ΟΒΑ και ΕΣΣΟ Ιουνίου κρίνουν την αύξηση θητείας-Προβληματισμός στο «Πεντάγωνο»

ΟΒΑ και ΕΣΣΟ Ιουνίου κρίνουν την αύξηση θητείας-Προβληματισμός στο «Πεντάγωνο»


Τουρκική προκλητικότητα και κορωνοϊός δημιουργούν νέα δεδομένα.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Τα επίπεδα προσέλευσης των νέων για κατάταξη στον Στρατό, στην ΕΣΣΟ του Ιουνίου, αλλά και το ποσοστό κάλυψης των 2.000 θέσεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που έχουν προκηρυχθεί και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων - με τις διαδικασίες πρόσληψης να ξεκινούν από τον Ιούλιο - αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο για το αν υπουργείο Άμυνας και κυβέρνηση θα επαναφέρουν τη συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Η αύξηση της θητείας αποτελεί ανέκαθεν ζήτημα ταμπού και «καυτή πατάτα». Για προφανείς λόγους πολιτικού κόστους καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός Άμυνας δεν επιθυμούν η πολιτική πορεία τους να «στιγματιστεί» από μια απόφαση για μεγαλύτερη στρατιωτική θητεία - ακόμη κι αν θεωρείται απαραίτητη - αν προηγουμένως μάλιστα δεν έχουν εξαντληθεί άλλες λύσεις. Στους 10 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, άλλωστε, έχει ξεκόψει στο ξεκίνημά της κάθε σχετικής συζήτησης. Προ ημερών επισήμανε ότι για κάθε απόφαση πρέπει να έχει τις εισηγήσεις των Αρχηγών των Επιτελείων, ενώ στη Βουλή έχει δηλώσει πως δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσουν οι ανάγκες, αλλά εκείνος θα προτιμούσε «να καταστήσει ως προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων επαγγελματιών οπλιτών-στελεχών και στους τρεις κλάδους».

Ωστόσο, από τη μία η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και από την άλλη ο κορωνοϊός, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Στο «Πεντάγωνο» έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός πως λόγω της πανδημίας μπορεί η προσέλευση νέων στην ΕΣΣΟ του Ιουνίου να είναι πολύ χαμηλή. Ταυτόχρονα, οι προσλήψεις των 2.000 ΟΒΑ και για τα τρία Όπλα - που θα αποτελούσαν τονωτική ένεση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης στον Στρατό - πήγαν πιο πίσω. Η υποβολή δικαιολογητικών θα τελείωνε κανονικά τέλη Απριλίου, αλλά τώρα έχει παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να περιμένει πρώτα να διαπιστώσει τι προσέλευση θα υπάρχει από νεοσυλλέκτους στην ΕΣΣΟ του Ιουνίου αλλά και στη συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι αν θα υπάρχουν μαζικές αιτήσεις για την κάλυψη των θέσεων οπλιτών ΟΒΑ. Αν δηλαδή το ενδιαφέρον δεν είναι μαζικό, δεν αποκλείεται να κριθεί σκόπιμο, πάντα σε συνεργασία με τα Επιτελεία, να ανοίξει η συζήτηση για αύξηση της θητείας. Σήμερα, η θητεία των οπλιτών είναι 9μηνη στον Στρατό Ξηράς και 12μηνη στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Τα τελευταία χρόνια παγίως οι Αρχηγοί των Επιτελείων εισηγούνται - σε συνδυασμό με άλλες προτάσεις για να ανασχεθεί η γήρανση και η μείωση του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις - και το μέτρο της αύξησης της θητείας ή καλύτερα της εξίσωσης της θητείας σε όλους τους κλάδους. Προτείνουν δηλαδή να αυξηθεί η θητεία στον Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες και όλοι να υπηρετούν 12μηνο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να ανοίξει το θέμα, η τωρινή κυβέρνηση βρίσκεται στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Όμως τους τελευταίους μήνες απόστρατοι αλλά και πολιτικοί, ανάμεσά τους και βουλευτές της ΝΔ, έχουν επαναφέρει το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στη δημόσια συζήτηση κυρίως λόγω της αύξησης των προκλήσεων από την Άγκυρα. Και συνακόλουθα έχουν εντείνει και τις πιέσεις τους προς το υπουργείο Άμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 02/05/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Η ηγεσία η πολιτική, αλλά και η στρατιωτική, δε θα έπρεπε να περιμένουν κάτι περισσότερο για την προκήρυξη ΟΒΑ.Με 800 € και εκτός τόπου συμφερόντων, ή και προτιμησεως ακόμα,με χρονικό όριο μέχρι 3 χρόνων και με εργασιακά δικαιώματα μηδαμινά,θα το σκεφτεί πολύ κάποιος να μπει στον ΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Υπουργέ δεν έχεις συμβούλους να σε συμβουλεψουν; Πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσετε τη θητεία, για να επανδρώσουν λίγο οι μονάδες, ειδικά του Στρατού ξηράς.Δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό, μόνο γερασμένα στελέχη.Ο θεσμός των ΟΒΑ είναι αποτυχία εκατό τις εκατό.Δεν πάνε οι νέοι,γιατί μετά τα έξι χρόνια απολύονται και μετά τι θα κάνουν.Καλα τώρα δεν μπορείτε να συμπληρωσετε τον αριθμό των 2000 ατόμων με τίποτα.Δινετε παράταση υποβολής δικαιολογητικών.ΕΠΟΠ δεν μπορείς να προσλάβεις,για δημοσιονομικούς λόγους.Η μόνη επιλογή είναι η αύξηση της θητείας σε περισσότερους μήνες, με πολύ εκπαίδευση, όχι αποσπάσεις εδώ και εκεί, όπως γινόταν τον παλιό καλό καιρό,για να έχεις και δυνατή εφεδρεία.Φοβαστε μην χάσετε τους ψήφους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η λύση είναι απλή τώρα άμεσα κατάταξη υποχρεωτική όλων των γυναικών και για λόγους ισονομίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή