Οι ΕΔ επιλύουν και τα προβλήματα του ΕΦΚΑ

Οι ΕΔ επιλύουν και τα προβλήματα του ΕΦΚΑ


Άρθρο του Σγου ε.α Κων/νου Λιούτα 32ας σειράς
Προέδρου του Παραρτήματος του Σ.Α.Σ στη Λάρισα

Λάρισα, 3-5-2020

Η απουσία της ηγεσίας από την επίλυση των προβλημάτων του προσωπικού

Για άλλη μια φορά ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα του προσωπικού των ΕΔ βρήκε τη λύση του με παρέμβαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) στον Υπουργό και Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης.

Συγκεκριμένα η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ με ανακοίνωσή της (30-4-2020) υπό τον τίτλο «ΥΕΘΑ ΥΦΕΘΑ ΕΦΚΑ και ΠΟΜΕΝΣ έδωσαν λύση!!!! Οι Ένοπλες Δυνάμεις στον ΕΦΚΑ», μας πληροφορεί ότι, «Μετά την πρωτοβουλία της ΠΟΜΕΝΣ και του Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΦΚΑ για τις ΕΔ και ΣΑ Σμήναρχου κ. Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου, την οποία αποδέχθηκε και υιοθέτησε άμεσα η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (σε πρόσφατη συνάντηση στο Γραφείο του κ. ΥΕΘΑ), ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ τις προσεχείς ημέρες η αρμόδια Δνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ με ικανό σε δύναμη και ειδικότητες προσωπικό του ΥΠΕΘΑ, ώστε να επιταχυνθεί η εκκαθάριση συσσωρευμένου αριθμού προσωρινών συντάξεων».

Χωρίς να μειώνεται σε καμία περίπτωση η σημασία της πρωτοβουλίας της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά όχι μόνο για τη διάθεση προσωπικού των ΕΔ στην υπηρεσία άλλου υπουργείου αλλά κυρίως για την κραυγαλέα απουσία της ηγεσίας των ΕΔ από την επίλυση του προβλήματος αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας, Υπουργός, Υφυπουργός, ΕΦΚΑ και ΠΟΜΕΝΣ έδωσαν τη λύση.

Ο υποφαινόμενος σε άρθρο με τίτλο «Στρατιωτικοί, Οι Παρίες του ΕΦΚΑ» το οποίο αναρτήθηκε στο militaire (7-2-2020) και ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης». επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι,

Στο 11μελές ΔΣ του ΕΦΚΑ συμμετέχουν, δύο (2) εκπρόσωποι των ασφαλισμένων και ένας (1) εκπρόσωπος των συνταξιούχων ενώ από τη σύνθεση του ΔΣ απουσιάζει η εκπροσώπηση των στρατιωτικών, μιας κατηγορίας ασφαλισμένων την οποία ο ίδιος ο νομοθέτης αναγνωρίζει ως ιδιαίτερη καθώς αναφέρεται σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Στο ΔΣ του ΕΦΚΑ δεν συμμετέχει ούτε εκπρόσωπος των ασφαλισμένων από τις ΕΔ ούτε εκπρόσωπος των συνταξιούχων αποστράτων. Αν και οι στρατιωτικοί αποτελούν μια κοινωνική ομάδα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων είναι απόλυτα αποκλεισμένοι από τον ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται και λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για την κοινωνική ασφάλεια των ιδίων και των οικογενειών τους. Στο υπόψη σχέδιο νόμου είναι ανάγκη για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης να θεσπισθεί η εκπροσώπηση στο ΔΣ του ΕΦΚΑ των ε.ε. και ε.α. στρατιωτικών, ως ειδική κατηγορία, που δεν εκπροσωπείται από κανένα άλλο φορέα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Όπως αναμενόταν καμία τροποποίηση δεν έγινε στην ψήφιση του νόμου και το προσωπικό των ΕΔ, ε.ε. και ε.α, δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΕΦΚΑ. Οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζονται διαχρονικά από την πολιτεία ως παρίες του ΕΦΚΑ αλλά το προσωπικό είναι καλοδεχούμενο να προσφέρει τις υπηρεσίες του και φυσικά δωρεάν εργασία αφού από άλλον φορέα θα πληρώνεται. Τι και αν βρυχάται το θηρίο από απέναντι, ποιος νοιάζεται για τη βασική αποστολή των ΕΔ; η κοινωνική αποστολή να βρίσκεται ψηλά και παντού για να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και ανάγκες.

Ο ΕΦΚΑ, ο οποίος με το νέο νόμο μετονομάστηκε σε e-ΕΦΚΑ, χρηματοδοτήθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τη δουλειά του με ποιο βασική την απονομή των συντάξεων. Προφανώς μετά από τόσα χρόνια αδυνατεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στους σκοπούς της σύστασής του και αιτείται τη συνδρομή των ΕΔ οι οποίες για άλλη μια φορά καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, φυσικές καταστροφές, αεροδιακομιδές, μεταναστευτικό αλλά και δρόμους και γέφυρες με τη ΜΟ.Μ.ΚΑ του ανεκδιήγητου κ. Καμμένου.

Καλοπροαίρετα κάποιος αναρωτιέται, έχουν οι ΕΔ πλεονάζον προσωπικό για θεραπεία πάσας νόσου του ανάπηρου δημόσιου τομέα; έχουν οι ΕΔ την πολυτέλεια σε καιρούς αυξημένης απειλής των εθνικής κυριαρχίας της χώρας να διεκπεραιώνουν δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα άλλων φορέων και οργανισμών; Μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η διαφήμιση του ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του, «Όλες οι διαδικασίες που αφορούν τους συνταξιούχους, μέρα με τη μέρα εκσυγχρονίζονται, απλοποιούνται, επιταχύνονται. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία, τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις».

Μόλις πριν δυο εβδομάδες, στις 15-4-2020, ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ η πλήρης λειτουργία από τον Ιούνιο του 2020 της νέας ψηφιακής διαδικασίας απονομής σύνταξης που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης σε δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Αφού λοιπόν από τον επόμενο μήνα ο ΕΦΚΑ θα είναι σε πλήρη λειτουργία και η απόφαση για την απονομή της σύνταξης θα είναι υπόθεση δευτερολέπτων ή ολίγων ημερών προς τι η ενίσχυση της αρμόδιας Δνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ τις προσεχείς ημέρες με ικανό σε δύναμη και ειδικότητες προσωπικό του ΥΠΕΘΑ;

Και τα ερωτηματικά συνεχίζονται,

α) Για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και τις οικογένειές τους η ηγεσία των ΕΔ δεν ένιωσε την υποχρέωση ή έστω την ανάγκη να πάρει πρωτοβουλίες για την επίλυσή του; Η κοινή λογική λέει ότι η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ πριν απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έθεσε το θέμα στη στρατιωτική ηγεσία. Εκ του αποτελέσματος εικάζεται ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον.

β) Η απόφαση του Υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου και του έως χθες Αρχηγού ΓΕΣ, Υφυπουργού κ. Στεφανή, για διάθεση προσωπικού των ΕΔ στον ΕΦΚΑ ήταν σε γνώση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων;

Εάν η απόφαση του ΥΕΘΑ και ΥΘΕΦΑ ήταν εν αγνοία της φυσικής ηγεσίας των ΕΔ τότε δεν απομένει παρά η παραίτηση προκειμένου να προασπίσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια, την τιμή και το κύρος του υψηλού θεσμού που υπηρετούν.

Εάν δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος για το προσωπικό τους (που κανείς βέβαια δεν θέλει να πιστέψει) τότε είναι μονόδρομος για τον ΥΕΘΑ να ζητήσει την παραίτησή τους.

ΥΓ. Μόλις πριν τρεις μήνες ο παραδίδων αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου, παρουσία του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου, απευθυνόμενος στο προσωπικό των ΕΔ είπε, «Η αποκλειστική εκπροσώπηση, δύναμη και συνοχή είναι η δική σας υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και πίστη στη φυσική σας ηγεσία». Προφανώς ούτε προβληματίστηκε ούτε τον άκουσε κανένας.

Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας
Πρόεδρος Παραρτήματος Σ.Α.Σ – Λάρισας
MSc στις Διεθνείς Σχέσεις (ΠΑ.ΜΑΚ)

ΠΗΓΗ: sastya.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια στη πολιτική ηγεσία που πήρε θέση για το θέμα, 33 μήνες περιμένω να πάρω την σύνταξη μου έλεος! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή