Η Αεροπορία Στρατού αποκτά πανίσχυρα Chinook

Η Αεροπορία Στρατού αποκτά πανίσχυρα Chinook


Του Χρήστου Μαζανίτη

Η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε την Τετάρτη τέσσερα σημαντικά προγράμματα, όπως πρώτοι είχαμε γράψει ότι θα συμβεί στο enikos.gr.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η προμήθεια 9 ζευγών κινητήρων για τα Chinook CH-47CG. Πρόκειται, όπως έχουμε γράψει, για τους κινητήρες Τ-55-GA-714A, τους ίδιους κινητήρες δηλαδή που φέρουν και τα προσφάτως αποκτηθέντα δέκα ελικόπτερα CH-47D. Έτσι πλέον μένουν μόλις έξι Chinook με κινητήρες παλαιού τύπου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα αναβάθμισης των 19 ελικοπτέρων σε κλάση “F”. Το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ με το κόστος της εν λόγω αντικατάστασης να καλύπτεται από χρήματα που ήδη υπάρχουν, συνεπώς δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι νέοι κινητήρες σε σχέση με τους παλαιού τύπου, αποδίδουν 1.000 ίππους παραπάνω ενώ έχουν πολύ καλύτερη κατανάλωση και μεγαλύτερο παράθυρο συντήρησης, συνεπώς δημιουργεί οικονομίες κλίμακος που προσδίδουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης, όπως μας εξηγεί έμπειρος πιλότος της Αεροπορίας Στρατού.

Το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση όλων των ελικοπτέρων, και των 25 Chinook στην έκδοση CH-47F. Ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι το πρόγραμμα πρόκειται να τρέξει με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales) και φαίνεται ότι η αναβάθμιση θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ωραια, μη ξεχάσετε να βάλετε και δερμάτινα καθίσματα για να κάθονται και οι διάφοροι συνταξιούχοι αποτυχημένοι μανδαρινοι. Κυριάκο πάρε τον βουρδουλα και βάρα αλύπητα γιατί τον χάνεις τον έλεγχο μέρα με την μέρα. Το προσωπικό των ΕΔ, ψήφισε και στηρίζει πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τυχάρπαστους περαστικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή