Ο κύβος ερρίφθη: Έξι φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο κύβος ερρίφθη: Έξι φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό


Το έχουμε γράψει αρκετές φορές στο enikos.gr και θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί. Το 2020 είναι - και δικαίως – η χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ)

Του Χρήστου Μαζανίτη - Πηγή: enikos.gr

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του enikos.gr στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένοι να τρέξουν το συντομότερο δυνατό όλες τις διαδικασίες για την ταχύτατη ενίσχυση του Στόλου. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκονται σε διαρκή κι αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη για την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε τις ανάγκες για την άμεση προμήθεια φρεγατών και την ενίσχυση του Στόλου. Η απόφαση περιλαμβάνει την ναυπήγηση 2+4 φρεγατών.

Τι σημαίνει το 2+4 φρεγάτες; Ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα παραγγελίας 2 φρεγατών, με τις Belharra (ή Belh@rra όπως προτιμούν να τις αναφέρουν οι Γάλλοι) να προκρίνονται ως η πιο ώριμη λύση προς άμεση υπογραφή και αμέσως μετά ή ίσως και σχεδόν ταυτόχρονα να ακολουθεί η υπογραφή για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών στην Ελλάδα. Επί τούτου είχαμε γράψει στο enikos λεπτομέρειες, λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση του Ναυτικού Συμβουλίου, σχετικά με φάκελο που έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με πλήρη οικονομική πρόταση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και οικονομικούς όρους, κάτι που την καθιστά αυτόματα εξόχως σημαντική. Αυτό που μπορούμε να αποκαλύψουμε είναι ότι η πρόταση φέρει αμερικάνικη σφραγίδα και η ναυπήγηση όλων των μονάδων προβλέπεται να γίνει στην Ελλάδα από Ελληνικά χέρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η λύση να τρέξει μες στους επόμενους 3-4 μήνες, δίνοντας έναν πλήρη οδικό χάρτη στο Πολεμικό Ναυτικό για την αναβάθμιση των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Στόλου. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό και οι δύο προτάσεις να συνοδευτούν και από εκπλήξεις, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ισορροπίες του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Βεβαίως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το θέμα των Belharra, παρότι προκρίνεται ως το πιο ώριμο, δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα τελειωμένο, αφού δύο είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεραστούν. Το τελικό κόστος κτήσης – που οι Γάλλοι εκτίναξαν με τις παρατηρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στα 4 δισ. για τα δύο καράβια και που τώρα τρέχουν να βρουν λύσεις για να επαναφέρουν την τιμή στα 2,4 δισ. – και το ζήτημα της διακυβερνητικής συμφωνίας και χρηματοδότησης, ώστε να είναι οικονομικά εφικτή η αποπληρωμή από την Ελλάδα.

Επειδή, όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό για την ευόδωση των προσπαθειών, θα περιοριστούμε σε αυτά και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

ΠΗΓΗ: real.gr - ΦΩΤΟ: Αρχείου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια