Παραλίγο αεροπορική τραγωδία στην Ελευσίνα - Η εμπειρία του πληρώματος απέτρεψε τα χειρότερα!

Παραλίγο αεροπορική τραγωδία στην Ελευσίνα - Η εμπειρία του πληρώματος απέτρεψε τα χειρότερα!


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Παρουσιάστηκε πρόβλημα σε μεταφορικό αεροσκάφος C-130H κατά την τροχοδρόμηση

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν σήμερα στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος, όταν μετά την προσγείωση ενός μεταφορικού αεροσκάφους C-130H Hercules και ενώ αυτό τροχοδρομούσε, το πλήρωμά του διαπίστωσε ότι «κάποιο» πρόβλημα υπήρχε στο ριναίο τροχό του και ακινητοποίησε αμέσως το αεροσκάφος του.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, περίπου στις 10:15, ένα αεροσκάφος C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), που επέστρεφε στη βάση του στην 112 ΠΜ μετά την εκτέλεση πρωινής πτήσεως, πραγματοποίησε κανονικώς την προσγείωσή του και εισήλθε στον παρακαμπτήριο, μπαίνοντας στον τροχόδρομο, κατευθυνόμενο προς το χώρο σταθμεύσεως της Μοίρας.


Τότε ο πιλότος του αντελήφθη ότι «κάτι» δεν πάει καλώς με το σύστημα του ριναίου τροχού του αεροσκάφους, που περιλαμβάνει δύο μικρούς τροχούς, δεξιά και αριστερά του ριναίου σκέλους του συστήματος προσγειώσεως του αεροσκάφους, και αμέσως προχώρησε στην ακινητοποίηση του αεροσκάφους, όπως προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις από το “manual” του κατασκευαστή.

Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Μοίρα, τεχνικοί της οποίας έσπευσαν αμέσως στο χώρο που είχε ακινητοποιηθεί το αεροσκάφος για έναν πρώτο έλεγχο, ο οποίος – πραγματικώς – διαπίστωσε το πρόβλημα, που ήταν ένα σπάσιμο μικρού τμήματος του συστήματος του ριναίου. Η βλάβη από μόνη της δεν είναι σοβαρή, μπορεί όμως, αν δεν είχε εντοπιστεί εγκαίρως από το πλήρωμα (αποδεικτικό της εμπειρίας και του επαγγελματισμού του) να αποτελέσει την αιτία για να εξελιχθεί η κατάσταση σε πολύ σοβαρή.


Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν και η αντικατάσταση του σπασμένου ριναίου και οι εν συνεχεία δοκιμές, σημαίνει ότι πρακτικώς για μία περίπου εβδομάδα το αεροσκάφος θα είναι «εκ/εν» (εκτός ενεργείας).

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια