Τελικά ποιους θα αφορά η απόφαση ΣτΕ για τα αναδρομικά; Το κρίσιμο ερώτημα και η 2η διάσκεψη

Τελικά ποιους θα αφορά η απόφαση ΣτΕ για τα αναδρομικά; Το κρίσιμο ερώτημα και η 2η διάσκεψη


H απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά, το κρίσιμο (ή υποβολιμαίο) ερώτημα για την πολιτική βούληση και η δεύτερη διάσκεψη

Τελικά ποιους θα αφορά η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά; Όλους τους δικαιούχους, ή μόνον όσους προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Η ερώτηση μπορεί να είναι ουσιαστικά άτοπη, αφού προκλήθηκε από τις διαρροές κύκλων που – πιθανόν- αποζητούν δικηγορική ύλη, όμως εμπεριέχει και έναν λογικό συλλογισμό: Τι θα γίνει με όσους δεν προσέφυγαν αφού η δίκη είναι μεν πιλοτική αλλά αφορά -τυπικά- όσους είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και διεκδικούσαν αναδρομικά 3ετίας.

Η απάντηση είναι αφενός πως το γεγονός ότι η δίκη είναι πιλοτική καταλαμβάνει όλες τις ομοειδής υποθέσεις. Σίγουρα δηλαδή όσους προσέφυγαν και όσους θα προσφύγουν.

Προφανώς επίσης το Συμβούλιο Επικρατείας δε θα απαντήσει σε αυτό το θέμα, αν θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους, πρώτον γιατί δεν ερωτάται για αυτό, και δεύτερον γιατί (επί μη τιθέμενων ζητημάτων) μόνο ευχή μπορεί να εκφράσει.

Το ζήτημα είναι «δικονομικό» και αφορά στο ότι η παρούσα πρότυπη δίκη στο ΣτΕ αφορά μόνον τους διαδίκους, δηλαδή όσους έκαναν αγωγές, επειδή δεν είναι «ακυρωτική δίκη» για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι αντισυνταγματικότητα μια που αυτό έχει κριθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2015. Το ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του 2015 δεν το εξετάζει το ΣτΕ, αλλά τα δικαστήρια που προσέφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι. Επομένως, το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές!

Οι υπόλοιποι

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν πρέπει να προσφύγουν οι υπόλοιποι: Ο Υπουργός Εργασίας έχει πει σε όλους τους τόνους, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί για όλους ανεξαιρέτως καλώντας τον κόσμο να μην σπεύδει σε δικηγόρους. Η τοποθέτηση αυτή, δεν αφορά τον ίδιο τον κ. Βρούτση αλλά συνολικά την κυβέρνηση και είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός δε θα διαπραγματευθεί την αξιοπιστία του. Άρα οι συνταξιούχοι – κατ΄ εκτίμηση- δεν πρέπει να ανησυχούν. Ότι αποφασίσει το ΣτΕ, εκτός αν προκύψει ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας, θα λάβουν πόσα δικαιούνται. Και το ερώτημα επ αυτού, είναι τι θα πεί το ΣτΕ ότι δικαιούνται…

Η τελευταία διάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση δεν αποκλείεται να εκδοθεί τον Ιούλιο καθώς ολοκληρώθηκε και η δεύτερη διάσκεψη για την υπόθεση την περασμένη Παρασκευή. Η εκτίμηση νομικών και δικαστικών κύκλων (μόνο εκτίμηση όμως) είναι πως θα επιστραφούν αναδρομικά ενός 11μηνου από τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, θέλουν την πλειοψηφία των δικαστών να κρίνουν οριστικά ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές για μειώσεις συντάξεων που συνεχίστηκαν να επιβάλλονται παρανόμως στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Αν τώρα η κυβερνητική απόφαση είναι να δοθούν αναδρομικά σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και όχι μόνο σε 250.000 με αγωγές το κόστος έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας ότι ανέρχεται σε καθαρό ποσό (μετά από φόρους και κράτηση ασθένειας) σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να πληρωθεί σε πολλές δόσεις ως και 5 ετών με περίπου 550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, με έναρξη δόσεων από το 2021, αλλά με νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί το 2020.

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια