Οι προχωρημένες συζητήσεις με Ισραήλ για το νέο Εθνικό όπλο των ΕΔ-Θα αντικαταστήσει το G3

Οι προχωρημένες συζητήσεις με Ισραήλ για το νέο Εθνικό όπλο των ΕΔ-Θα αντικαταστήσει το G3


του Κώστα Σαρικά

Οι προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ για το νέο Εθνικό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες. Ποιο είναι το νέο όπλο που θα αντικαταστήσει το G3. Στόχος το νέο τυφέκιο να παρουσιαστεί στην επετειακή παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021.

Το επόμενο διάστημα φτάνουν στην Αθήνα οι Ισραηλινοί για να παρουσιάσουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το τυφέκιο το οποίο ενδιαφέρονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποτελέσει το νέο Εθνικό όπλο. Εκτός όμως από τους Ισραηλινούς στην Ελληνική πρόσκληση έχουν ανταποκριθεί και άλλες χώρες δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο και Γερμανία.

Τα υποψήφια τυφέκια θα δοκιμαστούν από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και θα περάσουν όλα τα αυστηρά τεστ για να καταλήξουν σε αυτό το οποίο θα αποτελέσει το Εθνικό όπλο. Βασικές όμως προϋποθέσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία είναι δύο. Το νέο όπλο να κατασκευαστεί στην Ελλάδα και η συμφωνία να έχει τα χαρακτηριστικά G to G (government to government) δηλαδή να πραγματοποιηθεί μέσω των κυβερνήσεων και όχι απευθείας με κάποια εταιρία.

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκαν το Ισραήλ και δοκίμασαν μάλιστα το όπλο το οποίο προτείνουν οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα. Πρόκειται για το τυφέκιο TAVOR X95 με διαμέτρημα 5,56mm που χρησιμοποιεί ήδη από το 2017 η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Οι εντυπώσεις που άφησε σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετικές ενώ και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς κάνουν λόγο για ένα σύγχρονο όπλο υψηλών προδιαγραφών.


Η πρόταση πάντως δεν αφορά μόνο τυφέκιο διαμετρήματος 5.56 αλλά είναι συνολική και περιλαμβάνει και τυφέκια άλλων διαμετρημάτων όπως επίσης και πιστόλι 9mm το οποίο θα αντικαταστήσει το θρυλικό 45αρι. Το ΤAVOR Χ95 θα έρθει στην Ελλάδα και θα δοκιμαστεί κάτι το οποίο θα γίνει με όλα τα όπλα για τα οποία ενδιαφέρονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη πάντως οι Ισραηλινοί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ότι έχουν συμφωνήσει τόσο για την G to G συμφωνία όσο και για συμπαραγωγή με κατασκευή του όπλου στην Ελλάδα.

Ειδικά το ζήτημα της συμπαραγωγής με κατασκευή του νέου Εθνικού όπλου στη χώρα μας από την Ελληνική αμυντική βιομηχανία θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Θα τονώσει την δοκιμαζόμενη εδώ και χρόνια εγχώρια αμυντική βιομηχανία και θα δώσει νέες θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο με ζητούμενο την ανάπτυξη.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιθυμούν να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον 180.000 τυφέκια για να αντικαταστήσουν σταδιακά τα περίπου 220.000 G3A3 και G3A4 που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η κατασκευή του G3 για την Ελλάδα άρχισε το 1977 με το τυφέκιο να παραδίδεται στις πρώτες Μονάδες στις αρχές της δεκαετίας του 80 και σταδιακά να εξοπλίζει σχεδόν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία και τους επόμενους μήνες να υπάρχει συμφωνία για το νέο Εθνικό όπλο. Εάν προχωρήσουν όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό το νέο τυφέκιο θα φέρει Μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία θα παρελάσει στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021 ακριβώς διακόσια χρόνια δηλαδή από την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΧΡΟΝΑ ΟΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ...ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.....ΛΕΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή