλλη δίκη. Αν η αναίρεση της απόφασης απορριφθεί όπως αναμένεται, τότε στον τελικό λογαριασμό των αναδρομικών θα είναι και τα 62 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις συντάξεις του ΝΑΤ από την επιστροφή της μείωσης 7%.

• Τα Δώρα σε όλες τις συντάξεις με ποσά έως των 800 ευρώ για τις κύριες και με τις δύο επιπλέον (13η και 14η) συντάξεις για τις επικουρικές. Οι επιστροφές από τα Δώρα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς δεν είχαν καμία από τις άλλες μειώσεις αλλά παίρνουν τουλάχιστον τα Δώρα που τους κόπηκαν. Προσοχή: Τα Δώρα δεν θα επανέλθουν σε μόνιμη βάση, αλλά θα δοθούν μόνον για το διάστημα των 10 μηνών που υφίσταται το θέμα των αναδρομικών.

Όσον αφορά τη νέα γενιά αναδρομικών, τα οποία αντλούνται από το νόμο Βρούτση -με έναρξη το Οκτώβριο του 2019- αυτά θα δοθούν εφάπαξ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ειδικότερα αναδρομικά οκταμήνου έως 1.568 ευρώ (μεσοσταθμικά 797 ευρώ) θα πάρουν -εφάπαξ- οριστικά τον προσεχή Οκτώβριο 236.274 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων. Εξάλλου τον Οκτώβριο θα καταβληθούν εφάπαξ και τα αναδρομικά ενός έτους (δωδεκάμηνο) των κύριων συντάξεων (έως 80 ευρώ μεσοσταθμικά) σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη αφού αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων. Τον Οκτώβριο -πρόσθεσε- θα πληρωθούν τα αναδρομικά επικουρικών 8 μηνών και κύριων συντάξεων 12 μηνών. Στη συνέχεια, τόνισε ο κ. Βρούτσης ότι τα λεφτά υπήρχαν. «Τα είχαμε προετοιμάσει στο γενικό προϋπολογισμό του κράτους και είχαμε κάνει ταμείο», είπε.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 12/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Συνεχίστε το δούλεμα στους συνταξιούχους δεν πρόκειτε να ξυπνήσουν, στις εκλογές πάλι δεδομένοι θα είναι για όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ι πολιτικοί μας κοροιδεύουν. Οι δημοσιογράφοι όμως αντι΄να γράφουν για αναδρομικά κλπ γιατί δεν τους ρωτούν : Πως μπορεί να καταβληθούν αναδρομικά συντάξεων με πολιτική απόφαση για χρονικό διάστημα μεταγενέστερο από της 31/12/2014,όταν η αναπροσαρμογή των παλαιών συντάξεων έγινε με τα δεδομένα της 31/12/2014;;;;;Κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται αυτόματα και νέα αναπροσαρμογή με τις αυξημένες πλέον συντάξεις ;;;Να γιατι δεν πρέπει να περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ντόρος γιά το τίποτα..πολύ ντόρος γιά ψίχουλα τόν Οκτώβρη..καί βάλε..κί αν...πολύ δούλεμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή